Zelfs talkshow M kritisch over elitaire uitglijder Sigrid Kaag

D66-ster Sigrid Kraag kreeg woensdagavond kritiek uit onverwachte hoek. Haar elitaire uitglijder werd kritisch onder de loep genomen in de talkshow M, die bekendstaat als uitgesproken links.

Talkshow M © M

Sigrid Kaag, die mikt op het premierschap, dacht gisteren op Instagram een inspirerend levensverhaal te delen, maar haar ‘elitaire klaagbriefje’ leidde tot hoongelach. Sigrid vertelde dat ze in haar jeugd heel erg in de knoop heeft gezeten met de vraag of ze nou zou gaan studeren Oxford, Cambridge of Exeter. Wat een struggle.

De enorme storm aan kritiek op Twitter leidde onder meer tot een artikel in De Telegraaf. ‘Sigrid Kaag beschimpt op Insta: ’Meid, hoe waanzinnig elitair’’, luidde de kop.

Ook kritiek in M

Zelfs talkshow M keurde het elitaire gebrabbel van Sigrid Kaag gisteren af, ondanks dat het programma geproduceerd wordt door de vrouw van D66-kopstuk Kajsa Ollongren en daarom regelmatig subjectiviteit verweten wordt.

Presentatrice Margriet van der Linden: “Ze profileert zich als vrouwelijk leider, maar komt met een voorbeeld van een dilemma wat moeilijk was voor haar, namelijk welke universiteit ze moest kiezen. Oxford, Cambridge en nog eentje. Vrij elitair gesteld. Daar kwam een hoos aan reacties op.”

ING-econome Marieke Blom was pro-Sigrid. “Ze zegt eigenlijk: ik vroeg raad bij een vrouw en die zei niet: ‘Ga er gewoon voor.’”

Politiek deskundige Sven Kockelmann: “Dat had ze ook kunnen doen zonder die hele elitaire universiteiten te noemen.”

‘Niet zo handig’

Marieke Blom ziet het graag door de vingers; het gaat haar om meer vrouwen aan de top. Margriet van der Linden daarop: “Ik denk dat niemand aan tafel durft te ontkennen dat dat belangrijk is. Het gaat erom: via welke band wordt dit gespeeld? Dit is misschien iets wat helemaal niet zo handig is.”

Niet zo handig, vindt Margriet dus. Guus Valk, chef politiek van NRC, vervolgens: “Misschien niet, want er worden grappen over gemaakt op Twitter. Teglijkertijd denk ik: je moet je in de politiek nooit anders voordoen dan je bent. Als dit hoort bij het verhaal van Sigrid Kaag: so be it. Dan weet ook iedereen dat je dus kennelijk een elitaire mevrouw kiest. Is dat zo erg?”

Niet consistent

Sven Kockelmann: “Nee, dat is niet erg op zichzelf. Wat ik bedoel: zo kun je zijn, maar het moet ook wel consistent zijn met je politieke verhaal. Vorige week had jij een hele uitzending over onderwijs en toen refereerde je aan sociale ongelijkheid en een toespraak van Sigrid Kaag.”

Margriet: “Ja, dat ze zich het vuur uit de sneakers wilde rennen voor de onderklasse.”

Sven: “Ja. En dan is dit je dilemma.”

Marieke: “Mag je niet sociaal bewogen zijn als je uit de elite komt?”

Sven: “Nee, maar het gaat om handigheid. Het gaat om politieke handigheid.”

Margriet: “We blijven de politieke handigheidjes en vooral ook onhandigheden volgen. Dank.”

Fragment

Het fragment kunt u onderstaand terugzien (vanaf 13:50):

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen