1,1 miljoen kijkers voor Prinsjesdag


De kijkcijfers van dinsdag 19 september 2006 (SKO)

Prinsjesdag 2006 (NOS, Ned1, 12:30) – De troonrede die koningin Beatrix gisteren heeft uitgesproken was positief gestemd. “Ons land staat er sterk voor. Nederland werkt“, zei koningin Beatrix in de troonrede. “2007 wordt een jaar waarin Nederland verder bouwt aan een goede toekomst.” De NOS deed gisterenmiddag rechtstreeks verslag van Prinsjesdag. Het verslag van Prinsjesdag trok 1.133.000 kijkers (madl: 62.7%).

Minister van Financiën Gerrit Zalm bood gisteren rond 15.00 uur ’s middags de Miljoenennota aan. Uit de begroting voor 2007 blijkt onder meer dat Nederland volgend jaar een financieringsoverschot heeft van 0,2 procent. Een overschot is sinds het jaar 2000 niet meer voorgekomen. Dit jaar is de Miljoenennota voor het eerst sinds decennia niet onder embargo verstrekt aan Kamerleden en de media. Het kabinet besloot de Miljoenennota niet meer onder embargo te verstrekken, nadat delen ervan enkele jaren achtereen waren uitgelekt. In 2004 en 2005 slaagde het RTL Nieuws erin de Miljoenennota vòòr Prinsjesdag te bemachtigen.

Half acht nieuws (RTL4, 19:29) – Het lukte parlementair journalist Frits Wester van het RTL Nieuws dit jaar niet om de Miljoenennota vroegtijdig in handen te krijgen. Wester benadrukt in Mikro Gids dat hij nooit de embargoregeling heeft geschonden. “Wij hadden de Miljoenennota al voordat deze aan de pers was verstrekt“, vertelt Wester in het programmablad. “Dat gebeurde altijd op de vrijdag voor Prinsjesdag en in 2004 stond hij op woensdag al op onze internetsite. Vorig jaar hadden we hem zelfs al op dinsdag, uit vrije nieuwsgaring, zoals dat heet. Hoe ik eraan ben gekomen? Dat ben ik echt ‘helemaal vergeten’.” In 2004 werd de tekst door RTL Nieuws integraal op internet gezet. “Vorig jaar ging dat al niet meer omdat op de pagina’s groot de initialen van de betreffende persoon stonden afgedrukt, zodat we de stukken niet konden kopiëren. En als we het op internet hadden willen zetten, dan hadden we het hele stuk moeten overtikken en daar had ook niemand zin in. Er zaten ook grapjes in de tekst verstopt waarvan er dan in een exemplaar eentje net iets anders is. Ook de interpunctie verschilt hier en daar, of een zinsconstructie. Als een journalist dan de letterlijke tekst citeert, wordt ook meteen duidelijk waar het vandaan komt.” Het Half acht nieuws werd gisteren door 1.092.000 kijkers (madl: 21.8%) bekeken.

Hoe mooi is jouw straat? (RTL4, 21:00) – De derde aflevering van het nieuwe RTL 4-programma Hoe mooi is jouw straat? scoorde gisteren 773.000 kijkers (madl: 12.2%) voor RTL 4. In Hoe mooi is jouw straat? krijgen straten een complete make-over. Sylvana Simons is de presentatrice van het programma. “Ik vind het heerlijk dat ik nu twee programma’s presenteer waarin emoties zijn toegestaan“, vertelde Simons onlangs in Televizier. “Daar ben ik wel aan toe. Het heeft misschien met ouder worden te maken. Ik ben iets volwassener en bewuster geworden, heb wat meer bagage dan op mijn vijfentwintigste. Dus kan ik me beter verplaatsen in andere mensen. Ik zal niet de hele tijd jankend door het beeld gaan en het zijn geen trieste programma’s, maar ik voel me wel steeds meer op mijn gemak met mijn eigen gevoel. In Opvolger gezocht gaat het om families die afscheiden moeten nemen van hun bedrijf. Er zit passie in, bevlogenheid, liefde, pijn. In Hoe mooi is jouw straat? moeten mensen met z’n allen in 48 uur hun straat opknappen. Daar komen ook veel emoties bij kijken. Het is, net als Opvolger gezocht, een stuk persoonlijker dan bijvoorbeeld Dancing with the Stars. Dat is entertainment, een show met glitter en glamour, waarin ik als een prinsesje de trap afkom. Dit gaat over het echte leven.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen