1,6 miljoen kijkers voor Eurovisie Songfestival

Geplaatst op Fri 11 May 2007 om 8:24


De kijkcijfers van donderdag 10 mei 2007 (SKO)

Eurovisie Songfestival halve finale (NOS, Ned1, 21:00) – Edsilia Rombley is donderdag niet door de halve finale van het Eurovisie Songfestival gekomen. Van de 28 deelnemende landen gingen er maar tien door naar de finale zaterdag. Edsilia kreeg voor haar nummer On Top Of The World niet genoeg punten. “Wij hadden een van de beste acts en we hadden in de finale moeten staan. Maar als je merkt dat er alleen Oostbloklan- den doorgaan, wat kunnen we dan nog doen?“, aldus Edsilia bij RTL Nieuws.

De tien landen die doorgaan zijn Wit-Rusland, Macedonië, Slovenië, Hongarije, Georgië, Letland, Servië, Bulgarije, Turkije en Moldavië. “Nadat de zevende naam van de finalist bekend was gemaakt, geloofde ik er niet meer in. Iedereen die ik goed vond, ging niet door. We keken elkaar aan en konden eigenlijk alleen maar lachen“, aldus Edsilia. Volgens de zangeres kwamen veel West-Europese deelnemers naar haar toe om te vertellen dat het niet eerlijk is dat ze niet doorgaat. “Ze willen allemaal niet meer meedoen volgend jaar.” Edsilia vindt het tijd worden dat er op een andere manier naar het songfestival wordt gekeken. “Het moet goed beoordeeld worden, bijvoorbeeld met een vakjury.” De halve finale van het Eurovisie Songfestival werd door 1.645.000 kijkers (madl: 27.5%) bekeken op Nederland 1.

Edsilia in Helsinki (NOS, Ned1, 20:32) – Voorafgaand aan het Songfestival bracht de NOS de documentaire Edsilia in Helsinki op het scherm. Deze blik achter de schermen werd door 1.253.000 kijkers (madl: 20.3%) bekeken. NOS-directeur Gerard Dielessen sprak de Nederlandse artiesten en de verzamelde Nederlandse pers toe voor het Songfestival toe in een NOS-ontvangst in Helsinki. Hij zei allereerst blij te zijn met alle aandacht voor het festival. “Ik bespeur in Nederland duidelijk een omslag voor wat betreft de media-aandacht. Er is niet alleen een hernieuwde interesse in het festival als zodanig, maar ook de media die het festival ‘omarmen’ zijn deels nieuw.” Hij noemde daarbij met name 3FM, de urbanzender Funx en de NOS-jongerensite Headlines. Volgens Dielessen krijgt het Eurovisie Songfestival steeds meer een andere uitstraling. “Het wat oubollige van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een mega-evenement met uiteenlopende muziekstijlen, die steeds meer jongeren aanspreekt. De Lordie-overinning van vorig jaar is daar een mooi voorbeeld van.

Get smarter in a week (BNN, Ned3, 19:29) – Katja Schuurman presenteert deze week het televisieprogramma Get smarter in a week voor BNN op Nederland 3. Hierin draait alles om het stimuleren van je hersencellen. “Op het gebied van geheugen en ruimtelijk inzicht scoor ik zelf uitzonderlijk slecht“, vertelt Schuurman in Televizier. “Ik verdwaal altijd en overal, zelfs op de wc. Dan kom ik de deur binnen en is links en rechts een muur en recht voor me het toilet. Nadat ik klaar ben, presteer ik het dus om op te staan en tegen de muur aan te lopen.” Schuurman zal binnenkort ook te zien zijn in het programma Return to sender. “Een nieuw programma waarvoor ik komende week vijf dagen naar Peru moet. Het is mijn eigen idee. We halen authentieke producten uit de armste regio’s van de wereld en passen die aan, zodat ze geschikt worden voor de Westerse markt. Vervolgens gaan we ze verkopen bij een grote winkelketen. Het geld dat daarmee verdiend wordt, gaat dan weer terug naar de producenten en projecten in de regio waar de producten oorspronkelijk vandaan kwamen.” Get Smarter in a Week werd door 211.000 kijkers (madl: 4.2%) bekeken.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)
57 Reacties op “1,6 miljoen kijkers voor Eurovisie Songfestival”


 1. Theo

  Toch nog heel wat kijkers voor dat rukfestival op NED1.
  Ach het zal nu zaterdag wel een stuk minder zijn zonder Nederland en Belgie. :)

 2. Krypto

  Ze moeten gewoon niet meer meedoen met dat festival. Is naar mijn mening gewoon doorgestoken kaart c.q. vriendjespolitiek. Lijkt me dat je je kijkcijfers ook op een andere manier wel binnen kunt halen.

 3. Robin

  Idd… wat een bagger!

  Stop met die SHIT

 4. Televisiefreaks

  De kijkcijfers nemen weer wat normalere vormen aan nu de droge warme periode voorbij is. :-)

 5. Bart V.

  Saai, saai, saai. De hele avond bij het zappen niet langer dan 10 seconde blijven hangen. Saaie liedjes, saaie uitstraling, heel wat lege stoelen in de zaal, het is geheel achterhaalt, een aflevering van Idols of The X-factor is leuker, meer vaart, meer betrokkenheid. Ik zie nu liedjes van landen voorbijkomen dat ik denk – Is dat ook al een land? – Jammer dat in deze tijden van zuinig aan doen de publieke omroep zo’n stom en achterhaalt liedjesfestival als haar kerntaak blijft zien.
  Ooit nog wat muziekaals gehoord van die achtelijke “Jordi” monsterband uit Finland? Is er 1 winnend liedje van de afgelopen jaren blijven hangen in het kollektieve geheugen?

 6. Frits

  Wat verdient die NOS-directeur Gerard Debielissen eigenlijk, met dat domme gelul? Ik hoop voor hem ( en vrees voor de belastingbetaler ) dat dit niet marktconform zal zijn. :?

 7. karel

  gaat er zeker niet eerlijk aan toe ik vond 1 liedje erg goed en ik wilde dat doorbellen
  ik weet het niet op ons land dat mag niet
  maar ik kon niet eens bellen
  leek wel of die telefoonnummer niet bestond zo rare toon kreeg ik
  dus als het maar bij mij als zo was
  hoe was het dan bij anderen of anderen landen
  misschien was dit ook wel bij andere landen
  zodat alleen landen die nu er door zijn wel gebeld kon worden
  volgens mij is dit allang van tevoren bekend wie er door gaan
  en ik vind ook dat nederland niet meer mee moet doen
  word wel door ons belastinggeld betaald hoor die NOS uitzending
  en ook die wij steeds sturen om mee te doen

 8. Bart V.

  Nu begrijp ik het! Dat achtelijke ‘ruk’festival wordt natuulijk in stand gehouden door al die omroep bobo’s, die kunnen er mooi over vergaderen, snoepreisjes maken naar Helsinki, (hoewel die stad ook erg saai is) Wat is er eigenlijk is mee, dat de commercieele jongens (MTV) jaarlijks een MTV of TMF award show organiseert? En Karel… beste jongen…. dat je de telefoon hebt gepakt om mee te gaan stemmen……… Dat je dat doet is al tot daar aan toe, maar daar moet je echt verder over zwijgen hoor, dat kan echt niet. De Callfactory is er om de aandeelhouders (Joop v/d Ende, De Nationale Postcode Loterij en RTL) lachend hun zakken te laten vullen. Dat je bent gaan bellen…..

 9. Hans Anders

  Het wordt tijd dat Nederland wakker wordt en volgende keer ook twee omgebouwde Moldavische alochtonen op een ‘Djengis Khan’ beat een freak act voor het voet licht laat brengen. Alleen zo kunnen we meedoen met de oosterse horden. Elk ’13 in een dozijn’ popliedje is bij voorbaat kansloos.

 10. [MikE]

  @Hans Anders: Daar heb je gelijk in.

