December – Mediakrant Jaaroverzicht 2005

Viola is woedend – Hoewel Viola Holt begin december nog kwaad is op Albert Verlinde omdat hij haar ‘Miss cellulitis’ heeft genoemd, geeft Holt hem wel de primeur dat zij ziedend is op RTL 5-presentator Robert Jensen. Het nieuws haalt de voorpagina van de grootste krant van Nederland.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt half december de mogelijkheden van een strafzaak tegen Jensen. Viola heeft een aanklacht ingediend wegens het maken van denigrerende opmerkingen over Holt in zijn talkshow.

Viola zegt hierdoor drie jaar lang depressief te zijn geweest en schrijft hier het boek ‘Het Jensen-Effect’ over. “Ik was zwaar overspannen. Ik moest naar de psychiater en ik heb maanden met de ramen en de gordijnen dicht gezeten. Ik kon niet meer over straat.” “Ik werd er angstig van. Elke week weer dacht ik: wat nu weer? Wat zal me deze week weer….? Dat is een ziektebeeld, dat kan je niet vergelijken met normale satire. Als jij zegt tegen een glas water: ‘Ik hou van jou’ of ‘ik haat jou’, dan verandert de structuur van het water. Die verandert gewoon. Als je nagaat dat wij mensen voor tachtig procent uit water bestaan, dan weet je dat schelden pijn doet.” RTL-baas Van Westerloo moest ook praten met het OM. Hij gaf aan dat hij Jensen geen grappen gaat verbieden te maken.

Stil protest – Tijdens de live-uitzendingen van De wereld draait door, De leugen regeert en Pauls Parenavond wordt begin december in de vorm van een stil protest actie gevoerd tegen de plannen van de Publieke Omroep. Tijdens de VARA-programma’s was vrijwel alleen het publiek te zien dat in de studio zat.

De Raad van Bestuur kiest voor een bestel waarin STER-inkomsten bepalen welke programma’s u te zien krijgt, dat is niet de Publieke Omroep die wij willen“, liet presentator Matthijs van Nieuwkerk weten. In het plan veranderen de netten in Nederland A, B en C.

Nederland A wordt een brede zender met nieuws, sport en amusement. Nederland B brengt informatie, educatie en cultuur. Nederland C wordt gereserveerd voor jongeren en vernieuwing. De zendgemachtigden vinden een thuisnet prettig, omdat ze zich zo goed kunnen profileren, wat de politiek van ze vraagt. “Ik wil het gevoel hebben dat ik me als programmamaker kan bemoeien met de gang van zaken“, liet Paul de Leeuw weten. De STER was niet blij met de VARA-actie, vanwege misgelopen inkomsten. “Nederland 3 had donderdag een van de interessantste tv-avonden sinds jaren“, liet de BNN-voorzitter weten. Hij vond de VARA niet goed genoeg ge?nformeed.

Tooske impopulairTooske Breugem krijgt van de Duitse media hevige kritiek op haar presentatie van de Duitse Idols. Ze wordt omschreven als ‘saai’ en ‘niet sexy’. Volgens Tooske was de krant echter bevooroordeeld. Tooske: “Het is dus aan mij om dan te denken: het ene oor in en het ene oor uit.

Harmke Pijpers nam in Duitsland de proef op de som. “Ze moet iets vrolijker worden“, liet een voorbijganger weten. De Duitse krant vraagt de lezer ook om zijn mening: “Dat Hollandse tutmens of de prachtige Michelle Hunziker, die de vorige Idols presenteerde?” “Elke dag een andere sensatie, daar gaan ze voor“, aldus Tooske.

[hr]Gedoe rondom Groenhuijsen – In december krijgt Jorgen Raymann een Gouden Beeld voor tv-persoonlijkheid van 2005, komt Big Brother in opspraak omdat het stemproces niet eerlijk zou verlopen, worden tv-medium Robbert van den Broeke en Irene Moors afgeschilderd als bedriegers, wordt de keet van In Holland staat een huis gestolen, krijgt Loretta Schrijver de titel ‘meest populaire nieuwslezer’, wordt bekend dat Natasja Froger en Evert Santegoeds een programma krijgen, overlijdt de grondlegger van het licht satirische Farce Majaeure Fred Benavente en krijgen de NOS-programma’s een nieuw jasje aangemeten. Ook was Charles Groenhuijsen veelvuldig in het nieuws. Begin december wordt bekend dat hij is ontslagen door de NOS. Charles’ advocaat: “Charles is verbijsterd. De vrede leek juist teruggekeerd, dacht hij.” “Hij maakte aan de lopende band ruzie met alles en iedereen“, liet een Journaal-medewerker weten. Terwijl de positie van Philip Freriks veilig gesteld werd als presentator van het Acht uur Journaal, stapte Groenhuijsen naar de rechter om toch het NOS Journaal te mogen presenteren. Uit een kort geding bleek dat Charles zijn ontslag verder zal laten beoordelen door een kantonrechter.

Bridget neemt afscheid – De BNN Family is op 28 december het programma waarin Bridget Maasland afscheid neemt van BNN voor het oog van een half miljoen kijkers. Eerder die maand was Robbie Williams opnieuw te zien in een Nederlands tv-programma; dit keer in een special van RTL Boulevard (1,3 miljoen kijkers).

Startende programma’s (en kijkcijfers van de eerste uitzending): De held van (484.000), Er is zoveel meer (748.000), Una voce particolare (785.000), Sprint! (609.000), UR (129.000), Dansduel (800.000), Kanjer Comeback Show (1.175.000), Toppers in de sneeuw (667.000) en Superster met Reinout Oerlemans (850.000).

De 9 best bekeken programma’s van december (exclusief sport)1. Youp van ’t Hek 2.505.000 2. Baantjer 2.499.000 3. Frans & Andre 2.386.0004. Dancing with the stars 2.290.000 5. Idols uitslag 2.256.000 6. Journaal 20 uur 2.172.000

7. Miljoenenjacht 2.119.000 8. Goede tijden, slechte tijden 2.097.000 9. Hart van Nederland 1.913.000

Meer in # Geen categorie

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen