915.000 kijkers voor Eurovisie Songfestival

Geplaatst op Sun 13 May 2007 om 11:30


De kijkcijfers van zaterdag 12 mei 2007 (SKO)

Eurovisie Songfestival (NOS, Ned1, 21:00) – De finale van het Eurovisie Songfestival heeft zaterdag in Nederland 915.000 kijkers (madl: 16.5%) getrok- ken. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen er ruim 1,3 miljoen mensen naar de finale op de televisie keken. Nederland werd donderdag al in de halve finale uit- geschakeld. Naar die uitzending keken ruim 1,6 miljoen mensen. Servië heeft met het lied Molitva het Songfestival gewonnen. Oekraïne eindigde op twee plaats, Rusland op drie.

Songfestival-commentator Cornald Maas vindt het jammer dat Nederlanders zo veel vooroordelen over het liedjesfestijn hebben. “Zoveel vooroordelen, over ‘kermis- muziek’ en al die Oost-Europeanen die elkaar de bal toespelen, kloppen gewoon niet. Maar ze zijn onuitroeibaar“, aldus Maas in het Brabants Dagblad. “Zelf begrijp ik niet waarom het zo ingewikkeld is in te zien dat het wèl een leuk programma is. Het is toch mooi om te zien hoe allerlei nieuwe landen zich via het festival op de kaart proberen te zetten?” Veel Nederlanders hangen nog altijd in de jaren zeventig, vindt Maas. “Ze zingen nog een keer Ding-a-dong en vallen weer in slaap. Hierdoor hangt de deelname van Nederland steeds weer aan een zijden draad. Er zijn genoeg mensen binnen de NOS die het Songfestival liever zien gaan dan komen.

Mooi! Weer de Leeuw (VARA, Ned1, 24:20) – Paul de Leeuw ging na het Songfestival nog een uur door met een nachtelijke uitzending van Mooi! Weer de Leeuw, dat tussen 00.20 en 01.25 uur door 697.000 kijkers (madl: 33.4%) bekeken werd. De Leeuw droeg tijdens het Songfestival de punten voor van Nederland. Vorig jaar deed hij dat ook, maar kreeg hij uit het buitenland kritiek op de wijze waarop hij dat deed. Zo probeerde hij zijn telefoonnummer te slijten aan de mannelijke presentator Sakis Rouvas. “Wat het tv-publiek niet wist was dat het tijdens de repetities van de show was ontstaan“, vertelde De Leeuw zaterdag in De Telegraaf. “Toen hadden we er met z’n allen vreselijk om gelachen. Het was een running gag geworden.” De Leeuw vindt het nog steeds erg leuk om het programma Mooi! Weer De Leeuw te maken. De presentator was enigszins verbaasd toen de Vara hem in 2005 belde voor de invulling van de zaterdagavond. “Ik stond op het strand in Spanje. Ze wilden langskomen. Dan weet je dat het serieus is. Terwijl zij vlogen, kon ik nadenken. Ik ben nu heel blij dat ik het heb gedaan. Het werkt. En zelfs de NCRV lijkt minder boos. Anders hadden ze me niet uitgenodigd voor Villa Felderhof met Frans Bauer.

So you wannabe a popstar? (SBS6, 21:51) – Sascha Visser gaat het volgende week tijdens de finale van So you wannabe a Popstar opnemen tegen Erik Hulzebosch. Tijdens de halve finale, die door 874.000 kijkers (madl: 14.2%) bekeken werd, wist de schaatser zijn tegenstander Viktor Brand met grote meerderheid uit te schakelen. Erik kreeg 62 procent van de stemmen. Viktor Brand kreeg in totaal 38 procent van de stemmen. Dat was niet genoeg voor een plek in de finale, die aankomende zaterdag te zien zal zijn. Viktor: “De beste heeft gewonnen vanavond. Ik vind Erik een heerlijke kerel en gun hem deze verwinning.” Nooit had de Shownieuws-presentator gedacht zó ver te komen in de talentenjacht. “Niemand neemt me dit meer af. Ik heb het zingen zo leuk gevonden, dat ik er in ieder geval mee doorga. Bedankt allemaal voor de steun! Ik wens Erik en Sascha heel veel succes volgende week.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)
47 Reacties op “915.000 kijkers voor Eurovisie Songfestival”


 1. mari

  dat nederland in de halve finale op een 21ste plaats is gekomen is toch diep en diep triest
  edslia had toch meer verdient als de travo die op een 2de plaats is gekomen in de finale wat een smaak heeft oost europa
  west europa doet gewoon niet meer mee

 2. Simon

  “Er zijn genoeg mensen binnen de NOS die het Songfestival liever zien gaan dan komen.?

  Hoe kan het nou komen als het er al is? (beetje flauw)

  Verder natuurlijk terecht dat ‘onze’ Erik Hulzebosch door is naar de finale!
  Koppensnellers op Tien gaat ook weer eens over de 400.000 kijkers. Komt het dan toch weer goed met Jack?!?! (ik denk het niet)

 3. Atmos

  Zo het Oostblok festival is weer voorbij. Wat zullen de nichten blij geweest zijn kunnen ze zich weer klaarmaken voor het volgende festival …. ergens op bootjes in Amsterdam :)

  Maar terecht dat Servie heb gewonnen erg mooi nummer.

 4. Teeveetalk!

  Mensen zijn duidelijk het Songfestival zat. Gisteren vond ik Paul de Leeuw weer erg goed met de punten telling , minder als vorig jaar maar dat is logisch: hij mag het niet meer , anders mag Nederland niet meer mee doen. Tevens is er een kans dat Paul de leeuw volgend jaar ons land gaat vertegenwoordigen: ‘ Wanneer niemand meer wil doe ik het wel!’

  Van mij mogen ze Adje sturen , Kim Holland of misschien wel Herman? Wat een circus..

 5. Simon

  Nog een klein opvallend iets wat niet veel mensen is opgevallen: Ali G indahouse scoort op RTL5 over de 400.000 kijkers. Best goed?! Ik kan me herinneren dat het op Ned3 niet aan de 200.000 kwam.

  Verder komt Fighting with te Stars ook bijna aan de 400.000 kijkers! Had dit programma toch primetime aangekund op SBS, ik denk het wel.

 6. Jordy II

  @Mari: waar heb je de gegevens vandaan, op hoeveelste plek Nederland stond?

 7. Atmos

  songefesitval weblog :)
  DJ Bobo stond nog boven ons

 8. Lotte

  Nederland klaagt wel over het Oostblok, maar nu blijkt dat Edsilia van de West-Europese landen ook vrijwel geen punt heeft gekregen.

 9. Sander

  @ Lotte,

  Het probleem is volgens vele juist zo dat de West Europese landen veeal stemmen op het liedje wat ze het mooist vinden en dat ze in Oost Europa meer op een land stemmen dan op een liedje.

 10. Theo

  Wat een ongeloofelijke ruk cijfers voor dat Songfestival.
  Ik had het gisteren nog ingeschat op 1,5 miljoen.
  Gelukkig zijn de kijkers verstandig geweest, sommigen kijken misschien graag naar kitsch en pulp, maar de meeste laten zich niet belazeren.
  Hoeveel indicators heb je nodig om te weten dat een formule dood en op is??
  Maar goed bij de Publieken verandert nooit wat, en het incestueze clubje van Paul de Leeuw en Cornald Maas zal ook volgend jaar wel weer genoeg lobbyen om er een “spetterend” feest van te maken met weer een ander zangeresje van de lijst vergane glorie, en vast met weer zo’n lekker kansrijk nummer als “on top of the world”. :P

 11. rtl * nl

  Aardige score voor Dancing With The Stars, bijna het miljoen gehaald.

  Wat ik mis op RTL 4 zijn meer Nederlandstalige programma’s. (staat overigens los van bovenstaande mening). Het zou goed zijn als er meer Nederlandstalige dramaseries te zien zouden zijn op 4.

  Wanneer horen we nu eindelijk iets van een eventuele samenwerking tussen RTL & Talpa? Misschien als zeker is dat John de Mol Endemol heeft weten terug te kopen?

 12. Waazaa

  @Sander: Het probleem is ook dat veel Oost-Europeanen in West-Europese landen wonen en daar op hun vaderland stemmen ;)

 13. Anonymous

  Finale SYWAP is vrijdag , niet zaterdag

 14. Danny - tijdelijke site

  En zoals gebruikelijk geeft Nederland veel punten aan Turkije. Dat lied heb ik gezien, maar het is gewoon schandalig dat sommige landen zoveel punten geven aan zo’n slechte. Volgens dat persoon uit Zwitserland (strandde in de halve finale) had hij net zo goed de turkse vlag op het podium kunnen leggen, dan was ie nog doorgeweest.

 15. Linda

  Wat een mooie cijfers van SBS6 gister!

  Hadden we niet verwacht.

 16. Lotte

  @rtl*nl
  De besprekingen tussen RTL en Talpa schijnt zeer moeizaam te verlopen. Tien lijdt zware verliezen, onder andere door het zwaar verliesgevende contract voor het Eredivisie voetbal. De Duitse eigenaren van RTL zouden daarom niet meer zo happig zijn om Tien over te nemen.

 17. Lotte

  @Theo
  Weinig kijkers voor het songfestival is niet zo vreemd als Nederland niet meedoet, dat zie je ook bij het voetballen. Dat betekent overigens nog niet dat daarmee de formule dood is, in veel andere landen is het razend populair. Europa is groter dan Nederland.

 18. Theo

  @Lotte
  De kijkcijfers zijn wel uitermate beroerd.
  Vorige jaar deed Nederland ook niet mee, en toen keken er nog 1,3 miljoen, en toen zat het festival nog niet op (marktleider) NED1. De kijkcijfers voor het festival zijn nog NOOIT zo slecht geweest.

 19. Talpafan.nl

  RTL zou ook niet happig zijn op het contact wat John de Mol wil sluiten waardoor RTL jaarlijks voor zo veel geld programmas van Talpa moet afnemen.

  DGK is ook een punt, RTL wil het niet. voor Talpa is het een van de voorwaarden omdat Amerika er naar kijkt.

 20. Johan

  in Duitsland gem 7,38 miljoen kijkers voor het Songfestival

 21. Johan

  er doen geloof ik 47 landen mee, waarvan 12 WestEuropees, logische uitslag dus

 22. Jordy II

  Wil ik net de TV Show terugkijken (nog even het huis van Trudy Derks), staat het niet online! Het was al zo met Ivo Niehe, maar toen Reinout het presenteerde was het wél terug te kijken. Slaat werkelijk nergens op! Je kan wel een aflevering nabestellen voor maarliefst 34 euro’s! Niet normaal!
  #%$#%@

 23. rtl * nl

  @ Lotte,

  Het was van begin af aan al duidelijk dat Talpa zware verliezen lijdt door de contracten van het voetbal, lijkt me een rare reden om als RTL daar opeens vanaf te zien.

  ”De Duitse eigenaren van RTL zouden daarom niet meer zo happig zijn om Tien over te nemen.”

  Voorheen waren ze dat blijkbaar dus wel, al was toen ook al bekend dat er zware verliezen werden geleden door de voetbalrechten.

 24. rtl * nl

  @ Talpafan:

  “RTL zou ook niet happig zijn op het contact wat John de Mol wil sluiten waardoor RTL jaarlijks voor zo veel geld programmas van Talpa moet afnemen.”

  “DGK is ook een punt, RTL wil het niet. voor Talpa is het een van de voorwaarden omdat Amerika er naar kijkt.”

  Hoe komen deze “feiten” eigenlijk de wereld in? Volgens mij zijn er over de onderhandelingen door beide partijen nog geen inhoudelijke mededelingen gedaan. Behalve het feit dat er werd onderhandeld, meer niet.

 25. Simon

  @ Jordy
  De TV Show is idd samen met Dit was het nieuws één van de weinige programma’s die niet terug te kijken zijn via uitzendinggemist.

  @ Johan
  Is dat veel voor Duitsland dan?

 26. Johan B.

  Ondanks alles toch Songfestival gekeken via de VRT (Een). Na het 3e liedje had ik het al weer gehad met die Paul de Leeuw en heb het dus verder bekeken via de Belgen. Uit dit programma blijkt trouwens hoe de integratie van de Turken loopt. Ze stemmen massaal op hun eigen inzending, vaak kijkekn ze niet eens het programma! Dit heb ik althans begrepen van een Turkse Nederlander die dit met de hele familie zo doet. Even kijken welk nummer gebeld moet worden en vervolgens wat anders gaan kijken!!! Gewoon te triest voor woorden zo. Geluk bij een ongeluk dat Servie won, de lelijke zwaan van het festival qua uiterlijk volgens de Belgen, en dat Hongarije in de top 10 belandde. Duitsland werd ondergewaardeerd en ja voor de rest: WEG MET HET TELE-VOTEN.

 27. Bart V.

  Fons van W. heeft veel te vroeg zijn mond open gedaan op de voorpagina van De Telegraaf. Er komt natuurlijk helemaal geen RTL -Tien deal. Als je het zo terug bekijk is het meer een aktie geweest om Tien (en Elf) te beschadigen, zo van: het is hopeloos met die zender.
  Ik verwacht eerder als John de M. weer “zijn” Endemol terug kan kopen dat het wordt samen gevoegd met Talpa’s Tien & Elf. Het is dan helemaal niet ondenkbaar dat er allerlei oude Endemol shit op Tien en Elf worden uitgezonden, ze hebben het toch liggen, ze hebben de rechten, ze hebben Tien (en Elf). John de M. koopt opeens een horrorproducent die al 30 (!) jaar niets nieuws meer produceert, maar wel de rechten heeft op een hoop oude horror troep.

 28. Chiel

  Horrortroep? Als er een remake komt loopt hij binnen, net als er weer iets uitgezonden van wordt. Slim toch ;)

 29. KrokanteKrab

  Hahaha het nieuws scoort gewoon hoger dan het songfestival, DwtS en Groeten Terug… Had iig wel verwacht diat die wel wat hoger zouden scoren

 30. Arend

  Begrijp heel goed dat RTL DGK niet wil.

 31. Hans Anders

  Dat de meeste mensen toondoof zijn was me wel bekend.
  Toch vind ik het merkwaardig dat niemand hier heeft gehoord dat het winnende lied veel beter was dan de smakeloze Rombley/Oosterhuis pop van ons. Kijk, het verschil is dat wij putten uit Engelse/Amerikaanse invloeden maar daar niets aan toevoegen. Veel Oosterse landen kunnen wel bogen op hun rijke muziektradities. Het was ook nog een keer fantastisch gezongen en de zangeres haar uiterlijk doet afbreuk aan het argument dat acts zo belangrijk zijn want het was gewoon een lelijke barkeepster uit een pottencafe!
  Wellicht moeten wij volgend jaar met een spetterende draaiorgel-act komen en daarmee wat dichter bij onze roots blijven!

 32. Simon

  Leuk rijtje.

  Kijkcijfers Eurovisie Songfestival laatste vijf jaar:
  2003: 3.800.000
  2004: 2.950.000
  2005: 1.247.000
  2006: 1.336.000
  2007: 915.000

 33. !#Michael#!

  @ RTL*NL

  Idd. er zijn geen inhoudelijke feiten dat de twee punten van talpafan.nl ook daadwerkelijk struikel blokken zijn.

  Het megaprogramamdeal kan een voordeel zijn. En De Gouden Kooi pas meteen in het profiel van RTL5…

  Ik zie het probleem (nog) niet … maar ik hoop dat Talpa TV onafhankelijk verder gaat met een nieuwe zender … en dan ze zo profileerd dat de ene zender actualiteiten en meer vrouw gericht (65/36%) en de andere sporten en meer man gericht (65/35%) is …

  Ik denk dat je zo twee sterke zenders op kan bouwen die in als een bom in (kunnen) slaan op de marktaandelen van de complete concurentie …

 34. Bart V.

  Wat nu nog Comedy Channel heeft (het vroegere The Box) wordt uiteindelijk Elf, wat naast Tien in de markt wordt gezet.
  Alleen John de M. begeeft zich in een markt die al harstikke vol zit. Zo zien we dat ook met die gratis krantjes, in elk land heb je alleen maar Metro (gratis) en hier hebben we ook de Spits, De Pers en Dag. Ook weer te veel. Zo kan niemand nog wat verdienen. Zo is het ook met tv de spoeling wordt veel te dun en of het is allemaal trash (woensdag) of copie van succesnummers. RTL, SBS en Talpa, veel te veel tv.

 35. Sander

  @ Atmos

  er zijn zelfs nichten die dit oostblok/Balkan festival niet meer hoeven zien op deze manier.

  Oja en ook zeer veel die niets met boten hebben ;-)

 36. Simon

  @ Bart V
  Ooit van gezonde concurrentie gehoord?

 37. !#Michael#!

  @ Bart V.

  Met 11 grote commerciele zenders gaan er geheid zenders sneuvelen. Ik verwacht dat De Mol de langste adem heeft en dat Veronica en RTL7 gouw sneuvelen om de 2 grotere zenders van RTL (4&5) en SBS (6 & Net5) te versterken, zo gouw er 2 zenders sneuvelen zit Talpa Media in een media landschap van 9 zenders met 7 concurenten ipv een media landschap met 10 zenders en 9 concurenten! … Dan is er zeker een basis voor marktleiderschap van TalpaTV … Maar voordat ooit zo ver kan komen zijn we jaren verder!

 38. Televisiefreaks

  Dancing with the stars trok gisterenavond meer kijkers dan de finale van het Eurovisie Songfestival dat is merkwaardig! Nederland is het songfestival duidelijk meer dan zat. Ook Paul de Leeuw deed het dit jaar in de nacht minder dan vorig jaar na het songfestival.

  De dartswedstrijden op Veronica en SBS6 lijkt aan iedereen voorbij te gaan. Simpelweg omdat er geen Nederlanders meer in actie te zien zijn op het moment.

  Conclusie: Chauvinistisch als we zijn kijken we alleen naar een programma als er Nederlanders in te zien zijn die kunnen winnen. Zodra die zijn uitgeschakeld bij het Songfestival of Darts haakt de Nederlandse kijker massaal af. ;-)

 39. Talpafan.nl

  @ RTL NL, RTL zag vanaf het begin van het programma niks in DGK. En Fons vond het niet bij hun zenders passen.

  Talpa/Tien is puur en alleen een zender waarop content van Talpa wordt geprobeert. Eigenlijk is het gewoon 1 groot verkoop kanaal. Waar producten van Talpa Content worden uitgezonden om te verkopen over de gehele wereld.

  Als RTL Tien wil overnemen moeten ze dus John de Mol de gelegenheid geven om zijn content te showen. Een contract voor zo veel euro`s per jaar. Gaat in de de tientalle miljoenen euro`s. RTL heeft hier slechte herinderingen aan, want toen John de Mol nog eigenaar was van Endemol heeft hij na BB met RTL een jarenlang contract heeft afgesloten wat RTL dwong om voor zo veel geld programma`s af te nemen. Maar daaruit kwamen oa de flops zoals Masterplan.

  RTL denk wel 2 x voordat ze weer aan zo`n contract zijn verbonden. En dus eigenlijk niet meer baas zijn over eigen zender omdat ze verplicht zo veel geld aan programma`s meoten afnemen.

 40. Simon

  @ Mickey
  Ik verwacht niet dat SBS of RTL een zender op gaat geven!

 41. Bart V.

  RTL of SBS een station inleveren? Nee, waarom zouden ze? Zowel RTL als SBS maken deel uit van een grote club zenders. SBS en Sat1/Pro7 gaan samen, dus SBS kan van de Duitse ‘zusterzenders’ programma’s gaan overnemen of de kosten delen (decor, opname etc). En Simon, natuurlijk heb ik van gezonde concurrentie gehoord, maar het Nederlandse medialandschap is juist niet gezond. Teveel aanbod, te weinig orginele programma’s, te veel van hetzelfde. Gevolg? Versnippering van kijkers, minder inkomsten, dus nog minder geld voor prachtige programma’s, zo gaat dat. PCM kocht Arrow (want de Telegraaf heeft SKY) en PCM heeft er niet veel plezier aan gehad. Er zijn ook veel te veel radiostations, die bijna allemaal dezelfde muziek laten horen.

 42. Mike

  @ Bart V
  Hoe kom je er bij dat Comedy Central (voorheen The Box) uiteindelijk elf gaat worden.
  Comedy Central is van MTV Networks en heeft niets te met Talpa Media te maken.

 43. Televisiefreaks

  @ Mike: Zet Comedy Central maar eens op. ze claimen het getal 11.

 44. Mike

  @Televisiefreak.
  Dit houdt toch nog niet in dat ze uiteindelijk elf gaan worden, het is gewoon een aanduiding op welke plek ze graag willen zitten, Nickelodeon start binnenkort ook met de 11 in beeld.
  Discovery is toch ook geen 9 gaan heten.
  Viacom is net bezig om Comedy Central internationaler in de markt te zetten, dus die de naam Comedy Central zal niet zo snel weer gaan wijzigen en nogmaal Comedy Central is van MTV Networks, misschien omdat het logo met de 11 veel op die van 10 lijkt dat mensen denken dat de zender iets te maken heeft met Talpa media maar dat is niet zo.

 45. Tommy

  Het zou wel een mooie aanvulling zijn voor Talpa Media…

 46. !#Michael#!

  @ Simon

  Op het moment dat de talpa zenders genoeg marktaandeel generen, dan zullen ze wel moeten! Dan kunnen ze zich beter op 2 zenders richten met een sterke programmering ipv 3 zenders waarvan 1 zorgen kindje …

 47. !#Michael#!

  Weet iemand wat de IDL (International Darts Leageu) vorig jaar aan kijker trok? Gisteren de finale 376.000 (5.6% madl) lijkt me relatief geflopt! Is DARTS uit? of is dat normaal voor dit tournooi?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.