Ann Vossen niet blij met Arjen Lubach: ‘Doet pijn’

OMT-lid Ann Vossen heeft gisteren in de talkshow van Eva Jinek ontstemd gereageerd op de seizoenspremière van Zondag met Lubach, waarin ze behoorlijk door de mangel werd gehaald. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. VPRO-ster Arjen Lubach heeft felle kritiek geuit op het coronatestbeleid. Door het buiten de deur houden van grote commerciële laboratoria, kampen we in dit land met een enorm geringe testcapaciteit. Arjen wees in zijn show (fragment) op de dubbelrol van Ann.

Als voorzitter van de organisatie die de kleine testlaboratoria vertegenwoordigt, zou Ann haar eigen achterban willen beschermen. Daarmee stellen ze hun belang boven het landsbelang, aldus Arjen.

Ann is niet blij met de uitzending. “Ik ben groot fan van het programma, maar het is natuurlijk nooit leuk om jezelf als persoonlijk aangevallen te zien. Dat is voor niemand leuk. Wat ik eigenlijk nog het ergste vind is dat veel mensen dit nu als waarheid beschouwen. Niet alleen door dit programma, maar ook door eerdere programma’s en publicaties.”

Het is fake news, wil Ann zeggen. “Dat doet vooral pijn denk ik omdat die waarheid pijnlijk is voor mij; dit is niet de waarheid. Dat schaadt mij persoonlijk misschien, maar wat ik erger vind is dat het mijn collega’s ook schaadt. Dat vind ik gewoon heel vervelend en daarom ben ik hier.”

Ziekenhuislaboratoria

Aanvankelijk waren de ziekenhuislaboratoria afdoende, zegt Ann. Gastvrouw Eva Jinek: “Op een gegeven moment loopt dat uit elkaar en blijkt die testcapaciteit helemaal niet meer voldoende te zijn. Het verwijt is dat jullie alsnog proberen vast te houden aan testen in die ziekenhuislaboratoria in plaats van te zeggen: opschalen naar die grote, zelfstandige laboratoria. Waarom wilden jullie dat niet?

Ann: “Ik denk dat wij nooit hebben gezegd dat we dat niet wilden, maar we hebben wel bepaalde kwaliteitseisen gesteld. Wij vinden ook goed als er een medicus bij betrokken is.”

Eva: “Je hebt of corona of niet toch?

Ann: “Helaas is dat zo eenvoudig niet. Het hangt er veel vanaf op welk moment je bent getest. Als je vroeg test en je hebt klachten, dan zegt een negatieve test ook wat.”

Te lang gewacht

Uiteindelijk gaf Ann toe dat er te lang gewacht is met opschalen. “Ik denk dat je deze dip die we nu hebben gehad, hebben kunnen voorkomen als we eerder de grotere laboratoria hadden ingeschakeld.

Achteraf gezien hadden we denk ik die enorme stijging in testvraag die we in september hadden niet voorzien. Als we dat van tevoren hadden geweten, waren we vijf weken eerder met die contractonderhandelingen begonnen.”

Begrijpt ze de kritiek op haar dubbelrol? “Ja, ik begrijp het natuurlijk, maar zo zit het niet in elkaar. Ik ben voorzitter, maar het is geen branche-organisatie, het is een wetenschappelijke vereniging.

Jack van Gelder boos

Toen maakte Ann een opmerking waar aan tafel aanstoot aan werd genomen: “Het is altijd makkelijk praten achteraf.”

Sportpresentator Jack van Gelder: “Nee, het is niet makkelijk praten. Regeren is vooruitzien. Dat hebben jullie niet gedaan, jullie lopen steeds achter de feiten aan en proberen het dan aan te passen. Probeer maar eens de GGD te bellen. Je zit zes of zeven uur aan de telefoon. Dat is echt gênant.”

Een fragment:

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen