Telegraaf dient klacht in: Hugo de Jonge verlaat videocall, druk met tv

Inge Lenton, chef politieke redactie van De Telegraaf, vindt het schandalig dat het kabinet maandagavond nauwelijks beschikbaar was voor vragen na de historische toespraak van Mark Rutte.

Hugo de Jonge © Beau

Alleen zorgminister Hugo de Jonge was na afloop van de coronatoespraak beschikbaar voor vragen. Hij stond de pers te woord via een videocall. “Het is verkiezingstijd. Persco door kabinet? Nee. De Jonge doet in ieder geval nog media, maar sterk gescript en vragen beperkt. Democratie en persvrijheid in Nederland”, klaagt Inge Lenton op Twitter.

Officieel bezwaar

Voor Inge was het de druppel dat Hugo de Jonge de videocall op een gegeven moment verliet, om naar de tv-studio’s van de NOS en Beau te gaan. “Schrijvende pers mocht tijdens brakke videocall per medium één vraag stellen. Maar zelfs dat werd niet bij iedereen gehaald, want minister moest naar televisie. I kid you not.”

De Telegraaf-journaliste heeft ‘uiteraard officieel bezwaar aangetekend’. “Antwoord woordvoerder De Jonge: dat luttele half uurtje aan antwoorden op persvragen moest gezien worden als ‘stukje service’ aan schrijvende pers. En over Rutte en duikgedrag gaat VWS niet. Dus doorlopen mensen…”

Telegraaf gesteund

Inge Lenton van De Telegraaf weet zich gesteund door meerdere collega’s uit de journalistiek. “Terecht punt van de T. Ook RTL Nieuws vroeg expliciet om toelichting van kabinet ná de speech. Opvallend was dat ‘s ochtends een dergelijke toelichting door De Jonge wel werd verwacht”, zegt RTL Nieuws-journalist Fons Lambie bijvoorbeeld.

En NRC-journaliste NRC-journaliste Lamyae Aharouay: “Op deze dag was het onmogelijk vragen te stellen aan Mark Rutte. Hugo de Jonge gaf na de tv-toespraak online toelichting: 9 journalisten in nog geen half uur mét inleidend statement. Dat is de andere kant van geen persconferentie.”

Hugo bij Beau

Hugo de Jonge was om 20.30 uur te gast in het NOS-programma Coronavirus: Feiten en Fabels. Hij was aansluitend, om 22.00 uur, te gast bij Beau. Een fragment van Hugo de Jonge in Beau:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen