Femke Halsema geraakt door media-ophef over Dam

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is heel erg geraakt door de felle kritiek die haar ten deel viel in de media na de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni. Dat zegt ze vandaag in het AD. Tijdens het Dam-protest, waar rapper Akwasi zijn controversiële uitspraken deed, lapten demonstranten de coronaregels massaal aan de laars. Veel mensen vonden dat Femke zich op die Pinkstermaandag heeft gediskwalificeerd: de media zaten wekenlang in haar nek.

Het was een moeilijke tijd, vindt Femke. “Ik was door de ophef geraakt. De kritiek vond ik niet in proportie. Als bestuurder kun je in twee soorten kwesties terecht­komen. Je integriteit kan in het geding raken, of je kunt in the spur of the moment een besluit nemen dat betwistbaar is en waarover je later verantwoording moet afleggen.”

Bij Femke was het tweede het geval. “In het eerste geval moet er schuldgevoel en schaamte op volgen, in het tweede zelfreflectie. Heb ik de juiste beslissing genomen? Zal ik dat de volgende keer anders doen?’

Er hadden dingen beter gekund, maar over het algemeen is Femke nog erg tevreden over haar optreden. “Ik besloot niet te ontbinden, en daar sta ik nog steeds achter“, zegt ze.

Een week later hadden we in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost een Black Lives Matter-demonstratie met 12.000 mensen, zonder vuiltje aan de lucht. Dat kwam mede door het kalme ­optreden van de politie op de Dam.

Het AD-interview met Femke Halsema kunt u hier lezen.

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen