Pr-man Rachel Hazes echt keihard aangepakt op tv: ‘André liegt!’
Bonuspunten voor Bart Ettekoven, Eline de Ruig en Tooske Ragas: ze hebben hun Shownieuws-collega Guido den Aantrekker, de pr-man van Rachel Hazes, kei- en keihard aangepakt op tv.

Story-baas Guido den Aantrekker maakt veel nieuws, doet regelmatig quotewaardige uitspraken en is alles behalve saai of politiek correct, maar kent één grote zwakte: hij laat zijn mening over de meest besproken showbizzfamilie van Nederland, de familie Hazes, dicteren door de omstreden Rachel Hazes, inmiddels ook wel bekend als ‘de verwekker’.
Merkwaardig
Rachel heeft haar zoon André jr. op de dag van kerstavond gedagvaard, omdat ze na jaren en jaren opeens wil dat hij weer met ‘junior’ achter zijn naam gaat optreden. Een zwartgallige timing natuurlijk, en de héle showbizzwereld, inclusief Jeroen Pauw, heeft zich nu tegen haar gekeerd. Wie er dan altijd resteert? Guido, die dikke mik is met Rachel.
Guido zat gisterenavond aan de desk van Shownieuws voor het langverwachte moment waarop hij de kerstnaaistreek van Rachel probeert recht te praten. “Ik was in het buitenland, dus ik heb het een beetje van veraf meegemaakt, maar ik vond het een beetje een merkwaardig verhaal”, begint hij.
‘Verzonnen!’
Wat is er dan merkwaardig? “Ik denk ook wel dat André het een beetje gebruikt heeft om het in de media te brengen. Ik bedoel: post in Nederland, dat duurt meestal echt wel een paar dagen voordat je écht iets krijgt en een aangetekend stuk, want dat zou een dagvaarding moeten zijn, dat dan ook nog eens ’s avonds wordt bezorgd voor hem…”
Oftewel: Guido denkt dat André jr. liegt over het bezorgmoment van de dagvaarding. “Ik denk dat het waarschijnlijk wel wat eerder bezorgd is, maar dat het misschien een mooi moment was om het te posten (op Instagram, red.).”
Ongeloofwaardig
Bart Ettekoven spreekt zijn collega Guido direct aan op die verdachtmaking. “Wat bedoel je ‘eerder bezorgd’?”
Guido: “Nou, kijk… Ik vind het zelf een beetje ongeloofwaardig dat je precies op kerstavond een aangetekend stuk aan de deur krijgt, want dat wordt meestal met de postbode afgeleverd.”
Bart daarop: “Gerechtsdeurwaarders doen dat toch?”
Een dagvaarding wordt doorgaans inderdaad bezorgd door een gerechtsdeurwaarder. Guido probeert: “Dat kan, maar je hebt de hele dag de tijd en zelfs met kerstavond zijn ook alle ambtenaren gewoon graag lekker thuis.”
Vijf of zes uur
Eline de Ruig merkt dan direct op dat de dag van kerstavond gewoon een werkdag is. “Ja, maar kerstavond kan ook om vijf of zes uur zijn.”
Tooske Ragas beaamt: “Ja, kerstavond is gewoon vanaf dat het een beetje donker wordt.”
Guido probeert opnieuw: “Ja, oké, maar goed, het wordt een beetje geframed.”
Bart benadrukt dat André nooit heeft gezegd dat hij de dagvaarding op kerstávond heeft gekregen, maar op de dág van kerstavond. Guido: “Alles is tegenwoordig storytelling, dus ook dit. Het is natuurlijk over en weer, hoewel Rachel zich natuurlijk rustig houdt.”
Dag voor kerst
Of het nou in de middag voor kerstavond of op kerstavond zelf was, doet volgens Tooske helemaal niet terzake. “Dan is het nog steeds de dag voor kerst. Dan vallen we over avond of dag, maar…”
Eline: “Ja, precies.”
Guido: “Ja, luister, Tooske, ik weet niet hoe het bij jou in Bloemendaal is, maar als je tegenwoordig iets opstuurt per post, dan zou het binnen een dag bezorgd moeten zijn, want die verplichting heeft PostNL, maar het duurt soms vijf dagen.”
Eline: “Ja, maar die timing is wel ongelukkig toch?”
Tien uur ’s ochtends
Guido probeert het nog steeds recht te praten. “Ja, maar voor hetzelfde geld was die brief om tien uur ’s ochtends bedoeld.”
Eline: “Ja, maar dan is het ook ongelukkig. Dan is het ook niet leuk toch?”
Bart: “Je weet wel dat je iemand z’n kerst een soort probeert van te verzieken, vind je dat niet?”
Guido: “Ik geloof er niks van dat het on purpose is, want wat schiet Rachel daar in dit geval mee op?”
Bart: “Nou, gewoon een beetje pesten.”
Guido: “Nee, joh.”
Eline: “Dat hij een rotkerst heeft.”
5 januari
Tooske komt dan ijzersterk uit de hoek. “Ze had ook wel on purpose kunnen zorgen dat het 5 januari was geworden ofzo.”
Guido: “Dat zou kunnen, maar er is kennelijk een reden dat het misschien voor 1 januari moet. Ik weet het niet. We weten het allemaal niet.”
Ah, die jongen treedt al jaren en jaren op als André Hazes, maar nu moet Rachel plotseling in alle haast voor de jaarwisseling procederen? De trapeze-act die Guido uithaalt om Rachel koste wat kost te verdedigen begint nu wel heel absurde vormen aan te nemen.
Bij de feiten
Guido vindt juist de rest van de wereld subjectief. “Ik vind het mooi dat iedereen flink in z’n emotie duikt, maar ik hou het dan liever bij de feiten en de feiten zijn dat er een document zou bestaan, en ik geloof ook dat het zo is, waarin André zich gewoon heeft gecommitteerd aan het feit dat hij altijd als hij als artiest optreedt, hij het onder de naam André Hazes jr. doet.”
“Dus als er een bepaalde reden is waarom er nog dingen moeten gebeuren met de oude André Hazes, senior… Het is toch het erfgoed wat Rachel bewaakt en beheert. Als jij je hebt gecommitteerd om je altijd zo te noemen en je doet dat niet meer, dan is dat een zakelijk conflict.”
Speculeren
Eline laat haar collega er niet mee wegkomen. “Maar daar is zij toch ook debet aan? Bij Holland Zingt Hazes…”
Guido pissig: “Ja, maar kijk, jij gaat nu weer speculeren en dat doet dus iedereen. De feiten zijn dat hij zich dus niet houdt aan de afspraken en dan kan iedereen in z’n emotie schieten, maar…”
Tooske, wederom ijzersterk: “Ja, maar sorry, dan moet ik je onderbreken, want jij zegt zelf: ‘Er zou een document bestaan.’”
Guido: “Nee, dat document is er, maar ik heb dat zelf natuurlijk niet gezien, maar ik weet dat het er is. Geloof me…”
Eline, eveneens ijzersterk: “Ja, maar wij zien het natuurlijk niet, dus dan ga je natuurlijk speculeren omdat wij het niet hebben.”
Bloedeigen kind
Guido houdt voet bij stuk. “Ja, maar ik vind dat je daar niet op moet speculeren als je niet weet of het zo is en ik weet dat het wel zo is.”
Bart: “Maar dan nog Guido, het is je bloedeigen kind waarvan je altijd jarenlang hebt geroepen: ‘Ik vecht voor ze als leeuwen!’ En dan doe je dit?”
Guido: “Maar ik zeg toch ook niet dat ik het eens ben met hoe die verstandhouding is?”
Bart: “Maar vind jij dit een onuitstaanbaar pesterijtje?”
Guido: “Nee. Ik denk niet dat dat zo is.”
Rechtvaardig
Rachel is gewoon een topper, vindt Guido. “Jij kent Rachel ook al heel erg lang en jij weet dat ze een extreem rechtvaardigheidsgevoel heeft. Ik heb ook wel eens tegen haar gezegd: ‘Joh, laat die teugels nou eens een beetje vieren.’”
Bart: “Ja, maar dat je een rechtvaardigheidsgevoel hebt jegens zakelijke partners, dat snap ik. Ze is zakelijk en daar kun je niks op tegen hebben, maar richting je eigen kinderen of je bloedeigen zus of je beste vriendin? Dat vind ik zó gek.”
Guido: “Ja, het is ook heel gek, maar er zijn natuurlijk ook tv-series volgeschreven over familiebedrijven waar het eens misgaat. Hazes is een familiebedrijf!”
Een familiebedrijf? Sinds wanneer heeft Rachel nog familie over dan? Zucht…