Paul de Leeuw: ‘Angela de Jong heeft schaamhaar in snorvorm!’
Paul de Leeuw maakt een onnodig grove grap over Angela de Jong, die vroeger haar collega was bij het AD. “Ze heeft haar schaamhaar bijgepunt in de snor van Johan Derksen”, roept hij.
In de tijd dat Paul de Leeuw nog columns schreef voor het AD waren ze elkaars collega’s: hij en Angela de Jong. Dat heeft niet bepaald een band geschapen tussen de twee, want ze volgt hem altijd buitengewoon kritisch. Zo heeft ze regelmatig gepleit voor een tv-pauze van Paul; omgekeerd heeft hij geroepen dat Angela ‘steeds gekker‘ wordt.
‘Mensen zijn meer’
Paul doet in zijn voorstelling Paul de Leeuw – 60? We zien wel… een pleidooi om aardiger te zijn voor elkaar. “Mensen zijn eigenlijk veel meer dan wij aanvankelijk denken. We hebben snel een oordeel klaar, maar mensen zijn meer dan wij denken. Dat bedoel ik met: laat ons nou wat aardiger zijn tegen elkaar, laat ons eens iets langer nadenken over iemand.”
“Neem nou bijvoorbeeld onze voormalige minister van Financiën, mevrouw Kaag. Die werd gewoon een heks genoemd. Een heks op een bezemstel. Koel, koud, afstandelijk. Maar misschien was ze wel een heel sociale moeder voor haar kinderen. En misschien ook die enorm leuke buurvrouw die meedeed als er een barbecue was.”
Schaamhaar
Dan komt Angela aan de beurt. “Mensen zijn gewoon veel meer dan je aanvankelijk denkt. Neem nou bijvoorbeeld die tv-recensente van het Algemeen Dagblad. Angela. Kijk, sommige mensen vinden dat ze heel erg op de persoon schrijft, dat ze heel cynisch is, en sommige mensen vinden dat ze eruitziet als een hamster.”
Ze vervolgt: “En ik denk zelf persoonlijk dat ze haar schaamhaar heeft bijgepunt in de snor van Johan Derksen. Maar misschien is ze wel een geweldige mantelzorger voor haar vader. Dat als haar vader d’r hulp nodig heeft, dat ze er altijd is. Dat ze met hem naar die dokter of specialist rijdt waar hij die hulp hard nodig heeft.”
‘Aardiger zijn’
Het is onduidelijk waar die vulgaire grap van Paul voor nodig is, maar hij pleit er dus voor om ook aardiger voor Angela te zijn. “Misschien is ze wel die enorm aardige dochter voor haar vader en misschien ook wel die geweldige moeder die, hoe laat het televisiekijken ook eindigt, ze altijd haar kinderen meeneemt, naar een sportevenement brengt, daar wacht, helpt, stimuleert en juicht.”
“Mensen zijn gewoon veel meer dan je aanvankelijk denkt. Dat bedoel ik met: laten we nou eens wat aardiger tegen elkaar zijn.”