Antillen woedend op Opsporing Verzocht

De regering van de Nederlandse Antillen is kwaad op het AVRO-programma Opsporing Verzocht dat de zaak- Holloway behandelde. Minister Paul Comenencia van de Antillen beschuldigt politie en het Openbaar Ministerie als samenstellers van het Nederlandse programma van het “bewust, overduidelijk verdraaien van de feiten“.

De kritiek gaat over de uitzending van dinsdag waarin de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway aan bod kwam (zie ook eerder). Holloway verdween vorig jaar op Aruba.

Door bewust overduidelijke feiten te verdraaien en het publiek te misleiden van wie juist medewerking wordt verzocht voor de opsporing van daders, wijkt het programma van zijn doel af“, aldus Comenencia. “Het bewijst een groot deel van de Koninkrijksgemeenschap een slechte dienst.

Concrete, bekende kenmerken van de in het begin als verdachte aangemerkte Joran van der Sloot zijn volgens de gevolmachtigd minister totaal anders weergegeven. “De blanke Joran van der Sloot werd onterecht als bruin gepresenteerd“, zegt hij. “Zoekend naar redenen waarom niet gewoon een blanke acteur is gekozen voor de rol van Joran, komen wij tot de stellige indruk dat de programma- maker gekozen heeft voor het benadrukken van wat reeds – ten onrechte – in Nederland als stereotype crimineel wordt gepresenteerd. Wat moeten wij nu denken van de rest van de uitzending? Hoeveel fictie zal daar in zitten? Op onze medewerking hoeven ze niet meer te rekenen.

De kwestie Holloway is op verzoek van het Arubaanse OM en de Arubaanse politie in Opsporing Verzocht aan bod gekomen. Hiermee hoopte de autoriteiten op Aruba het onderzoek naar de verdwijning van de Amerikaanse een impuls te geven. De uitzending was ook op Aruba te zien. [u]ANP[/u]

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen