‘Kijkcijfers domineren in nieuw omroepmodel’

[img=188,120 left]http://omroep.vara.nl/img.db?16507[/img]VARA-voorzitter Vera Keur vindt het kwalijk dat de kijkcijfers een grotere rol gaan spelen bij de Publieke Omroep vanaf september. Dan wordt het zogenaamde programmeringsmodel ingevoerd, waarbij omroepen niet langer gebonden zijn aan hun eigen thuisnet, maar waarbij het profiel van de drie publieke televisienetten voorop staat.

De Raad van Bestuur gaat een cruciale rol spelen bij de vraag wat er door omroepen wordt aangeboden.

Keur vindt dat de Raad zich verre van programmatische beslissingen zou moeten houden. “Er is nu al tegen de VPRO gezegd dat Zomergasten wel kan terug komen op net C, maar dan zonder Connie Palmen“, vertelt Keur in de VARA’s TV Magazine. “Alsof de kern van Zomergasten niet tevens tot uitdrukking wordt gebracht door de keuze voor een bepaald soort presentator. Katja Schuurman zal er een heel ander programma van maken. Zembla kan op net C een plaats krijgen, maar de eerste gedachtewisseling over een onderwerpkeuze die aansluit bij de kijker van onder de 50 jaar heeft al plaatsgevonden. Aandacht voor armoede in Nederland of voor de Volkshuisvestingsproblematiek scoort niet. En dat betekent dat je straks een programma-aanbod moet formuleren dat zich verder verwijdert van wat je als omroep vanuit je inhoudelijke orientatie belangrijk vindt. Omdat kijkcijfers in dit model domineren boven de inhoud.

In september gaat het programmeringsmodel van start. “Ik ben een beetje sceptisch, en ik beoordeel dit model niet alleen op op bereiksresultaten op korte termijn, maar ook op zijn effecten op de middellange termijn. Bovendien zijn er volgend jaar verkiezingen. Een nieuwe coalitie zal moeten uitmaken of ze van de huidige publieke omroep een nationale omroep willen maken met de Raad van bestuur op de programmeerstoel, of dat zij hecht aan pluriformiteit en programmatische sturing op netniveau. Dat alles is relevant omdat bijna nog serieus gelooft dat het kabinetsplan voor de publieke omroep na 2008 binnen de huidige kabinetsperiode nog wet wordt.

Vera Keur geeft aan de mogelijkheden om buiten het bestel te treden te onderzoeken. “Ik heb tegen de mensen gezegd dat als er een keuze is tussen verdampen binnen dit bestel of een toekomst buiten het bestel, we zullen kiezen voor het laatste. Of die er is gaan we verkennen zoals alle omroepen nu kijken welke toekomstperspectieven er zijn.” De VARA wilde in 1999 al een commercieel avontuur aangaan met SBS. De opzet was om VARA en NET 5 samen te laten smelten tot VaraNet. Dit liep toen op niets uit. “We hadden een programmaschema gemaakt, maar daarop moest van de aandeelhouders van SBS nog eens tientallen miljoen worden bezuinigd. Toen heb ik gezegd, dat kan niet meer, want ik zal de medewerkers ook moeten kunnen inspireren met wat er ligt, en hier krijgen we de handen niet voor op elkaar, hier zit te weinig specifieke VARA-inhoud in.” [u]Publiek Centraal[/u]

Meer in # Geen categorie

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen