1,7 miljoen kijkers voor RTL Nieuws Extra 21.30 uur

Geplaatst op vr 28 mrt 2008 om 10:13


De kijkcijfers van donderdag 27 maart 2008 (SKO)

RTL Nieuws Extra (RTL4, 21:29) – Geert Wilders heeft er met het uitbrengen van zijn Islamfilm Fitna voor gezorgd dat de Nederlandse actualiteitenrubrieken bovengemiddeld werden bekeken. De meest verrassende score komt van de extra editie van RTL Nieuws om 21.30 uur: 1.654.000 mensen (madl: 25.3%) bekeken deze uitzending. Het is zelden dat RTL 4 op een werkdag zoveel kijkers trekt. De eerste zeven programma’s in de kijkcijfer top-15 stonden in het teken van Geert Wilders.

Het Acht Uur Journaal werd niet veel beter bekeken dan normaal, maar met 1.953.000 kijkers is het de best bekeken uitzending van donderdag. Op de tweede plek volgt de extra uitzending van het RTL Nieuws. Daarna werden Journaal 22:00 (1,4 miljoen), Nova (1,4 miljoen), Pauw & Witteman (1,3 miljoen), Half Acht Nieuws (1,3 miljoen) en Netwerk (1,2 miljoen) bovengemiddeld goed bekeken. Het nieuws van het verschijnen van Geert Wilders werd na 19.00 uur het eerst gemeld in Boulevard (870.000).

Pauw & Witteman (VARA, Ned1, 23:03) – Televisierecensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad heeft met belangstelling voor de buis gezeten. “Alle draaiboeken lagen klaar, maar toch meldde Joost Karhof om kwart voor acht in De wereld draait door dat het ‘een gekkenhuis’ was in Den Haag. Het programma van Matthijs van Nieuwkerk bracht kort daarvoor het nieuws dat Fitna rond zeven uur online was gegaan“, schrijft Beerekamp. “Netwerk maakte om half negen nog steeds een paniekerige indruk. Tegen de tijd van Nova en Pauw en Witteman leek de hele explosieve affaire alweer veilig teruggebracht tot de loopgravenproporties van het vaderlandse islamdebat. Er werd weer gedemoniseerd, gezamenlijk pal gestaan en naar oplossingen gezocht.” Pauw & Witteman, die hun talkshow zonder tafel presenteerden, hadden donderdag zes prominenten uitgenodigd die reageerden op de film. Vijf daarvan waren zwaar tegen de film Fitna. Pauw & Witteman werd donderdag door 1.344.000 mensen (madl: 36.2%) bekeken.

Het Zesde Zintuig (RTL4, 21:50) – De politie onderzoekt een brief die is ontvangen van een deelnemer aan het televisieprogramma Het zesde zintuig met informatie over de toedracht van de moord op Alex Wiegmink op de Postbank meer dan vijf jaar geleden. Recentelijk besteedde RTL 4 aandacht aan de zaak. Dat meldt het ANP. De inhoud van de brief zal nader worden bekeken, zo maakten politie en openbaar ministerie gisteren bekend. “We vinden het de moeite waard om de informatie te analyseren“, zegt een woordvoerder van de politie. Een toelichting over de inhoud wil hij niet geven. “Daarover zullen geen nadere mededelingen worden gedaan.” Ook kondigt hij aan dat de politie geen informatie zal verstrekken over de vorderingen. “De politie is erop gebrand deze zaak tot klaarheid te brengen. Daarbij maakt het niet uit of deze informatie van paranormaal begaafde mensen afkomstig is of van anderen. Het Zesde Zintuig trok donderdag 889.000 kijkers (madl: 14.5%).

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)
41 Reacties op “1,7 miljoen kijkers voor RTL Nieuws Extra 21.30 uur”


 1. Mart

  Mooie cijfers voor rtl4.
  Twinzz is echt een drama 640.000 kijkers is denk ik het minste aantal kijkers op prime time sinds een jaar of 5.
  Zelf ook weer 71 graden noord gekeken en het is ontzettend leuk en had wel iets meer verwacht zo rond de 650.000 kijkers

 2. drama queen

  @ mediacourant
  Lotto Weekend Miljonairs had afgelopen zaterdag 1,8 miljoen :)!

 3. Jaap

  Prima zakelijke en objectieve berichting van RTL rondom Wilders-film. Dit in tegenstelling tot ons aller PO, welke louter met Wilders-bashers op de proppen kwam.

 4. Jaap

  berichting=berichtgeving

 5. Mart

  Hmmik scoort uitstekend maar ben bang dat het programma van humberto een grote flop gaat worden, niet orgineel en mensen zij dat dansen een beetje zat. Ik denk nog geen 600.000 dus misschien leuk voor na 22.30 maar zeker niet om 20.30 daar gaat rtl4 weer kijkers verliezen op deze manier.
  Vanavond ff got talent kijken. Het lijkt mewel leuk, denk dat het een betere variant is van bijna beroemd wat er echt dramatisch uitzag. Slechte presentatie, irritant deuntje en een verschrikkelijk goedkoop en lelijk decor

 6. Flippo

  @Mediacourant: LWM had 1,8 miljoen en de Eredivisie heeft regelmatig boven de 2 miljoen gezeten.

  Foutje in de tekst: “besteedde HET RTL4 aandacht”

 7. Marnix

  @flippo, dramaqueen

  Stelletje scheelkijkers: “Het is zelden dat RTL 4 op EEN WERKDAG zoveel kijkers trekt.”

 8. JB

  Wel typisch, de RTL4 kijker zit dus wel te wachten op Wildersnieuws, maar kijkt vervolgens niet door naar Het 6e zintuig.

 9. !#Michael#!

  @ Marnix

  MC heeft het al aangepast eersts tond er dat RTL4 die cijfers sinds IdolsIV nie meer gehaald had :)

 10. peter

  hallo mensen, wie weet wanneer de laatste uitzending is van Lotto Weekend Miljonairs, deze stopt toch??????????!!!!! wie weet dit???

  nog even vraag wie weet hoe lang rtl het jupiler league onder contract heeft?????? wie weet dit???

  alvast bedankt peter

 11. Tom

  @peter

  LWM gaat voorlopig gewoon door, t/m mei en daarna met of zonder Lotto!

  En volgens mij heeft RTL nog een contract van 2 jaar met de JL.

 12. Melvin

  Goede onafhankelijke berichtgeving van RTL en weer niet van de PO programma’s, maar dat is niet nieuw natuurlijk!

  @8 JP,

  Wel typisch, de Ned.2 kijker zit dus wel te wachten op Wildersnieuws in Nova, maar kijkt dan vervolgens niet door naar Holland Doc.
  Wel typisch, de Ned.1 kijker zit dus wel te wachten op Wildersnieuws in journaal, maar kijkt dan vervolgens niet door naar Twinz.

  Of is dat weer niet hetzelfde?

 13. Pietertje

  RTL Nieuws was inderdaad heel erg goed. Goede balans tussen voor en tegen. Koel en en goed qua feiten. De PO was volledig links in haar berichtgeving met paniek uitspraken en reporters die het in hun bol kregen en dachten dat nederland op hun mening zat te wachten. Genant. Maar vooral P&W was voor mij een absoluut dieptepunt. Ik snap dat het lastig is om voorstanders voor deze film te vinden maar 1 tegen 5 ? Beetje flauw en het levert zoutloze en saaie TV op. Zet een advocaat van de duivel er tussen of speel dat desnoods zelf een beetje, dit sloeg nergens op.

 14. elwin

  Erg mooie cijfers voor RTL4. I

 15. elwin

  Erg mooie cijfers voor RTL4. Ik heb 71 graden noord zitten kijken. Vind het een erg leuk realityprogramma!

 16. peter

  nog even vraag wie weet hoe lang rtl het jupiler league onder contract heeft?????? wie weet dit???

  alvast bedankt peter

 17. Kimo

  @peter,

  Goed lezen ! Zie post 11 !!!!!

 18. Sandra

  Tot aanstaande zomer hebben ze het jupiler league. Want de jupiler en de eredivie lopen gelijk, en lopen dus gelijk af.

 19. Mart

  @Sandra:
  Geldt dit ook voor de andere voetbalrechten zoals de bundesliga, de uitwedstrijden van het nederlandselftal en de wedstrijden van jong oranje?

 20. Tom

  @18 Sandra,

  Nee Sandra, het contract loopt niet gelijk af, het loopt nog 2 jaar door bij RTL!!!

 21. Melvin

  Inderdaag, Net als Jong Oranje !!!!

 22. Tom

  En de KNVB Beker niet te vergeten !!!!

  Het contract van het dames voetbal loopt wel af!

 23. Tom

  @Mart,

  De bundisliga gaat ook door op RTL7.
  En waarschijnlijk ook de Primera Division, als ze de kosten voor afgelopen seizoen terug gevorderd zien!

 24. Flippo

  @Marnix: Hee, een beetje minder kan ook wel…

  Er stond eerst dat RTL4 niet meer zo’n hoog kijkersaantal had sinds de finale van Idols…

 25. Melvin

  En Vanavond : Eredivisie Live om 20:20 uur gevolgd door de JL op RTL7 !

 26. Jantje

  Mooie cijfers voor RTL.
  Toch nog knap dat House 895.000 kijkers weet te trekken.
  Maar zeker mooie cijfers voort RTL4. Jammer voor hun dat het maar eenmalig is, zo`n Geert Wilders film ;)

 27. Anoniem

  @Jantje
  Waarom is het knap dat House “toch nog” 895 duizend kijkers haalt?
  Netwerk trekt altijd redelijk veel kijkers en Twinzz is nu definitief door de mand gezakt.
  De enige die gisteren ruim meer heeft dan vorige week is HMMIK.

 28. Anoniem

  WEER MINDER KIJKERS VOOR HET ZESDE ZINTUIG.

  DE KIJKCIJFERS DALEN ELKE WEEK VERDER

 29. @ Anoniem

  889.000 kijkers is netjes hoor, zeker als je nagaat dat het 20 minuten later begon (en dus ook 20 minuten later eindigde)

 30. Jantje

  @ post 27.
  Dat Help Mijn Man Is Klusser meer kijkers heeft, heel goed van RTL. Misschien is Fitna wel één van de redenen voor die mooie cijfers.
  Maar dan vind ik het nog knap dat House bijna 900.000 kijkers heeft.
  Dat mag ik toch wel vinden? Of niet?
  Maar inderdaad ook mooie cijfers voor HMMIK, dat ben ik met je eens.

 31. A

  RTL met hun ”Hoogleraar Arabist & Islamologue” Hans Jansen = Geen Neutral en eenzijdig analyse. Je weet wat je krijgt als maar één kant uitnodigt. Nova deed het goed (5 gasten), Pauw & Witteman Waren ook goed (twee kanten uitgenodigd). De redactie nieuws van RTL lijk een beetje naar rechts te gleiden / lijkt steeds meer op FOX news in haar berichtgeving. kan ook.

 32. @ A

  Pardon? Pauw & Witteman goed? 4 tegenstanders en 1 voorstander? Lekker evenwicht! RTL heeft het juist goed gedaan met de hoogleraar Arabist, want hij was een neutraal persoon. En in de RTL Nieuws studio kan je moeilijk 5 mensen erbij proppen.

 33. A

  Daar heb je gelijk in! Pauw & Witteman hadden het een beetje mis! Maar RTL nieuws hadden zeker een tegenstander moeten uitnodigen. Hans Jansen is pro- rechts beleid. Googel even!

 34. Valpa

  ik vond nova zeer interessant, ook goed dat ze ipv reclame balkenende live uitzonden..

 35. Talpafan.nl

  RTL heeft nog 2 jaar de JP en het beker tournooi. De rechten zijn door Talpa voor 4 jaar gekocht.

 36. james

  Vreemd genoeg lijken er hier mensen te zijn die denken dat objectief nieuws bestaat. Of dat het zou moeten bestaan. Het is juist gevaarlijk! Door de suggestie van objectief en neutraal denken mensen dat het zo is. En dat is natuurlijk nooit het geval en als zodanig ook helemaal niet erg.

 37. mark

  Dat Twinzz het zo slecht doet komt alleen door de Wilders-programma’s. Volgende week weer gewoon 700.000 – 800.000 (is nog weinig…).

 38. Anoniem

  Als twinzz minder kijkers heeft door de film van wilders, waarom heeft HMMIK dan bijna 200 duizend kijrs meer?
  Het ligt toch aan aan het format, kijkers hebben genoeg aan talentenjachten, we zijnan ook heel benieuwd hoe het vanavond gaat met hollands got talent.

 39. stanley

  Omdat het een leuk programma is!!!!

 40. stanley

  Leuk programma daar bedoel ik HMMIK mee natuurlijk.

 41. @Stanley

  Maar dat bedoel ik toch, Twinzz is echt geen leuk programma en daarom zinken ook met de week de kijkcijfers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.