IKON: ‘Pluriformiteit Radio 5 in het gedrang’

De IKON keert zich tegen het plan van de Publieke Omroep om Radio 747 om te vormen tot een “muziek driven zender voor mensen boven de vijftig jaar“, aldus een woordvoerder van de omroep. Radio 747 ondergaat een ‘make-over’ en gaat weer Radio 5 heten (zie eerder).

De zender zou vooral chansons, musicals en easy listening muziek moeten gaan uitzenden. Deze muziek, blijkt uit onderzoek van IKON, wordt reeds in ruime mate door publieke regionale radiostations uitgezonden.

De IKON vindt dat de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep onverantwoordelijk handelt met dit voorgenomen besluit. “Door de beleidskeuze van de Raad van Bestuur is er voor omroepen als IKON, NMO en HUMAN doordeweeks alleen nog maar plaats in de avonduren. Het totale aantal luisteraars voor alle radiostations in die avonduren is dan buitengewoon laag.Martin Fr?berg, directeur van de IKON: “In feite komen onze programma?s daardoor in de radio ijskast te staan, dat is zonde van alle inzet van mensen en middelen.

Pluriformiteit in de informatievoorziening binnen de Publieke Omroep wordt door de beslissingen van de Raad van Bestuur dan alleen nog daadwerkelijk vorm gegeven op Radio 1, en niet langer meer op Radio 747, aldus de woordvoerder. Er bestaan volgens de IKON genoeg ‘muziek driven’ publieke radiozenders in de vorm van Radio 2, 3FM, Radio 4, Concertzender en FunX. Directeur Fr?berg: ?Deze beslissing van de Raad van Bestuur draagt niet bij tot de legitimatie van de Publieke Omroep. De pluriformiteit komt, als er verder niks wordt gedaan, in het gedrang.?

Luisteraars voor het nieuwe Radio 5 zouden vooral moeten worden weggetrokken van andere publieke radiostations, zoals de regionale omroepen. IKON en HUMAN vinden dit kannibalisering van de totale publieke omroep in Nederland. “Het ene publieke station trekt immers luisteraars weg bij andere publieke radiostations met een muzieksoort die ook al ruimschoots aan bod komt bij de zeer goed beluisterde publieke regionale radiozenders.

De plannen om van Radio 747 overdag een muziekzender te maken komen voort uit de bezuinigingen bij de Publieke Omroep. Er zijn volgens de IKON echter diverse alternatieve plannen gepresenteerd door onder meer de KRO/NCRV en IKON/HUMAN die dezelfde bezuinigingen realiseren als in de plannen van de Publieke Omroep, “maar die de ambitie hebben om van Radio 747 een sterke informatieve zender te maken en te blijven maken.

Meer in # Geen categorie

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen