Guido Weijers wil groot coronaprotest in Jinek of Op1

RTL 4-cabaretier Guido Weijers wil dat de culturele sector vanavond of morgen een podium krijgt in één van de drie grote talkshows om te protesteren tegen de coronaregels. Dat laat hij weten op Twitter. De nieuwe coronaregel luidt dat er in binnenruimtes niet meer dan 30 mensen bij elkaar mogen zijn, maar dat er op gemeenteniveau ontheffingen kunnen worden verleend. Die wordt in Amsterdam bijvoorbeeld niet verleend, waardoor bioscopen en theaterzalen weer terug bij af zijn. Guido is woest.

Het is een regelrechte schande, vindt Guido. “Ik verwacht vanavond of morgen bij Jinek, Op1 en De Vooravond toch echt dat de culturele sector nu eens van zich laat horen! Schande hoe we ons laten wegzetten! Beoordeel ons op veiligheid!

Guido is boos op burgemeester Femke Halsema. “Theaters (en ons fantastische publiek) houden zich perfect aan de regels. Grote ruimten met lage bezettingen, stilzittend op 1,5 meter, neuzen dezelfde kant op. De regering ziet dat voordeel… nu Amsterdam nog.

Er is paniek in cultuurland: de Hoornse schouwburg Het Park weet bijvoorbeeld niet of de voorstelling van Henry van Loon vanavond door kan gaan. Guido: “Jullie zijn gewoon veilig! Grote ruimte, lage bezetting, zittend publiek. Weet de veiligheidsregio deze voordelen van theater? Als ze er zelf zijn gaan kijken, weten ze dat het veilig is.

Woede

Guido is niet de enige theaterliefhebber die woest is. Ook Cornald Maas is over de zeik. Hij zegt: “Schande. De theaters die zo tegen de klippen op coronaproof zijn en ingrijpende maatregelen hebben genomen. Nee, leg vliegmaatschappijen intussen vooral niks in de weg en test vooral niet mensen die op Schiphol landen vanuit risicogebieden.

Maurice Wijnen is net als Cornald verbijsterd. “Hele vreemde beslissing. Het safety protocol is zo goed geregeld in de theaters in Amsterdam.

Vorige week boden Op1 en Jinek al een podium voor een algemeen protest tegen de coronaregels. Toen zat Tim Douwsma in Op1 en Famke Louise bij Jinek.

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen