Kranten uiten kritiek op abortuskritische Renze Klamer

Geplaatst op za 26 sep 2020 om 9:35

Het had een feestelijk gesprek moeten worden: Rebecca Gomperts zat donderdag in de talkshow De Vooravond om te vieren dat ze dit jaar is opgenomen in de Time-lijst van meest invloedrijke mensen. Ze is de oprichter van Women on Waves: in landen met een strenge abortuswetgeving helpt ze vrouwen die een veilige abortus willen. Je denkt dan in een warm bad te belanden bij de progressieve BNNVARA, maar Renze Klamer liet tijdens het gesprek zijn EO-hart weer even spreken.

Renze, en merkwaardig genoeg ook Fidan Ekiz, begonnen Rebecca te bestoken met allemaal ethische vragen over abortus. Het was een beetje alsof ze het homohuwelijk in twijfel begonnen te trekken, of het vrouwenstemrecht.

Renze begon op een gegeven moment over ‘het feest van de progressiviteit’ en Fidan noemde ‘de feestelijke stemming eromheen wel een beetje gek’. Rebecca hoorde het allemaal aan.

Fidan leek op een gegeven moment te suggereren dat abortus vooral iets is voor vrouwen die verkracht zijn: “Een verschil is natuurlijk of iemand zwanger wordt door slechte voorlichting of door verkrachting.

De oud-EO-presentator verzuchtte op een gegeven moment: “Uiteindelijk blijft het altijd jammer dat het nodig is.”

Rebecca stelt dat ze die discussie eigenlijk helemaal niet zo vaak voert. “Abortus is een vrouwenrecht en daar moet niet aan getornd worden.

Kiosk

De kranten zijn verbijsterd. Volkskrant-columniste Loes Reijmer spreekt in haar column van ‘een glijdende schaal’. “Hadden ze al gezegd dat ze ‘er helemaal voor’ zijn? Dat ze het belang van de vrouw ‘natuurlijk van harte’ ondersteunen? Mooi, want er was wel een ‘maar’, een nogal belangrijke ‘maar’ blijkbaar, een ‘maar’ dat helemaal niets zei over de geïnterviewde en des te meer over de persoonlijke obsessietjes van de presentatoren.”

Opeens werd Matthijs van Nieuwkerk nogal gemist, zegt Loes. Hij had haar op het schild gehesen. “Alles beter dan het irrelevante eenrichtingsverkeer in De Vooravond.

Een misser, vindt ze. “Aan deze talkshowtafel staarden de presentatoren liever naar hun eigen navel.”

Tijdmachine

Ook columnist Arjen Fortuin van NRC Handelsblad reageert verbijsterd in zijn column. “Door welke tijdmachine waren we in een gesprek beland waarin ‘baas in eigen buik’ als een ‘extreem’ standpunt werd geduid?

Het was echt een misser, vindt hij. “Abortus als feestje? Dacht De vooravond dat de Women on waves een partyboot is die wegens geluidsoverlast werd geweerd uit de haven van Dublin? Dat de vrouwen in polonaise over de trappen van de klinieken stampen? Die feestelijke stemming bestaat niet.”

De veronderstelling van feestelijkheid rondom abortus getuigt van grote respectloosheid ten opzichte van de vrouwen om wie het gaat.”

Angela

De AD-vrouw met die afstandsbediening in haar hand, Angela de Jong, zegt in haar stuk: “Zou er vandaag spoedoverleg zijn bij BNNVara? Het kan niet anders of oud-coryfeeën als Marcel van Dam en Sonja Barend keken donderdag met stijgende verbijstering naar De Vooravond.

In gedachten zag ik ze woedend appen naar elkaar: ‘Belachelijk! Ruim tachtig jaar arbeidersverheffing, progressieve tv en taboedoorbrekende uitzendingen in de vuilnisbak.’”

BNNVARA lijkt het gesprek inderdaad een beetje weg te moffelen. Het is het enige gesprek in die uitzending van De Vooravond waar geen fragment van terug te vinden is op sociale media of de eigen website.

Foto: BNNVARA
63 Reacties op “Kranten uiten kritiek op abortuskritische Renze Klamer”


 1. Sensi

  Abortus zal altijd een moeilijk en lastig onderwerp blijven.

  Doe nou niet net alsof abortus hetzelfde is als bijvoorbeeld kiesrecht en dat het onderwerp uitgediscussieerd is.. Het blijft het doden van een mens. Wat je er verder ook van vindt.

 2. MC bezoeker 39

  Hahahaha, die Renze. Snel via de achteruitgang het toneel verlaten aub.

 3. Kenny Boeijen

  Goed kan altijd beter!

 4. Harco Sanders

  Als straks de zielige alleenstaande mannelijke ‘immigranten’ vrij spel krijgen van de linkse kliek hier kan ze wel een boeg extra aan die boot laten lassen in pakistan of india voor een paar knaken.

 5. JenZ

  Eigenlijk waanzin: aan de ene kant leggen we de maatschappij coronastil om elke mogelijke dode te voorkomen en staan er straffen op het niet volgen van die maatregel en aan de andere kant geven we personen die mensenlevens tegenhouden prijzen en awards.

 6. Gerda

  Het was ronduit schandalig! Laten ze hun meningen maar voor zich houden. En met respect…
  Beiden zijn behoorlijk door de mand gevallen, ga maar terug naar de EO Renske, daar kun jij je bekrompenheid wel kwijt..
  Fidan blijkt geen moderne moslima te zijn, doe je hoofddoek maar weer om..

 7. Coen Lievaart

  Mee eens Sensi, abortus als vanzelfsprekendheid gaat te ver.

 8. Jantje

  Gelukkig een tegen geluid tegen al dat kritiekloze uberprogressieve gedoe. Maar wat is het probleem? Mevrouw had haar argumenten op een rijtje toch? Ik ga het terug kijken.

 9. Xavier

  @Harco
  Blanke meisjes smachten naar donkere mannen en willen allemaal zo’n mooie lichtbruine baby.

 10. Ben Zine

  Ach ja, talkshows zijn er alleen voor om de gast op een voetstuk te hijsen en naar de mond te praten. Ik vind het verademend als in een talkshow de gast ook eens kritisch wordt ondervraagd, ongeacht het onderwerp. Maar ja, een minderheid en dan vooral journalisten trekken dit al gauw in het racismekamp van dat vrouwen weer gediscrimineerd worden.

 11. Gerda

  Overigens: weet iedereen wel, hoeveel dodelijke slachtoffers er vallen onder illegaal geaborteerde vrouwen? Daar hebben we tegen gestreden!!

 12. Foxy

  Hopeloze Gerda wil er weer een abortusdiscussie van maken.

  Gerda: gaaaaaaap!

 13. Boerenverstand

  Behandel zo’n zwaar onderwerp dan ook niet in een luchtig bedoeld vooravondprogramma. Dat slaat de plank volkomen mis. Abortus is niet iets om gemakkelijk over te doen.

 14. Gompie

  Kenmerkend voor een maatschappij die zich achteruit ontwikkelt.

 15. Karbonade

  Renze hoort zichzelf maar al te graag praten.
  De geïnterviewde krijgt amper de tijd en ruimte om zijn/haar kant van het verhaal te vertellen en daar interrumpeert hij al weer. Zo ook met deze vrouw van Women on Waves.
  Zelfs Fidan komt er vaak nauwelijks tussen.

 16. Harco Sanders

  ‘Ik’ heb niet gestreden tegen abortus. Dat laten we wel over aan veganistische, lesbische in versleten dumpkleding gehulde en onverzorgde wijven die niets anders te doen hebben.

 17. Grace

  Jammer

 18. Mink Vaillant

  Het was zielig voor de aborrusmevrouw en ook een beetje ongepast op de dag dat ze een prijs had gewonnen. Maar ook wel weer leuk dat ze bij bnnvara nu eens meningen in huis hebben die anders zijn. Want de vraag wanneer een ongeboren kind nog verwijderd mag worden mag best worden gesteld.

 19. L. Koopmans

  BNN VARA zal wel eens achter de oren krabben waar ze mee in zee zijn gegaan . Ekiz pro Wilders en anti omroep Zwart en Klamer anti abortus.

 20. 🤔 Ingrid

  Het was een schandalige uitzending. Renze wil de hoofdrol. Hij komt steeds onsympathieker over. De arrogantie straalt van hem af. Te snel presentatorgemaakt voor dit programma . Renze wil zijn mening opdringen. Stelt een vraag en geeft zelf het antwoord! Overklast Fidan,dus is het wachten op de eerste ruzie!
  Verander de naam v h programma in Renze loves Renze 🤢🤮

 21. Cees

  Avond aan avond geven presentatoren aan hoeveel afkeer ze hebben van Trump en Wilders, hoe we alle migranten uit Lesbos hierin moeten halen enz en niemand geeft een kik. Nu een wat minder politiek correct standpunt en de columnisten zijn verontwaardigd.

 22. Michael

  Ik ben voor abortus maar tot welke maand en onder welke omstandigheden dit nog acceptabel is is een legitieme vraag. Helaas worden andere enigszins afwijkende meningen niet getolereerd bij de zich moreel superieur voelende linksmens.

 23. Jezus

  Als je rechten wilt, neem dan ook je verantwoordelijkheid. De meerderheid van de ongewenste zwangerschappen hadden echt wel voorkomen kunnen worden. Abortus moet geen gewoonte worden, maar gereserveerd voor vrouwen die zijn verkracht, zelf in levensgevaar raken door complicaties of als duidelijk is dat het kindje als een kasplantje zonder besef ter wereld komt. Voor mensen die een abortus willen door een wilde onveilige nacht, zou de termijn flink ingekort moeten worden, dus alleen nog mogelijk met een embryo en niet met een foetus.

 24. Gerda

  @Harco Sanders U bent dus tegen abortus? en tegen lesbische vrouwen? of vrouwen in het algemeen? Ik hoop wel dat u gesteriliseerd bent dan…

 25. Marianne

  Is er een genuanceerd verhaal, is het ook weer niet goed. Zou liever zien dat wij positieve zaken exporteren. Overigens heeft zij in 2002 een prijs gekregen van in het buitenland omstreden organisatie. Een kritische houding is dus goed.

 26. Gerda

  Dus na een wilde nacht, moet je de verantwoordelijkheid nemen? Ongeacht de leeftijd, financiële situatie, mentale problemen moet men dan maar een kindje op de wereld zetten, met als eventuele consequenties van dien.. Verlaten kinderen, verstoten kinderen, mishandelde kinderen enz enz.. Men kiest dan dus voor het zwarte scenario. En wie draagt de verantwoordelijkheid voor die ongelukkige kinderen?

 27. Oudemanvan74weethet

  Laatste keer data ik gekeken heb naar de Vooravond. Rente was al die teveel ingenomen jongen terwijl Fidan weer even een hoofddoekje om had…. terug in de tijd… en schandalig ten opzichte van de gast die zojuist een prijs had gewonnen.

 28. IngridHenk

  Wat een vreemde reacties hier allemaal, en ook van de columnisten!?!?!?
  Stel dat de presentatoren van OP1 deze mevrouw Rebecca Gomperts opvallend op het schild hadden gehesen en geen kritische vragen hadden gesteld, wat zouden dan de kritieken zijn? Oh, daar heb je die linkse OP1 talkshow weer, die zitten alleen hun eigen linkse agenda te volgen. Dat de leeghoofden hier zo reageren is niet zo vreemd, maar van de columnisten had ik wel wat beters verwacht. Kansloos.

 29. Otto

  Wat een hysterisch gezeur, niet iedereen hoeft het met de linkse feministen kliek eens te zijn.

 30. Geertje W

  Stuitend om te zien hoever de invloed van religie reikt. Hoewel beide presentatoren denken zich min of meer hebben vrijgemaakt van hun religieuze opvoeding blijkt het tegendeel waar.
  De wereld raakt overbevolkt, dus ik vraag jullie: willen jullie meer of minder abortussen?

 31. Angela’s man

  De NPO moffelt gesprekken bij de OP1 app op youtube ook al weg. Omdat ze bang zijn voor het commentaar op de presentatoren staan er nog maar clipjes van 1 of 2 minuten op en niet het hele gesprek.

 32. Ethicus

  Abortus provocatus is en blijft moord op voorbedachte rade. Als vrouwen werkelijk ‘bazin in eigen buik zouden zijn’, dan was bijna honderd procent van de abortussen te voorkomen omdat ze dan überhaupt niet ongewenst zwanger waren geraakt. Een embryo of foetus is het zwakste menselijke individu met de minste rechten. Daarom moeten niet alleen gelovigen maar ook socialisten die zeggen voor de zwakkeren op te komen en de liberalen, die zeggen voor het individu op te komen, zich ook meer gaan inzetten het ongeboren leven beter te beschermen.

 33. robb

  Trouwens ik hoor hier bijna niks over de vooravond , toch kruipen ze stilletjes naar de cijfers van Matthijs .

 34. delta

  Je mag je eigen leven, zelfmoord, niet nemen, maar vrouwen wel het leven van een ander. Voor een skivakantie bijv. De Russen mogen zich niet met de politiek in andere landen, maar deze pot wel. Blijft raar. De twee maten van liberaal links.

 35. delta

  bemoeien.

 36. Karel

  EO’er en moslima wat had je dan verwacht. Het viel me wel enorm tegen van Fidan had haar toch anders ingeschat. Vrouwen dienen ten alle tijden zelfbeschikking te hebben ten aanzien van hun lichaam en zwangerschap.

 37. Sjaak

  Als je een voorstander bent van een baby uit elkaar trekken in de baarmoeder door een zogenaamde arts ben je sowieso ziek in je kop.

 38. Maup Caransa

  Zet Pauw er neer gegarandeerd succes.

 39. Morten

  Ja want je moet je eigen baby wel in stukken kunnen knippen na een nachtje plezier zonder preventieve maatregelen. Stel je voor dat je met zo’n kwijlend en schreeuwend onding opgescheept blijft zitten. Daar zit je toch helemaal niet op te wachten. Dood moet het!!!

  De leegheid van de individualistische, immorele progressieve samenleving. Krijg je nog prijzen voor ook tegenwoordig.

  Heeft niks met religie te maken, wel met respect voor leven. En een compleet ander thema dan homohuwelijk (instemming van 2 volwassen mensen, prima) of vrouwenkiesrecht (gelijkheidsprincipe, niet meer dan logisch). Zelfs een ander niveau dan euthanasie, waar iemand enkel over eigen leven beslist.

 40. Sender

  Heeft niks met zijn oude EO hart ( hoogstens met zijn geloof) te maken, hij is ook vader en heeft recht op zijn mening in deze. Waarom deug je wel als je met alles en iedereen mee praat? Je eigenlijk mening ventileren is not done. Dat zou pas een besmuikte presentator zijn. Een journalist moet ook in staat zijn een mening te kunnen weerleggen en zo een dialoog creëren.

 41. Smerig Zwijntje Geronimo

  Abortus is moord. Op youtube zijn nog ‘leuke’ filmpjes te vinden over hoe een foetus zich verzet als het proces begint. Dat zou je aan het denken moeten zetten. Een argument dat vaak gebruikt wordt, is dat van verkrachting. Uit onderzoek blijkt dan weer dat juist die groep dat middel relatief weinig toepassen. Vaak houden vrouwen, die abortus hebben ondergaan, psychische (spirituele) klachten over aan de ingreep. Dus iedereen, die het presentatieduo van bekrompenheid of achterlijkheid betichten, raad ik aan om eens tot bezinning te komen.

 42. Bea

  Ik was 28 toen ik zwanger werd, mijn vriend wilde het kind niet, ik had geen werk en dacht dat ik geen andere keuze had. Met meer advies en hulp had ik andere keuzes kunnen maken, ik was jong en sterk, nu weet ik dat het me was gelukt. Ik heb nog steeds spijt van die abortus. Je bent niet echt baas in eigen buik, je beslist iets wat je niet wilt. Dus ja, ook ik heb tegenstrijdige gevoelens als het om abortus gaat. Er mag en moet over gesproken worden.

 43. Sender

  Exact Bea,

  Maar tegenwoordig worden mensen (Renze) die een andere mening hebben of een kritische vraag stellen gelijk met de grond gelijk gemaakt.
  Twitter is immers het open riool,so what.
  Persoonlijk ben ik blij met mensen als Renze en Fidan , vernieuwend en toch kritisch. En dat moet ook kunnen bij een omroep als BNNVARA.

 44. Linkse atheist

  Abortus is door de in de vorige eeuw dreigende overbevolking, anti-religeuze sentimenten en de misplaatste emancipatiedrift legaal geworden. Intussen blijkt dat foetussen al eerder gevoel ontwikkelen en abortus voor veel vrouwen als een vorm van anticonceptiemiddel wordt gezien. In plaats van laatste ‘red’middel is het tegenwoordig meer het eerste middel waar naar gegrepen wordt.
  Vrouwen die ongewenst zwanger worden, moeten (financieel) begeleid worden en echt ongewenste baby’s kunnen (tijdelijk) geadopteerd worden. Voor vrouwen die lichamelijk een zwangerschap niet aankunnen moet sterilisatie dringend geadviseerd worden. Met deze maatregelen en betere advisering kan het aantal abortussen met meer dan 90 procent worden teruggedrongen.

 45. Teuntje

  Renze is een lekker stuk en superslim

 46. A.Ruygrok

  Hoe klein ook .. is gewoon leven… leven en laten leven…,
  De slagers van Hitler die hadden geen respect voor het leven… daar wil je toch niet mee vergeleken worden..,
  A.Ruygrok, Monster.

 47. Uuuh

  De reacties hierboven voegen zó niks toe!

 48. Bromsnor

  Hoe je ook over abortus denkt, niemand kan en mag voor een vrouw of meisje beslissen wat te doen.

 49. Ria

  Gerda heeft gelijk top mening

 50. Nannie van Iperen

  Typisch hoor.. je mag van alles zeggen en vinden in Nederland.. maar als je dan pro life bent vindt men je ineens bekrompen.. Het ligt er gewoon aan hoe je tegen het leven aan kijkt.. een foetus van 10 weken is al helemaal compleet, dat mag toch ook gezegd? Soms moet je ook je verantwoordelijkheid nemen bij een ongeplande zwangerschap, de gevolgen aanvaarden.. Ook kom ik veel spijt tegen na een abortus.. je komt er nooit meer los van. Ik vond daarom het juist goed dat Renze en Fidan deze kant ook belichten.

 51. Logicus

  Elke dag schreeuwt de Vara ons toe dat ze zo kritisch zijn. Nu wordt er een keer redelijk kritisch gediscussieerd en dan hebben zich links noemende mensen er toch weer commentaar op. Erg hypocriet.
  Mooie inhoudelijke reacties hierboven trouwens. Op Uuuh na. Die voegt niets

 52. Observant

  Raar dat niemand valt over het volgende:
  Rebecca G. zei tijdens het interview als argument voor de abortuspil dat de kans dat een moeder overlijdt door de abortuspil kleiner is dan bij een bevalling. Als tegenargument wil ik daar aan toevoegen dat de kans dat een kind na negen maanden levend wordt geboren bijna 100 procent is en dat een embryo een abortuspil overleeft bijna nul procent is.

 53. [MikE]

  Ik ben ook tegen vrouwen en abortus in het algemeen.

 54. Anneke

  Troosteloze reacties van mensen die zelf niet weten wat het is. Het is weer duidelijk: wie het kindje krijgt mag het houden. Het gaat alleen over vrouwen die iets niet goed hebben gedaan maar de man in dit verhaal wordt voor het gemak vergeten. Abortus zal altijd blijven bestaan en dan aub wel veilig en binnen een bepaalde termijn zoals dat nu al is geregeld. En geloof me, abortus is niet iets dat je ‘even’ doet. Als het verboden gaat worden wie wordt er dan gestraft???

 55. Waarom worden mijn berichten tegengehouden?

  Tolerantie werkt in dit land maar 1 kant op. Alles wat niet links is mag niet gehoord worden en moet verketterd of zelfs gedemoniseerd worden.

 56. Nuchtere Nederlander

  Anneke@
  Het is een schande dat het doden van onschuldig leven legaal in Nederland is en dat het zelfs betaald wordt door de overheid. Het is ook een schande dat het demonstreren tegen abortus in de buurt abortus’klinieken’ mogelijk wordt verboden. De man wordt inderdaad helaas vergeten. Die heeft juridisch totaal geen rechten op het ongeboren kind waardoor zijn kind tegen zijn zin gedood kan worden. Natuurlijk zal, net als alle andere vormen van moord, abortus provocatus altijd blijven bestaan, maar dat is absoluut geen argument om het dan maar te tolereren. Zoals het nu geregeld is? Kijk naar filmpjes waar foetussen van 4 of 5 maanden worden vermoord en huiver.

 57. Wil van Bil

  Wat een gezeik allemaal weer, met wat meer abortussen en voorbehoedmiddelen had de wereld er nu een stuk beter uitgezien!

 58. 123

  Pro-abortus, maar ze stelden gewoon de vragen waar sommige mensen in NL mee zitten. Dat ik dat nog steeds jammer vind dat dat moet, dát is pas ellendig! Maar zij deden gewoon hun journalistieke taak.

 59. Wil van Bil

  https://youtu.be/7IFOue-q8n8

 60. Liefhebbende Moeder

  Renze Klamer is niet meer getrouwd met de echte liefhebbende moeder van zijn kinderen.

 61. Fidan

  Het is zeker zo dat abortus in vele gevallen terecht is, maar ik heb nooit begrepen waarom een Nederlandse organisatie dit moet promoten in het buitenland.

 62. AlexF

  wellicht heeft meneer klaver wel de zelfde kapper als van nieuwkerk, alleen format is net een aardbeving dat steeds maar voort duurt. Maar goed ze hebben het ook GRATIS zelf inelkaar geflanst zonder enige kennis.

 63. Koos

  Mathijs werd enorm gemist omdat hij de gast wel op het schild gehesen zou hebben. Mathijs de gladde zogenaamd beetje onnozele zakkenvuller praatte alles en iedereen naar de mond en heeft zijn hele carrière geen kritische vraag gesteld. Fidan stelt gewoon wel vragen. Kritisch of niet Ze stelt ze gewoon. Dat maakt haar spannend en prettig om naar te kijken. Gewoon jezelf blijven Fidan. Ik vind je geweldig.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.