Mediacourant stopt met reacties onder artikelen

Mediacourant sluit vanaf morgen de reactiemogelijkheid. Het modereren van discussies kost momenteel onevenredig veel tijd en die stoppen we liever in de content.

Mediacourant © Mediacourant

Vanwege de waardevolle reacties van de vaste bezoekerskern en het feit dat de reactiesectie al zo lang een belangrijk onderdeel vormt van Mediacourant, is dit geen makkelijke beslissing. We zijn hiermee dan ook niet over één nacht ijs gegaan.

Grensoverschrijdende reacties

In het afgelopen jaar heeft Mediacourant een sterke groei doorgemaakt en daar ging ook een toestroom van nieuwe reaguurders mee gepaard. We zagen de reactiestroom niet alleen kwantitatief veranderen, maar ook kwalitatief. Zo heeft Mediacourant net als andere online platformen steeds meer te maken met grensoverschrijdende reacties.

Treffende voorbeelden daarvan zijn vorige week aangekaart door SBS 6-presentator Gordon. De reacties die Gordon heeft gemeld zijn onmiddellijk van ons platform verwijderd. Dat ging gepaard met een welgemeend excuus. Uiteraard is elke grensoverschrijdende reactie er één te veel.

Maatschappelijk debat

Hoewel Mediacourant in vergelijking met online giganten als Facebook en Twitter – waar deze problematiek nog veel meer speelt – natuurlijk een héél kleine partij is, zien we in het maatschappelijk debat over online haatreacties ook een rol voor onszelf weggelegd. Deze website wil geen platform zijn voor grensoverschrijdende reacties, in welke mate dan ook.

Er zijn in het afgelopen jaar diverse moderatietechnieken getest om niet-toelaatbare reacties en grensoverschrijdende reaguurders tegen te houden of te verwijderen. Helaas is gebleken dat die methoden niet waterdicht zijn.

Op 1 februari is Mediacourant daarom overgegaan tot het vooraf beoordelen van vrijwel alle commentaren. Dit is doeltreffend, maar het brengt ook een onevenredige belasting met zich mee.

Sluiten reactiesectie

Juist om deze reden is besloten om de commentaarfunctie van Mediacourant na 17 jaar te sluiten.

Het is voor Mediacourant op korte termijn de enige werkbare oplossing. Ook geeft het tijd om een alternatief te onderzoeken, die interactie met bezoekers in de toekomst weer mogelijk maakt.

Vanaf morgen vindt u op de plek van de reactiemodule een overzicht van andere artikelen op Mediacourant.

Bedankt

Voor nu bedanken wij u hartelijk voor al uw 1,7 miljoen geplaatste commentaren en de door u gevoerde inhoudelijke discussies. Ons mailformulier blijft open staan voor vragen, opmerkingen, tips en andere commentaren.

Hopelijk mag Mediacourant u als lezer blijven verwelkomen en kunnen we u in de toekomst weer interactief bij de website betrekken.

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen