Brecht van Hulten onthult waarom ze zo saai is

Brecht van Hulten heeft al jaren een bloedsaai imago en dat is natuurlijk ook een van de redenen dat De 5 Uur Show momenteel zo slecht scoort, maar waar komt die kleurloosheid eigenlijk vandaan? De presentatrice geeft voor de allereerste keer openheid van zaken in een groot interview met Volkskrant Magazine. Het gesprek staat al anderhalve week online en heeft nog nergens tot nieuws geleid – saai blijft saai – maar wie het leest krijgt toch wel een beetje te doen met de SBS 6-ster.

Brecht wil zich niet langer laten leiden door schaamte en angst en is daarom helemaal leeggelopen tegen sterinterviewster Antoinnette Scheulderman. Ze is het flink zat om als kleurloze vrouw gezien te worden en vertelt voor het eerst waarom ze al 40 jaar zo enorm met zichzelf in de knoop zit.

Haar wake-upcall was een interview dat ze zo’n tien jaar geleden gaf aan de VARAgids over haar nieuwe baantje bij Kassa. “Ik kwam trots thuis en zei tegen mijn man: ‘Ik heb helemaal níéts over mezelf verteld, een uur lang alleen maar over het programma gepraat!’

Op presentatoren die alleen maar over hun programma praten, zit natuurlijk niemand te wachten. Een paar dagen na het interview werd Brecht gebeld dat het interview de prullenbak in is gegooid, vanwege ’te saai’.

Lastige jeugd

Het is een beetje the story of her life. De 40-jarige Brecht vertelt in het interview uitgebreid waar het allemaal vandaan komt: als meisje mocht ze nooit eens uit de band springen van haar katholieke ouders, waardoor ze pas op haar 15e voor het eerst een vriendschap sloot. De thuissituatie was aldoor vreselijk gespannen.

Pas toen haar vader op haar 21ste uit de kast was als homo, begon het gezin een beetje te leven. De schade was echter al aangericht: al die jaren heeft Brecht zó binnen de lijntjes gekleurd, dat het haar behoorlijk heeft getekend.

Nog altijd heeft Brecht last van allerlei complexen. Zo heeft ze pas recentelijk voor het eerst een foto van zichzelf bij haar WhatsApp-profiel geplaatst. “Ik heb zo veel last van die veroordelende stem in mij. Dat het ijdel is, om een foto van jezelf te plaatsen. En oneerlijk om dan voor de mooiste te kiezen.

Onzekerheid

En zo gaat het hele interview nog wel even door: het is eigenlijk heel treurig dat mensen zo gekweld kunnen worden door oeverloze onzekerheid. Het heeft ook haar tv-carrière beheerst: tijdens haar Kassa-jaren liep ze door huis-tuin-en-keuken-ongelukjes drie keer een flinke hersenschudding op, maar ze durfde niet thuis te herstellen.

Uit angst om keihard te worden gedumpt, ging Brecht na de eerste twee incidenten gewoon door. Toen ze na de derde hersenschudding wél rust nam, werd ze door BNNVARA keihard ingeruild voor een jonger exemplaar: Amber Kortzorg.

Het was een buitengewoon lastige tijd voor Brecht. “Mijn leven werd bepaald door gedachten: ‘Ik ben niet goed genoeg’, en: ‘Alles moet perfect gaan, ik mag geen fouten maken.’

Overwinning

Nu maakt Brecht televisie voor SBS 6 en dat ziet ze als een ‘overwinning’: vroeger had ze dat uit angst voor de reacties nooit gedaan. “En ook al scoort het nu niet, wat speelde was hetzelfde basisgevoel: het lijkt me leuk, dus ik doe het.

De stemmen in mijn hoofd zijn niet weg, maar ik kan ze inmiddels beter weerwoord geven. ‘Weet je nu wel zeker dat…?’ Nee, ik weet het niet zeker, maar sodemieter op!’

Het interview met Brecht van Hulten kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Foto: William Rutten

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen