Georgina Verbaan bereidt zich voor op oorlog: ‘Heb al jodiumtabletten’

Georgina Verbaan bereidt zich zorgvuldig voor op een eventuele Derde Wereldoorlog waarbij kernwapens worden ingezet. Ze heeft jodiumtabletten en een noodradiootje aangeschaft.

Georgina Verbaan © NPO

De Russische president Vladimir Poetin lijkt volledig ontspoord. Hij is een bloederige oorlog begonnen tegen Oekraïne en heeft de rest van de wereld gedreigd met kernwapens. Volledig van het padje dus en daarom maken veel mensen zich zorgen. Ook Georgina Verbaan houdt inmiddels rekening met een Derde Wereldoorlog.

Georgina scoort jodium

Georgina heeft alvast wat boodschappen gedaan ter voorbereiding op een allesvernietigende oorlog. Zo heeft ze onder meer jodiumtabletten in huis gehaald. Het innemen daarvan kan de kans op schildklierkanker bij een kernramp verkleinen. Dat zal dan ook wel helpen tegen een kernbom, denkt de actrice.

Als die kernbom straks valt dan heeft Georgina ze in elk geval vast in de keukenla liggen. “Je kan het maar in huis hebben. Is jaren geldig en kost maar 2 euro ofzo”, zegt ze.

‘Help niet bij kernramp’

Lars Roobol van het RIVM stelt echter dat jodiumtabletten helemaal niet zo zinvol zijn bij een kernramp. Hij twittert: “Bij het ontploffen van een atoombom komt veel minder jodium vrij dan bij een ongeval met een kerncentrale. Zeker als die ver weg ontploft is dat (wat bij ons een dosis ontvangen door jodium betreft) geen reden tot zorg.”

Als de kernbom op het centrum van Amsterdam valt, waar Georgina woont, dan is het nemen van jodiumtabletten volgens Lars ook niet nodig. “Dan ben je er niet meer, kan je je ook geen zorgen maken over jodium.”

Noodradiootje

Georgina belooft dat ze de tabletten alleen neemt als de overheid dat zegt. “Ja, staat gelukkig ook pontificaal op de voorkant van de verpakking.”

Hoe krijgt ze de berichten van de overheid dan tot zich als het hele land is platgebombardeerd? Daarvoor heeft ze een noodradiootje gekocht. “Ik heb vorige week een aanslingerradio gekocht die ook op zonne-energie kan.”

Mondkapje

Hoe gaat het trouwens verder met Georgina? Hartstikke slecht. Ze loopt er momenteel namelijk bij als een soort clown. “Iemand anders last van periorale dermatitis (ook wel clownseczeem) tijdens/door corona? Misschien komt het door het mondmasker dat ik in huis draag om mijn kind niet te besmetten?”

Daar zou het best door kunnen komen, aldus Georgina. “Zal het kunnen zijn. Maar ik droeg de afgelopen twee jaar ook vaak uren, dagen, een masker en heb er al twee jaar geen last van. Daarom vraag ik het toch even.”

Twitter

Georgina treft voorbereidingen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Georgina Verbaan eens een Twitter-pauze moet inlassen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen