545.000 kijkers voor Concert for Mandela


De kijkcijfers van vrijdag 27 juni 2008 (SKO)

Concert for Mandela (NOS, Ned3, 19:29) – In Hyde Park in Londen is een groot verjaardagsfeest gehouden voor Nelson Mandela. De voormalige president van Zuid-Afrika wordt op 18 juli 90 jaar. Daarom traden acts als The Sugababes, Annie Lenox en Leona Lewis op. Eén van de grote publiekstrekkers was Amy Winehouse, die pas uit het ziekenhuis ontslagen is. Ietwat wankel zong Amy haar twee bekendste hits ‘Rehab’ en ‘Valerie’. Ook bracht ze het slotnummer ‘Free Nelson Mandela’.

De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela betrad zelf ook het podium. Hij herdacht het ‘Free Mandela’-concert dat twintig jaar geleden in Londen werd gehouden om op te roepen tot zijn vrijlating en die van andere politieke gevangenen. “Jaren geleden werd een historisch concert gehouden om voor onze vrijheid te pleiten. Jullie stem droeg helemaal tot over de oceaan en inspireerde ons achter onze tralies. Zelfs nu we feestvieren, moeten we niet vergeten dat ons werk nog lang niet klaar is. Waar er armoede en ziektes als aids zijn, waar mensen worden onderdrukt, daar moet nog werk worden verricht. Ons doel is vrijheid voor iedereen.” Het verslag van het Concert for Mandela werd vrijdag door 545.000 kijkers (madl: 10.9%) bekeken.

TV Show Special De Uitdaging (TROS, Ned1, 20:34) – Met zijn TV Show Special De Uitdaging wilde Ivo Niehe vrijdagavond 90.000 kansarme kinderen aan een opleiding helpen. De programmamaker is drie maanden met de voorbereidingen bezig geweest. Niehe: “Het is elk jaar weer een grote uitdaging om het zó te doen dat nieuwe leden zich melden.” Vorig jaar waren er 15.000 nieuwe aanmeldingen. “Toen zaten we in Carré, nu in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.” Ivo Niehe is deze keer ook zelf op reis geweest voor Unicef, naar Buthan. “Dat land is zo mooi. Het heeft een sereniteit die je nergens anders vindt. Mijn broer is ambassadeur in India geweest en zei: als je ooit in Bhutan kan komen, moet je gaan. Tot vijf jaar geleden werden gehandicapte kinderen in Bhutan uit schaamte thuisgehouden, omdat een handicap in het boeddhisme een boetedoening is voor fouten in een vorig leven. Unicef ging huis aan huis langs om ouders te vragen hun kinderen naar school te sturen. Dat was een revolutie.” De TV Show Special De Uitdaging werd door 1.036.000 kijkers (madl: 19.2%) bekeken.

André Rieu’s Droomkasteel (TROS, Ned1, 22:15) – De documentaire Andre Rieu’s Droomkasteel was vrijdag met 1.289.000 kijkers (madl: 22.4%) het best bekeken programma van de vrijdagavond. De violist wordt in de documentaire gevolgd tijdens de voorbereidingen van zijn wereldtournee ‘A Romantic Vienna Night’. In het kader van deze ‘Weense toer’ stond Rieu vrijdag in de Amsterdam Arena. Het decor voor zijn World Stadium Tour – een romantische nacht in Wenen is het grootste reisdecor ooit. André Rieu is een bedrijf geworden, dat ruim 31 miljoen euro per jaar omzet. “Werken is zijn leven”, zegt zijn assistente en rechterhand Kerstin Cornelis in het NRC. “Na deze concerten gaat hij de studio in en begint met de repetities voor drie concerten op het Vrijthof in Maastricht. En daarna reist de World Stadium Tour door naar Leipzig en Berlijn. In juli hebben we allemaal even vrij. Maar terwijl je zelf drie weken aan het zwembad ligt weet je: André is thuis met zijn vrouw alweer nieuwe programma’s aan het samenstellen. Dat is zíjn vakantie.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen