Matthijs-debacle kost dochter Joop van den Ende geld: ‘Heel veel’

Het debacle rond de mislukte transfer van Matthijs van Nieuwkerk naar RTL 4 kost de dochter van Joop van den Ende heel veel omzet, meldt Tina Nijkamp. “Gaat om veel geld.”

Iris van den Ende en Matthijs van Nieuwkerk © RTL

Matthijs van Nieuwkerk werd vorig jaar als een soort tv-koning binnengehaald door RTL 4. Er kwam een foto naar buiten waarin hij fier tussen de grote RTL-bazen Peter van der Vorst en Sven Sauvé staat, maar die heren hebben hem na een lawine van kritiek snel weer naar de reservebank geleid. Ontzettend balen natuurlijk voor de presentator.

Veel schade

Voor wie er ook schade is? Iris van den Ende, de dochter van Joop van den Ende. Zij zou namelijk de dagelijkse Olympische talkshow van Matthijs gaan produceren én zijn wekelijkse show op zondagavond. Daar komt nu niets meer van terecht en daarmee loopt haar bedrijf MediaLane ongelooflijk veel geld mis.

Volgens tv-autoriteit Tina Nijkamp mag zij om die reden de nieuwe dagelijkse quiz De Dag van Vandaag gaan maken voor RTL 4. Die show zal vanaf maandag 12 augustus te zien zijn op de plek waarop normaal gesproken de late talkshow van de zender te zien is. Volgens Tina zal die quiz tot oktober lopen – dan zou er in september geen talkshow te zien zijn.

Goedmakertje

Tina spreekt van een ‘goedmakertje’ voor Iris. “Ik denk dat het een goedmakertje is voor MediaLane vanuit RTL 4. RTL 4 heeft bij mijn weten dat format gekocht. Normaal gesproken doen zij alles met Fremantle, dat is hun huisproducent en die zijn gelieerd aan de RTL-familie. Zij doen heel veel formats die RTL zelf aankoopt, maar dit dus niet. Opvallend.”

De Dag van Vandaag komt uit België, is een vrij format en die had RTL dus door iedereen kunnen laten produceren, vertelt Tina in haar podcast Tina’s TV Update. “Maar ze hebben dat dus aan MediaLane gegeven.”

Groot omzetverlies

RTL doet dat om Iris’ pijn te verzachten na het kwijtraken van al die Matthijs-shows, denkt Tina. “Zoals we weten gaat dat dus niet door en dat is een heel groot omzetverlies voor MediaLane, het bedrijf van Iris. Dat is de huisproducent van Matthijs van Nieuwkerk, maar bijvoorbeeld ook van een Paul de Leeuw.”

Ze vervolgt: “Ik denk dus dat het een goedmakertje is vanuit RTL. Ik vind dat ook wel heel fatsoenlijk, want MediaLane mist nu wel een stuk omzet. Op deze manier hebben ze toch een dagelijks programma ervoor teruggekregen en mogen ze dit gaan doen. Ik vind het eigenlijk wel heel netjes opgelost vanuit RTL 4.”

Geen Matthijs

Het is volgens Tina wel opvallend dat die nieuwsquiz acht weken gaat lopen. “De hele maand september kiest RTL dus niet voor een talkshow, maar voor een nieuwsquiz. Ik vind het wel een opvallende keuze.”

Wat zegt dit goedmakertje nog meer? “Wat mij betreft zegt dat dus ook wel dat Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet op televisie komt en ik denk eigenlijk helemaal niet de komende jaren.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat we medelijden moeten hebben met Iris van den Ende?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen