Sven Kockelmann tegen Marion Koopmans: ‘Moet u niet in quarantaine?!’

Sven Kockelmann was blij dat topviroloog Marion Koopmans zondagavond bij hem aan tafel zat in Op1. Wel vroeg de presentator zich hardop af waarom zij eigenlijk niet thuis in quarantaine zit.

Marion Koopmans en Sven Kockelmann © Op1

Marion Koopmans kwam zo ongeveer rechtstreeks van Schiphol af om bij Op1 te praten over het corona-onderzoek dat ze de afgelopen weken heeft gedaan in China. Hoewel ze pas donderdag is teruggekomen uit het Aziatische land, begeeft ze zich nu al direct in een drukke talkshowstudio. Is dat allemaal wel volgens de regels?

Marion in quarantaine?

Op1-presentator Sven Kockelmann zette er gisteren openlijk zijn vraagtekens bij. “U zit hier, wat heel fijn is, van harte welkom, maar moet u niet in quarantaine?”

Daarop antwoordde Marion: “Dat dacht ik wel, maar toen werd ik door iemand geattendeerd van: ‘Hé, weet je wel dat dat voor China niet hoeft?’ Dat stond op de site van Buitenlandse Zaken, dus dat was een meevaller. Ik ben ook de afgelopen maand wel tien keer getest en allemaal negatief, want anders zat ik hier niet. De circulatie daar is vrijwel nihil.”

Handenschuddende Marion

Het wekte bij Sven ook wat verbazing dat er foto’s zijn opgedoken waarop Marion fanatiek aan het handenschudden is in China. “Ik zag een paar foto’s van u waar ik even aan moet wennen, zeker na het afgelopen jaar hier. Weet u waar ik op doel of niet?”

Marion: “Jazeker, de foto waarop wij elkaars handen schudden.”

Sven: “Mag dat daar wel gewoon?”

Marion: “Ja, we hebben een verplichte quarantaine gehad van twee weken in een hotel, echt geen contact met wie dan ook. Daarna was er twee weken een bubbel van contact onderling. En dan verder met de bezoeken, afstand, mondkapjes en dat soort dingen. In een gebied waar dus nu echt gewoon geen virus circuleert. Na die vier weken vonden we dat we elkaars handen mochten schudden.”

Streng over schaatspret

Waar Marion voor zichzelf af en toe een oogje dichtknijpt, sprak ze in Op1 wél haar afkeur uit over Nederlanders die tijdens het afgelopen schaatsweekend iets te sociaal zijn geweest. “Liever niet, hè, dit? Dit willen we niet zien. Dit is jammer. Iedereen is toe aan meer ruimte, maar we weten ook dat we dit ons niet echt kunnen permitteren op dit moment.”

Buiten kun je toch bijna geen corona oplopen? “Als je gewoon buiten aan het sporten bent niet, maar groepen bij elkaar en zeker ook met die nieuwe varianten, is iets dat we op dit moment moeten vermijden. We zijn met alle mogelijke maatregelen bezig om iets meer richting die wat meer vrije ruimte te gaan. Dat kun je ook verspelen die vrije ruimte.”

Kritiek

Marion krijgt op de socials flink wat kritiek te verduren. “Ongelooflijk wat een mens. Komt net uit een vliegtuig, zit daar tijdens de avondklok zonder mondkapje aan een tafel met tien gasten en twintig man crew ons de les te lezen dat we niet massaal in de veilige buitenlucht van het ijs mogen genieten”, zegt Hans bijvoorbeeld.

En Henk: “Goeie tip van Marion Koopmans bij Op1! Als je naar China reist dan hoef je daarna niet in quarantaine, want in China bestaat corona niet. Wat een mooi land. Fijne vakantie allemaal, het is jullie gegund na dit ***jaar!”

Fragment

Marion Koopmans liet zich in Op1 ook uit over het al dan niet doorgaan van de verkiezingen:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen