Frits Barend: ‘Niet elke PVV-stemmer is denk ik een racist’

Frits Barend vraagt zich af of Geert Maks aanval op de PVV bij de herdenking van de Februaristaking wel gepast was. Niet elke PVV-stemmer is een racist, zei de tv-bekendheid gisteren in Jinek.

Frits Barend © Jinek

Eva Jinek vertoonde een fragment van de speech van Geert Mak bij de herdenking van de Februaristaking. Daarin waarschuwde hij voor rechtse partijen. “De wolf staat Forum… voor ons als een politieke partij die ernaar streeft het land te zuiveren van een bepaalde bevolkingsgroep, in de peilingen als tweede uit de bus komt.”

Geert boos, NRC eet popcorn

Geert Wilders, wiens partij PVV momenteel de tweede partij van Nederland is volgens de peilingen, reageerde woest. “Wat een smerige vuile leugen over de PVV van Geert Mak en hoe vals kan je zijn om dit soort bagger uit te spreken terwijl Martin Bosma namens de Tweede Kamer respectvol aanwezig is bij de herdenking van de Februaristaking.”

NRC Handelsblad vond het daarentegen vooral spannende televisie. “De ijzige confrontatie tussen Mak en Bosma was het spectaculairste moment van de herdenkingsuitzending, maar ook de rest van het verslag was de moeite waard.”

Frits onhandig over PVV’ers

Frits Barend vraagt zich af of Geert Mak dit moment had moeten gebruiken voor zijn statement, zei hij gisteren in de talkshow van Eva Jinek. “Wat hij zegt is allemaal waar, maar ik vind niet dat je de Februaristaking hiervoor moet gebruiken. Misschien ook weer wel, maar het is net als die 4-meidiscussie die we hadden.”

Dan: “Laten we hier nou zorgen dat iedereen hierbij betrokken is, ook de mensen die PVV stemmen. Ik stem het ook niet hoor, maar niet elke PVV-stemmer is denk ik een racist. Je generaliseert nu wel. Hij heeft wel gelijk en toch zou ik deze Februaristaking – waar ik altijd bij ben, maar we mochten er nu niet bij zijn – [er niet voor gebruiken].”

De uitspraken van Frits kunt u hier terugluisteren, vanaf 48:00.

Sadet Karabulut

SP-Kamerlid Sadet Karabulut zat tegenover Frits en reageerde milder. “Ik snap wat je bedoelt. Ik vind het altijd een bijzonder moment. Het is herdenken en niet vergeten en leren van de moed van die arbeiders die toen zijn opgestaan tegen de bezetter en fascisme. Maar we willen ook niet vergeten om te voorkomen dat we elkaar nare dingen gaan aan doen.”

“Sommige feiten moeten ook wat vaker benoemd worden. Er zijn natuurlijk allerlei fascistoïde ontwikkelingen die de kop opsteken, het antisemitisme groeit natuurlijk ook. We moeten gewoon ontzettend waakzaam zijn.”

Gordon: “Hij heeft het ook weer over die verhuftering die plaatsvindt op internet, hè, en social media.”

Fragment

De speech van Geert Mak:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen