Nieuwe dramaserie Penoza trekt 750 duizend kijkers

Geplaatst op Mon 13 Sep 2010 om 10:16


De kijkcijfers van zondag 12 september 2010 (SKO)

Penoza (KRO, Ned3, 20:16) – De dramaserie Penoza met actrice Monic Hendrickx is zondagavond met 750.000 kijkers (madl: 11.2%) van start gegaan op het nieuwe dramatijdslot van Nederland 3. Daarmee bezet Penoza de tiende plaats in de dagelijkse kijkcijfer top 15. Alleen het programma De Reünie van Rob Kamphues wist op hetzelfde moment meer kijkers te boeien. Daar ke- ken 1,9 miljoen mensen naar. Wilders, the movie op Nederland 2 trok gelijktijdig 731 duizend kijkers.

Hendrickx speelt in de serie een moeder die zich naar de top van de criminele wereld vecht. Ze zei meteen ‘ja’ toen ze gevraagd werd. “Ja, ik wilde deze rol graag“, vertelt ze. “Ik vind het een fascinerend wereldje. Het leukst is eigenlijk dat je meer kansen hebt om alles in die rol te stoppen. Je hebt ook echt tijd voor één ding. Als je een klein rolletje hebt dan ben je geneigd om daar ook alles in te stoppen, maar je wilt ook graag verdieping geven en dat lukt niet. Bij een grote rol lukt dat veel beter.

So You Think You Can Dance (RTL5, 19:56) – Presentator Dennis Weening is ervan overtuigd dat er dit jaar een nieuwe Timor Steffens in So You Think You Can Dance zit. “Absoluut. Daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken. De jury dacht de winnaar al gezien te hebben, maar dat was er nog maar één. Daarna kwamen er nog een paar. Het wordt echt spectaculair“, zegt hij in VARAgids. “Het meemaken van zo’n grote liveshow als dit is voor mij helemaal de bom. Ik denk dat de mensen die vorig seizoen hebben gekeken vinden dat het toch wel matcht, Dennis Weening en So You Think You Can Dance.” So You Think You Can Dance werd zondag door 677.000 kijkers (madl: 10.1%) bekeken.

Brandpunt (KRO, Ned2, 22:16) – Na veertien jaar afwezigheid is de nieuwe versie van het journalistieke programma Brandpunt zondag met 686.000 kijkers (madl: 11.5%) van start gegaan. Daarmee scoorde de KRO-titel boven het zendergemiddelde van Nederland 2. Presentator Aart Zeeman is te zien als één van de vier mannelijke reporters. “Ik heb in ieder geval het gevoel dat dit programma heel erg bij me past. Ik wil weer met mijn poten in de modder staan. Als de KRO het niet had bedacht, had ik het zelf kunnen doen“, zegt hij bij de GPD.

Top 15
01. Journaal 20:00 (Ned1) 2.532.000
02. Studio Sport Eredivisie (Ned1) 2.127.000
03. Een tegen 100 (Ned1) 1.890.000
04. De Reünie (Ned1) 1.883.000
05. Hart van Nederland (SBS6) 1.476.000

06. Red Mijn Vakantie (SBS6) 1.271.000
07. Studio Voetbal (Ned1) 955.000
08. Half Acht Nieuws (RTL4) 851.000
09. Jan Smit Zomer Voorbij (Ned3) 760.000
10. Penoza (Ned3) 750.000

11. Wilders, the movie (Ned2) 731.000
12. Studio Sport (Ned1) 716.000
13. Carlo & Irene Life 4 You (RTL4) 688.000
14. Brandpunt (Ned2) 686.000
15. So You Think You Can Dance (RTL5) 677.000

Marktaandelen (18-24u, 6+)
1. Ned1 / 25.9%
2. SBS6 / 12.4%
3. RTL4 / 9.8%
4. RTL5 / 8.4%
5. Ned2 / 7.4%

6. Ned3 / 7.1%
7. NET5 / 4.9%
8. Vero / 4.5%
9. RTL7 / 4.1%
10. RTL8 / 0.9%

11. Comedy / 0.8%
12. MTV / 0.8%
13. Eurosp / 0.7%
14. Discov / 0.6%
15. Nick / 0.6%

Marktaandelen per zendergroep (18-24u, 6+)
1. Publieke Omroep 40,4%
2. RTL Nederland 23,2%
3. SBS Groep 21,7%
Meer kijkcijfers bij
StichtingKijkOnderzoek
Internetadres:
(Kijkonderzoek.nl)Marktaandelen per zendergroep (18-24u, 6+)
1. Publieke Omroep 40,4%
2. RTL Nederland 23,2%
3. SBS Groep 21,7%
Meer kijkcijfers bij
StichtingKijkOnderzoek
Internetadres:
(Kijkonderzoek.nl)


23 Reacties op “Nieuwe dramaserie Penoza trekt 750 duizend kijkers”


 1. Flip

  Wat zullen ze opgelucht zijn bij SBS dat ze tenminste de zondag boven RTL uit komen, maar als groep lukt ook dat niet:)))

  Goede serie dat Penoza, alleen jammer dat er een paar zeer ongeloofwaardige dingen in gebeuren, maar ja dat is dan toch weer typisch Hollands, erg jammer.
  Maar verder een zeer goede serie, begon alleen ruim een kwartier vroeger dan aagekondigd.

 2. Mark

  Flip. wat ben je toch zielig…. get a life met al je negatieviteit ! dat mensen niet zien hoe snue het is om als je frustraties uit het dagelijks leven in je pro en anti voor een tvzender te gooien !

 3. Ed

  Goed dat Brandpunt weer terug is. Na Nieuwsuur het 2e nieuwe actualiteitenprogramma dat het goed doet!

 4. media Prak

  PENOZA, Eindelijk een Nederlandse ” Soprano’s”. Jammer dat Thomas Acda maar 1 aflevering meespeelt. Brandpunt, lijkt veel op ” CBS 60 Minutes”. Maakt de overige ‘uitgesproken’ actualiteiten programma’s extra zielig. Wat een raar tijdstip voor ER.

 5. 123

  ik word gek van al die nieuwsrubrieken, zend gewoon is wat leuks uit PO

 6. 123

  Voetbal ook weer slecht, maar ze doen er ook alles aan om kijker weg te jagen.ik kijk alleen nog CL met normale reclameborden en Duits voetbal

 7. !#Michael#!

  Hopenlijk leren ze bij RTL4 nu eindelijk dat ‘Fun with Dick and Jane’ thuis hoort op RTL5 en niet op RTL4!! 2e keer dat deze film zwaar ondermaats presteert op de RTL4 zondag :s

  Trouwens ook raar dat ze straks na ‘Lotto’s onveretelijke zondag’ om negen uur een film uit gaan zenden :s en de show duurt in de nieuwe vorm ook maar een uur, waar vorig seizoen nog anderhalf uur… Vreemd!!

 8. gorr

  Reactie op !#Michael#!:

  Lotto’s Onvergetelijke Zaterdag was ook aan verandering toe vond ik. Het was een leuk idee, maar het kwam nog niet echt goed tot z’n recht vond ik en de vragen waren te simpel.
  Ik denk dat nu met Robert ten Brink als presentator sowieso een stap vooruit is gezet.

 9. Caroline Tensen

  Een tegen 100 doet het de laatste tijd geweldig! Behaalt zelfs hogere kijkcijfers dan het programma dat eraan vooraf ging dus dat zegt wel wat. Op naar de 2 miljoen kijkers volgende week.

 10. Nick Wijsen

  Lotto’s Onvergetelijke Zondag komt trouwens vanuit de grootste studio van Europa (=Studio 22). Vorig seizoen was het in Studio Baarn. Een verbetering al zeg ik het zelf, dat wordt dus een grote show op de zondagavond.

 11. mark

  De KRO is met zichzelf aan het concurreren door die serie tegenover De Reunie te zetten. Waarom niet op Ned. 1?

 12. Martijn

  Reactie op Nick Wijsen: Mooi, studio baarn is nou niet bepaald de studio voor de echt grote shows. Vakken worden wel kleiner, dus had verwacht dat het een nog kleinere show zou worden, maar dit klinkt hoop vol!
  Benieuwd waar ´The voice of holland´ vandaan gaat komen. Als je het echt groots wil aanpakken dan moet dat gewoon in studio 22 of 24. Benieuwd wie studio 22 krijgt: TVOH of Popstars.

 13. mark

  Reactie op Anonymous: Na DZMMEB komen de familie-films weer terug. Die waren altijd goed voor 800.000 – 1.000.000. Er is al teveel amusement op de zaterdag, dus dan bieden films een goed alternatief voor hogere cijfers.

  Te beginnen met de Shrek trilogy -> deel 3 was afgelopen december nog goed voor 1,4 miljoen kijkers, dus dat moet nu zeker de helft kunnen halen.

  Verder kunnen we nog Disney blockbusters als Bridge To Terabithia, Narnia II, Underdog, Wall-E en Up verwachten. En Kung Fu Panda Madagascar II van Dreamworks komen ook nog.

 14. William

  Reactie op Flip: Leg uit (heb Penoza niet gezien), wat was er volgens jouw niet geloofwaardig en wat was daar typisch Nederlands aan?
  Trouwens, worden er alleen van NL programma’s kijkcijfers bijgehouden of niet. Zie bijv. 24 helemaal niet in de lijst voorkomen. Kunt mij toch niet wijsmaken dat op zondag niemand daar naar gekeken heeft? Overigens is het uitzendtijdstip beroerd, na een film rond 22.00. De afgelopen 3 weken zijn ze nog niet 1 keer op hetzelfde tijdstip begonnen met het programma. Dus dat zou de reden kunnen zijn misschien voor lage kijkcijfers?

 15. Paul

  Ik heb vandaag Penoza terug gekeken, en ik moet zeggen voor een Nederlandse serie doet hij ergens ook weer on-Nederlands aan. Positief bedoeld!

  Ik zag geen ongeloofwaardigheden (zoals Flip beweerde) maar gewoon een goed, pakkend verhaal. Jammer dat Acda maar 1 aflevering erin zit.

  Vond hem in Flikken Maastricht als corrupte agent ook al goed, hij heeft “the bad guy look”

 16. Timor

  Penoza vond ik op zich wel een goede serie, maar waarom Thomas Acda nou een Tony Soprano moet gaan spelen snap ik dan weer niet. Hij is niet serieus genoeg voor zo’n rol en ook in Flikken Maastricht nam ik hem niet serieus.
  Zie nog altijd Willem van Allstars voor me

 17. j-k

  ik vind penoza een goede serie ik hoop dat het de thrill kant op gaat want dat actie-schiet gedoe is zo passe, bij sommige momenten had ik wel van RAAK! een bepaalde blik, een bepaald shot, maar ik vind het nogal oppervlakkig, ik hoop dat de rest van de familie ook in het criminele serquit komt. ik dit van te voren wel gedacht!

  trouwens wanneer komt Overspel op TV daar heb ik helemaal zin in!

 18. Johan B.

  Opvallend goede scores voor Ned. 1, 2 en 3. Reunie, Wilders the movie en Penoza scoorden bijna de helft van de kijkers. Wegmisbruikers lijkt/is over het hoogtepunt heen en tja RTL4 met zijn films jaagt de kijker naar de PO en eerlijk is eerlijk RTL5.

 19. benny

  Pfff… Zien jullie niet dat RTL4 gewoon RTL5 groot wil hebben op zondag. Het is naar mijn inziens dat RTL4 de kleinere mag zijn op zondag. RTL5 compenseert dit ruimschoots op zondagavond. Live show op RTL5 en voor de familiemens een filmpje op RTL4. En samen is RTL toch nog groter als SBS.

 20. Timor

  Reactie op j-k: Overspel komt pas eind januari, helaas. Ook flikken Maastricht seizoen 5 komt pas in januari terwijl beide series al opgenomen zijn en klaar staan

 21. d'amsterdammertje

  Even gekeken op uitzending gemist en komt wel geloofwaardig over. vooral Olga Zuiderhoek speelt haar kleine rol met overtuiging. Ga 2e aflevering zondag rechtsreeks kijken. Camera techniek en editting hier en daar wat gehaast.

 22. Erik

  vond het een leuke eerste aflevering. ga zondag weer kijken

 23. Tanja

  Ik vind Penoza een TOP serie !!
  Jammer dat er niet nog meer mensen naar kijken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.