 11. Patrick

  Voor iedereen die het liedje niet gezien heeft : http://www.nos.nl/songfestival/2007/artikelen/100507_halvefinale.html

  Kijk , luister en oordeel ;)

 12. Kiekeboe

  Laten we de eer aan ons zelf houden en gewoon stoppen met de eurovisie songfestival. Je mag het niet eens meer een songfestival noemen! Het is meer acts dan zang!

  Als je al hoort hoeveel het allemaal kost! We moeten gewoon stoppen met het geld verspillen!

 13. Johan

  Wat een gelul hier zeg… Zo goed was Nederland nou ook weer niet, om over Belgie en Zwitserland al helemaal niet te spreken! Terecht uitgeschakeld. Alleen Noorwegen is onterecht uitgeschakeld!

 14. Sandra

  Het Songfestival begint mijn inderdaad ook een beetje teveel te worden. Want ten eerst het gaat volgens mij helemaal niet eerlijk, want bij alleen oost blok landen zijn door naar de finale, en ten tweede de politiek is té belangrijk geworden bij het festival waardoor het niet meer om muziek gaat, maar om vriendjespolitiek. En ten derde, het is meer een acte festival geworden, want hoe gekker de act hoe meer kans dat je hebt dat je daargaat.

  Want toen ik gisteren het songfestival ging kijken wie er door, was wist ik eigenlijk al in mijn achterhoofd dat Nederland toch wel weer niet door zou zijn. Want Nederland is bijna nooit door. Ik vindt het een scande.
  En wat Nederland met het Songfestival moet, Stoppen lijkt me ook geen optie want het is op zich leuk om te kijken. Maar misschien standaard heel veel betalen zodat ze sowio door mogen gaan zonder loting. Dat lijk me iets. Maar aangezien het toch een politiek festival is geworden, weet ik ook niet wat Nederland nu het beste kan doen.

 15. mari

  @johan

  helemaal met jou eens

 16. Danny

  Dat Songfestival is gewoon een grote nep-show. De grote geldschietende landen gaan door (west europa en een uit zuid europa) en de rest is Oost-Europa en Scandinavië . Direct stoppen met die geldverslindende troep.

 17. !#Michael#!

  “Bankgiroloterij: Voor de rest van je leven” is toch wel een mega dure flop aan het worden voor RTL4?

  21.45u en RTL4 heeft geen enkel programma meer boven de 400duizend. Dat is bijna uniek op onze comericele marktleider … hoewel dat unicum zich we steeds vaker voor blijkt te doen!

  Verder doen fransje en de oranjes het weer uitstekend he ;) :P

 18. Johan

  Tsjechie, Polen en Albanie liggen er ook uit.
  Het was een slecht nummer, 1134 in een dozijn

 19. Henk Jan

  @ Danny: je hebt er geen kaas van gegeten! Scandinavië probeert al jaren weer eens normaal mee te doen aan het Songfestival. Helaas lukt het ook hen niet om weer eens een grote verovering te bemachtigen. Al lukte het Finland vorig jaar natuurlijk wel! ;)
  Denemarken was gisteren uitzonderlijk goed! Heb er ook op gestemd. Helaas mocht het niet baten. IJsland scoorde ook geen finaleplaats. Noorwegen had een supervrolijk liedje, maar is ook niet door.
  Misschien is je opgevallen dat er alleen OOSTBLOKLANDEN een finaleplaats hebben gekregen?! Alleen Hongarije had een goed nummer! De rest was BAGGER! Edsilia, Portugal en Denemarken zaten er niet bij. Schandalig!

 20. Thomas

  Wat een onzin wordt hier toch geroepen! Geloof me, de NOS ziet het songfestival zo’n beetje liever gaan dan dat het in stand blijft.

 21. Danny

  @Henk Jan:
  Dat Scandinavië bedoel ik met dat er slechts een aantal delen van Europa meedoen aan de komende finales. Zweden en Finland bijvoorbeeld . Ik bedoel daarmee niet dat het daar zo gaat als de Oost-Europese landen, waar ze gewoon op hun buren stemmen.

 22. Erwin

  Wederom weer een hoop ‘doorzichtige’ landen die door zijn uiteraard, landen die elkaar puntjes geven. Dat wordt a.s. zaterdag natuurlijk ook weer hetzelfde verhaal dus krijgen we een herhaling van wat we alle jaren al te zien krijgen. Het enige leuke aan het songfestival zal het commentaar van Paul de Leeuw zijn en zijn hele programma eromheen, maar voor de deelnemers hoef je echt niet te kijken. Maar goed, we kunnen concluderen dat we nooooit meer mee moeten doen of volgend jaar een echte act sturen, Within Temptation of iets dergelijks. Geen zangeres met coupletje/refreintje meer in iedergeval. Ik denk dat je dan nog het verst kan komen.

 23. Sander

  Na gisteren is het wel duidelijk dat Nederland gewoon moet zeggen wat Italië jaren geleden al gedaan heeft. We doen hier niet meer aan mee. Nederland is de 5e grootste betalen aan dit festival. Men kan dit beter besteden aan iets anders voor de tv.
  Nederland behoorde echt tot zowat het beste nummer van de halve finale. Met een zeer goeie stem (wat je van veel andere landen die zelfs doorgingen niet kan zeggen) en een goeie act.

  Nee Bulgarije en Moldavie gaan naar de finale. Dat vond ik de 2 slechtste acts van de halve finale.

  Voor mij was het gisteren de laatste keer dat ik hierna gekeken heb. Hoe dit festival wat ik ieder jaar gevolgd heb nu echt niet meer te zien.

  Kijk eens naar de landen die door zijn gegaan! Geen enkel west europees land. Mischien moeten alle west europesche landen zeggen van we gaan samen verder met 1 festival.

  nadat ik het optreden gezien had van Nederland en vergeleek met de rest. Moets Nederland wel met 2 vingers in de neus door gaan naar de finale. Anders zou het festival zich echt belachelijk maken. Nou het is dat laatste geworden. En dat doet de deur dicht.

  Bij een nationaal songfestival weten je nu al dat wat Nederland ook inzend dat het NOOIT meer in deze opzet een finale zal halen. (Geld ook voor België) Als artiest ben je denk ik vanaf nu ook nog wel dom om hier nog aan mee te doen.

  ADVIES aan de publieke omroepen in Nederland: STOP ER MEE! En anders moet Nederland zich in de Finale kopen zoals UK, Duitsland, België en Spanje.

  Maar ja die landen eindige stee vast nu ook al in de finale onderaan. Zal dit jaar niet anders zijn.

 24. Sander

  Nederland, Denemarken en Andorra behoorde ook zeker naar de finale te gaan trouwens!!!!!!!!!!!!

  Wat ik nu zaterdag avond ga doen? IK denk naar de bioscoop!

 25. Sander

  In me eerste berichtje moet trouwens Belgie Duitsland zijn die zich inkoopt.

 26. jelmar

  dan staat er twee keer Duitsland :?
  Voortaan maar je berichten eerst doornemen voordat je het plaatst :P

 27. Jordy II

  Toen Esther Hart een paar jaar geleden meedeed, bungelde ze onderaan en was er hoogstens 2 of 4 punten van een land. Toen Rusland de punten toedeelden (het enige land met toen nog een vakjury) kreeg Esther 12 punten! Dat is toch wel een verschil met de televoting…

 28. Kay

  In 2009 is er een west-Europese halve finale en een oost-Europese finale, althans, dat is wat ik er van begrepen heb.

 29. Kay

  *oost-Europese halve finale

 30. Anonymous

  doe maar twee halve finales: een met westerse landen, een met die uit het oostblok; in de finale de 10 winnaars per halve finale + winnaar vorige jaar.
  Geen gezeik over vriendjes politiek; mooie balans oost/west 50/50. Geen landen die zich inkopen meer, want de BBC, ARD, France2 zonden het festival donderdag niet eens uit; dan loop je ook stemmen mis aan westerse zijde!

 31. Waazaa

  @Anonymous: nou inderdaad…

 32. Waazaa

  Tien doet het deze week trouwens niet heel slecht…

 33. mari

  ukraiene zal zaterag wel winnen
  jezus wat een randdebiel is dat

 34. jan

  tips voor volgend jaar;
  – hilbrand nawijn
  – team van Try before you die ( zou toch een grote stunt zijn:P)
  – chipz( kindermuziek:P)
  – de Toppers
  – Paul de leeuw en Adje:P

 35. -

  vriendjespolitiek, wees nou eens eerlijk —landen:( nederland was niet de beste nee, maar moest wel naar de finale

 36. Paul

  Ik ben het met de meeste reacties eens, maar Helsinki saai? Het staat tegenwoordig bekend als een van de leukste, alternatieve steden van Europa. Staat hoog op mijn verlanglijstje.

 37. Jumper

  Natuurlijk zal die vriendjespolitiek altijd blijven bestaan, maar probeer het te relativeren: er waren welgeteld 6 West-Europese landen, de rest (22) was Oost-Europees. Als de helft West-Europees was geweest, had ik de uitslag heel wat schokkender gevonden, en geef nou toe waren die liedjes uit het westen zo denderend of laat staan beter dan de oosterse?

  Van Nederland vond ik het zeker onterecht dat het lied strandde en Noorwegen had wat het lied betreft wel door gemogen, maar die zangeres zag er veel te oud uit. Andorra, Belgie, Portugal en IJsland maar vooral die Deense transsexueel kwamen m’n neus uit. Vergeet ook niet dat de startvolgorde veel uitmaakt tijdens een avond van 28 (!) optredens, ik denk niet dat Bulgarije, dat het eerste optreden was, anders door was geweest, en Nederland zat direct na een pauze, wat betekent dat half Europa toen nog op de wc zat of in de keuken aan het snaaien was.
  En dat een groot deel van West-Europa al in de finale was geplaatst hielp ook niet erg mee: ook wij rekenen op de steun van onze vrienden.

 38. Altere

  @Anonymous: BBC heeft het wel uitgezonden, op BBC Three (3 dus). France2 en ARD weet ik het niet. TV5 en Radio Bremen TV hebben het in iig wel uitgezonden …

  Iemand trouwens opgevallen dat de blonde danseres van Edsilia, Martine van de Endemol belspelletjes is … ?

 39. -

  maar er maar een idols van, met een jury. dan was die deens man/wijf niet door gegaan. jury is beter als de puntenregeling van nu

 40. Simon

  Laat ik er maar eens mee beginnen om te zeggen:

  Ik ben weer terug! :)

 41. Jantje

  @ Altere

  De ARD heeft het niet uitgezonden

 42. Peter

  Volgend jaar maar Kelly sturen ofzo.

 43. Men

  @ Altere:

  Martine is een danseres/zangeres. Ze werkt o.a. samen met Endemol bij diverse producties zoals de theathertour van CH!PZ en een aantal musicals. Ze doet geen belspelletjes.

 44. !#Michael#!

  Ik vraag me nu opeens af hoe gaat RTL4 de zomer door komen?

  Vorig jaar hadden ze:
  1700 ??????????
  1800 RTL Nieuws 650.000/750.000
  1815 Editie NL 700.000/900.000
  1830 As the world Turns 750.000/800.000
  1930 RTL Nieuws 1.200.000
  1955 RTL Weer 1.2000.000
  2000 The Bold and the Beautifull 800.000

  Nu wat komt voor de Bold? wat gebeurt er om 5 uur en welke gevolgen heeft dat voor de RTL4 vooravond? Word deze zomer een RTL4 ramp?

 45. Thom

  Dezelfde vraag voor Tien. Vorig jaar was de zomer echt een ramp van Tien. Zal Tien dit jaar nog lager scoren deze zomer?

 46. Bart V.

  Ach, de zomer van RTL, lekker makkelijk. De serie westenwind kan mooi in de vooravond, iedere avond een aflevering en ook de sitcom The Golden Girls kunnen wel weer een keer. Op RTL 7 is ook alweer Allo Allo te zien, en volgens mij heeft RTL ook nog de rechten op Mork & Mindy, happy days, noem ze maar op. Dus Michael, daar hoef je je geen enkele zorg over te maken.

 47. Craig

  20:00 Kees & Co herhalen ofzo.

 48. Bart V.

  En Thom (nr 45) misschien kan John de M. alle afleveringen van Tijd voor Tien (dagtv) in de zomer in de avond programmeren. Kunnen we eens kijken wat er allemaal in Tijd voor Tien langs kwam. Maar er zullen ongetwijfeld iedere avond prachtige films te zien zijn, die in de meest afgenaaide, in een achterbuurt gelegen videotheek (die met het kapote glas in de deur en het roestige rolluik) op een VHS tape voor een eurootje te koop zijn, of 14 stuks voor een tientje. Met acteurs waar we nog nooit van gehoord hadden of eerder werk van gezien hadden. Tien, altijd wat leuks op te zien. En gelukkig start John de M. binnenkort Elf, (Nederland kan niet zonder) voor nog meer trash.

 49. Craig

  Elf? Comedy Central is al op 11.

 50. Anonymous

  Pfff we moeten meteen ophouden met dat festival.
  Alleen Oostbloklanden winnen door vriendjespolitiek!!

  Behalve vorig jaar en het jaar daarvoor..

  Maar de jaren daarvoor toen Estland Letland en Turkije wonnen was het alleen door de vriendjespolitiek!!

  Ook al hebben die vorig jaar niet eens genoeg punten bij elkaar gesprokkeld om rechtsreeks naar de finale te kunnen…

  Oeh en wat belachelijk dat al die Oostbloklanden alleen maar om elkaar geven!
  Is België trouwens door!? Anders kijk ik Zaterdag écht niet!
  Het festival is alleen leuk als Nederland of een van onze buurlanden wint.
  (daarom kijk ik ook al jaren niet meer naar het WK)

  Bah! Het gaat al jaren niet meer om het liedje:(
  Niet dat ik.. of enige andere Nederlander de single van Edsilia vrijwillig luistert of heeft gekocht (zie hitlijsten en vergelijk dat met OostEuropeese hitlijsten waar songfestivalliedjes wel hoog staan).

  Nederland gaat in deze opzet nooit meer door naar de finale. Behalve dan een paar jaar geleden, met re-union.
  En arme arme België… die een paar jaar geleden nog de tweede of derde plaats haalde.

  Als een amusementsprogramma op RTL of SBS zulke cijfers zou scoren zou het meteen van de buis worden gehaald.
  Dat is toch te treurig voor woorden 1,6miljoen kijkers.
  Wat een geldverspilling!
  En dat van onze beltegoeden!!!

  Of zullen we ons er met zn allen eens bij neerleggen dat we niet verdienen te winnen met de bagger die we steeds insturen?
  En ook al verdienen we het wel. Wat doet het er helemaal toe?
  Landen als de Oekraine hebben zich positiever op de kaart kunnen zetten dankzij het festival. Laat zulke landen dan lekker winnen.

  Cursusje “tegen je verlies kunnen” zou ook geen kwaad kunnen bij de meesten hier.
  Denk eens aan de landen die nog nooit hebben gewonnen en nog moedig meedoen (Finland bijvoorbeeld, tot vorig jaar)

 51. Tjedde

  Gewoon stoppen met die flauwekul. Zelfs de NOS wil een ander systeem van stemmen omdat het aanbod van het songfestival te eenzijdig wordt. De volgende stap in de wandelgangen vernomen is niet meer meedoen.

 52. Chiel

  OFF: Spel zonder grenzen komt terug, met Nederland: In 2007 wordt er van dit programma een nieuwe reeks uitgezonden. Het programma keert in dezelfde vorm terug als voor 1999. Mijn dag is weer goed :D

 53. Men

  @ Anonymous

  Je spreekt jezelf wel erg vaak tegen in dat stuk.

 54. Altere

  @Men: umh, jawel, dat doet ze wel. Ze heeft sinds februari/januari een 0 uren contract met Endemol voor het presenteren van belspelletjes in studio9 … !

 55. Altere

  @Jantje: volgens mij heeft de |NDR het uitgezonden …

 56. hsjxdnh

  hsnaJKSNHJcd

 57. hsjxdnh

  hjcjus

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.