930.000 kijkers voor Hoe? Zo!


De kijkcijfers van woensdag 30 mei 2007 (SKO)

Hoe? Zo! (Teleac/not, Ned1, 20:31) – Dinsdagavond ging op Nederland 1 het vierde seizoen van Hoe? Zo! van start. De Vlaamse presentator Bart Peeters is blij met de kijkcijfers die het programma scoort. “Dat komt omdat de combinatie van amusement en wetenschap werkt en omdat het erg goed past bij Nederland“, aldus Peeters in Televizier. “Jullie zijn een volk van uitvinders en willen graag de beste zijn, te land, ter zee en in de lucht. En vaak is dat ook zo. Neem de klapschaats.

De gasten spelen een grote rol in het programma. “Het is altijd de vraag of de combinatie klopt en leuk is. Met de gasten van vanavond is dat uitstekend gelukt. Presentatrice en glamourbabe Jorinde Moll is de charme zelve en met een stand-upcomedian als Najib Amhali kun je telkens wachten op een kanon van een grap. Ik heb een groot deel van de aflevering onder de tafel gelegen van het lachen. Bovendien heeft hij zich in mijn ogen ontpopt tot een ware held en heb ik veel respect voor hem gekregen.” Hoe? Zo! trok woensdag 930.000 kijkers (madl: 16.7%).

Paul Rosenmöller en… stille rampen (IKON, Ned2, 20:53) – Paul Rosenmöller reisde voor zijn IKON-programma af naar Tsjaad, Niger en Colombia om verslag te doen van ‘stille rampen’ op verscheidene continenten: sluimerende catastrofes die zich volgens de programmamakers aan de aandacht van de meeste media onttrekken. “Nederland is iets te veel met zichzelf bezig“, aldus Rosenmöler in NRC Handelsblad. Rosenmöller legde in de maanden dat hij voor de serie op pad was ‘een aantal ongelofelijk heftige verhalen’ vast. Op zijn laatste reis was hij zeer getroffen door de schaduwzijde van de snelle economische groei in China. “Met als gevolg een enorme milieuvervuiling, maar ook een stuitende uitbating van arbeid. Op een bouwplaats verkeerden de arbeiders onder barbaarse omstandigheden. Die mannen werkten van zonsopgang tot zonsondergang en sliepen met zestien man in stapelbedden, in containers van vier bij vijf meter.” Rosenmöller wil de kijkers kennis laten nemen van minder bekende kwesties. “Ik sliep vijf nachten in een Nigeriaans tentendorp. Hoe is dat voor een rijke Westerling? Wat betekent onze behoefte aan tropisch hardhout voor ons klimaat? Liefst heb ik dat mensen erover napraten, dat het ook effect heeft.” Paul Rosenmöller en… stille rampen scoorde woendag 342.000 kijkers (madl: 6.0%).

NOVA (NPS/VARA/NOS, Ned2, 22:19) – De controversiële Donorshow, waarin de 34-jarige Lisa bepaalt welke van drie vrouwen na haar overlijden haar nier krijgt, heeft voor veel discussie over het tekort aan donoren gezorgd. Zo ook Nova, die in de uitzending van woensdag het verhaal bracht over Yvonne, die voor haar nier naar Pakistan afreisde. Volgens BNN is aandacht vragen voor het gebrek aan donornieren het primaire doel van De Grote Donorshow. “We wilden iets indrukwekkends maken over het gebrek aan donornieren. We hadden een documentaire of discussieprogramma kunnen produceren, maar dan weet je zeker dat niemand kijkt. We kenden Lisa al via via. Haar situatie bracht ons op dit idee; ze heeft het dus niet zelf bedacht“, aldus BNN-voorzitter Laurens Drillich in De Volkskrant. Laurens vindt de kritiek dat het programma smakeloos zou zijn terecht. “Het is ook smakeloos. Ben ik het helemaal mee eens. Alleen: de werkelijkheid is nóg smakelozer.” Kijkers krijgen via sms een rol in De Grote Donor Show. “Het is 2007. Het programma moet interactief en we willen het publiek ook actief betrekken bij dit onderwerp. Maar Lisa beslist, dus wat de rol van de kijker precies wordt, daar zijn we nog niet helemaal uit. Eventuele winst gaat naar de Bart Foundation.” NOVA werd woensdagavond door 619.000 kijkers (madl: 10.5%) bekeken op Nederland 2.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen