Tussen Kunst & Kitsch ontdekt zeldzame broche

Foto: AVROHet programma Tussen Kunst & Kitsch met Nelleke van der Krogt heeft een ‘spectaculaire’ vondst gedaan. Dat heeft de AVRO bekendgemaakt. Het gaat om een broche van René Lalique. “De broche is uiterst zeldzaam omdat deze rechtstreeks uit handen van de Franse edelsmid en glaskunstenaar Lalique komt en nooit eerder publiekelijk te zien is geweest. Mede daardoor is de waarde van de broche erg hoog: 100.000 euro“, aldus de AVRO. “De eigenares heeft hem inmiddels verkocht.”

Juwelenexpert Klaas Martijn kreeg het doosje in handen tijdens opnames van Tussen Kunst & Kitsch in Kasteel Groeneveld in Baarn. “Hij treft daarin een ware schat aan: een broche van goud, briljanten, glas én het kenmerkende en uiterst moeilijk te vervaardigen, kwetsbare vensteremail. Gemaakt door René Lalique circa 1904.”

De grootvader van de eigenaresse – toen consul in Sint Petersburg –  kocht de broche rechtstreeks van Lalique. Toen de familie tijdens de revolutie het land ontvluchtte, kwam de broche met hen mee naar Nederland. Het sieraad wordt hier echter zelden gedragen; de broche –  circa zeven bij vijf centimeter – is groot en onpraktisch. De eigenaresse heeft de broche nooit eerder laten taxeren. Haar verbazing is daarom groot als zij de waarde hoort van de expert van Tussen Kunst & Kitsch.

René Lalique was een wereldberoemd Franse goud- en juwelensmid en glaskunstenaar. Zijn werk wordt tot de Art Nouveau en Art Deco gerekend. “De broche is het meest waardevolle sieraad dat in 25 jaar Tussen Kunst & Kitsch is ontdekt.

Het sieraad is te zien in Tussen Kunst & Kitsch op woensdag 18 november.

9 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Haasje
november 18, 2009 12:31

Reactie op HAHAHAHAHAHAHAHA: luxe vakantie mooie auto!

Gast
HAHAHAHAHAHAHAHA
november 18, 2009 12:19

Op = op

Gast
Haasje
november 18, 2009 12:18

loop = loopt

Gast
Haasje
november 18, 2009 12:14

Reactie op Pistooltje: Ja, die loop daar nu vast mee in haar handtasje rond te zeulen.

Gast
Pistooltje
november 18, 2009 12:03

Reactie op Haasje:

Ik bedoel de verkoopster van de broche.. Die nu 100.000 euro op zak heeft..

Gast
Haasje
november 17, 2009 14:33

Reactie op Bjorn: Zonder mag ook van jou, gelukkig maar! Alleen ga ík niet vanavond maar morgenavond kijken! Jij bent geloof ik zelf ook al aan een brilletje toe ;)

Gast
Bjorn
november 17, 2009 12:04

Hahahaha, ik denk vanavond meer dan 2 miljoen hele oude koekeloerders, liefst met bril en zilvergrijze spoeling, maar zonder mag ook!

Gast
Haasje
november 17, 2009 10:11

Reactie op Pistooltje: Die broche is al verkocht en de nieuwe eignaar is anoniem. Zal wel ergens héél goed weggestopt liggen in een kluis. Jammer, want het is zo te zien (vanochtend op RTL nieuws) een echt museumstuk!

Gast
Pistooltje
november 17, 2009 10:04

Vraag me af wanneer deze vrouw overvallen wordt.. Ze zal duidelijk zichtbaar zijn op TV..

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen