Frits Wester over zijn bizarre ervaring met Partij voor de Dieren

Frits Wester kan zich het eerste partijcongres van de Partij voor de Dieren nog goed herinneren. Hij was verbijsterd hoeveel rijkelui met dikke auto’s op deze partij stemmen, zei hij gisteren in Jinek.

Frits Wester © RTL

Rijke mensen die linkse partijen stemmen is inmiddels aan de orde van de dag, merkte Caroline van der Plas van de boerenpartij op. “Vroeger was het zo dat als je arm was je een linkse partij stemde en als je rijk was een rechtse partij. Dat is compleet omgedraaid. Als je veel geld hebt en tot de elite behoort, dan stem je links”, merkte ze op.

Rijk stemt op links

Frits herkende zich daar deels in. “Nou, een beetje is dat wel waar. Mensen met heel veel geld kunnen het zich permitteren om links te stemmen. Die denken: ik heb al heel veel.”

Als voorbeeld haalde hij de Partij voor de Dieren aan. “De congressen van de Partij voor de Dieren waren eerst altijd besloten en op een gegeven moment was het openbaar. Ik ging er toen naartoe naar het eerste congres, ik dacht: toch eens kijken wat voor mensen dat nou zijn. Ik had er een bepaald beeld bij.”

Compleet verbijsterd

Complete verbijstering maakte zich van Frits meester toen hij daar aan kwam. “Ik kwam bij dat congrescentrum aan, ergens bij Amersfoort in de buurt, en zag allemaal grote Mercedessen en BMW’s. Ik dacht: ben ik wel op het goede congres terechtgekomen? Waar ben ik nu eigenlijk?”

Het leek wel de Millionaire Fair, aldus Frits. “Er waren mensen die goed gekleed waren, mensen met heel veel geld en ineens dacht ik: dit is de piramide van Maslow.”

Piramide van Maslow

De piramide van Maslow? Wat bedoelt Frits daarmee? “Als je je nergens zorgen over hoeft te maken in het leven – niet over je huis, niet over je uitkering, niet over of je je boodschappen nog kunt betalen – dan kun je je nog maar over een ding zorgen maken: dieren. Van: dat kan ik me wel permitteren.”

“Dat zie je bij die partijen terugkomen, van: ik kan links stemmen, want ik kan me het permitteren. Die economische noodzaak zit bijvoorbeeld nog wel heel erg bij de klassieke achterban van de SP; dat is echt een heel andere achterban dan die van GroenLinks.”

Fragment

Frits Wester bij Jinek over de mogelijke coalities:

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen