Peter R. de Vries en Fatima Moreira de Melo bakkeleien over avondklok

Peter R. de Vries en Fatima Moreira de Melo raakten gisteren in RTL Boulevard met elkaar in discussie over de avondklok. Ze waren het niet eens over de doeltreffendheid van deze coronamaatregel.

Peter R. de Vries en Fatima Moreira de Melo © RTL Boulevard

De avondklok hield de gemoederen gisteren flink bezig in Nederland nadat een rechter bepaalde dat deze per direct moet worden opgeheven. Peter R. de Vries had wel begrip voor die uitspraak. “Op zich staat wel ter discussie of die avondklok nut heeft en het ons iets oplevert”, zei de misdaadjournalist ’s avonds in RTL Boulevard.

Peter vindt het draconisch

Peter vindt de avondklok erg ver gaan. “Het is natuurlijk een enorme vrijheidsbeperkende maatregel en daar wordt ook op gewezen in het vonnis. Er komen ook andere rechten in het geding, die opzij worden geschoven. Er moeten hele sterke en goede argumenten zijn om de totale bevolking die beperking van vrijheid op te leggen.”

Die goede argumenten ontbreken nogal, vindt Peter. “Het nut is wetenschappelijk nog steeds niet aangetoond. Het is een soort nattevingergevoel van: jongens, dat zal wel helpen, omdat we het aantal bewegingen terugbrengen. Het is echt een draconische maatregel.”

Fatima vs Peter

Sportdeskundige Fatima Moreira de Melo is het daar niet mee eens. “Ik ben het daar dus niet mee eens. Denk je echt dat Mark Rutte en zijn gabbers net voor verkiezingstijd voor de lol een avondklok in gaan stellen en zichzelf daarmee zo impopulair maken?”

Peter vervolgens: “Nou, je zegt: ‘Voor de lol’. Ze zullen het heus niet voor de lol doen, maar de vraag is wel: wat is nou het wetenschappelijke effect ervan? Hebben we er echt iets aan of is het middel erger dan de kwaal?”

Fatima: “Nou, maar in het buitenland is wel aangetoond dat er iets van 18 procent minder besmettingen waren in andere Europese landen.”

Die resultaten wil Peter dan wel eens zien. “Of dat wetenschappelijk is aangetoond weet ik helemaal niet.”

Fatima wil méér lockdown

Als het aan Fatima ligt wordt onze vrijheid nog veel vergaander ingeperkt. “Als je kijkt naar Australië: zodra er in één provincie besmettingen zijn, dan gaat de provincie op slot en komt er een lockdown. Maar echt veel rigoureuzer dan hier, hè!”

De uitzending van RTL Boulevard kunt u terugkijken via RTL XL.

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen