BNN met controversiële donorshow

Wie van drie jonge en levenslustige nierpatiënten krijgt een donornier en een extra kans op leven? Die vraag staat centraal in De Grote Donorshow die BNN op vrijdag 1 juni om 20.30 uur uitzendt op Nederland 3. In dit live-programma met Patrick Lodiers bepaalt een terminaal zieke donor wie van de drie geselec- teerde nierpatiënten, aanwezig in de stu- dio, in aanmerking komt voor haar nier. De Grote Donorshow vervangt het eerder aangekondigde programma De Bart de Graaff Donoravond.

BNN-voorzitter Laurens Drillich begrijpt dat het programma controversieel is. “We weten dat dit programma super controversieel is en sommige mensen dit smakeloos zullen vinden, maar wij vinden de werkelijkheid nog veel schokkender en smakelozer: op een orgaan wachten is nu hetzelfde als meedoen aan een loterij“, aldus Drillich. “Door Bart weten wij hoe zwaar het is om jaren op een wachtlijst te moeten staan voor een nier. Maar vijf jaar na zijn dood is het aantal donoren in ons land alleen maar afgenomen. Met het ontmoeten van deze jonge vrouw, die weet dat ze dood gaat en haar organen graag wil afstaan, ontstond de gelegenheid om een dergelijke show te maken en hebben we eigenlijk geen moment getwijfeld.

Drillich: “Als het ondanks alle goedbedoelde campagnes niet lukt om Nederlanders een donorcodicil in te laten vullen en de politiek geen andere maatregelen neemt, dan maken wij er wel een vette show van. BNN heeft in het verleden laten zien dat we weten om te gaan met dit soort moeilijke onderwerpen, ook en vooral voor jongeren.

De donor is Lisa, een jonge vrouw van 37 jaar die midden in het leven staat. Ze heeft een kwaadaardige hersentumor in haar hoofd en niet lang meer te leven. Via deze show zal Lisa bepalen aan wie van de drie jonge nierpatiënten, die al jaren op de wachtlijst staan, zij haar nier zal afstaan. Na een uitgebreide analyse van het leven van de drie patiënten en gesprekken met familie en vrienden, heeft de donor een beeld van de patiënten en kiest ze aan wie ze haar nier het liefst afstaat. Hoewel Lisa bepaalt wie die gelukkige is, kan de kijker thuis zijn advies kenbaar maken via sms.

Op dit moment staan 2,9 miljoen Nederlanders geregistreerd als potentiële donor. “Toch is dit aantal lang niet voldoende“, aldus een woordvoerster van BNN. “Als 5 miljoen Nederlanders zich zouden laten registreren als donor, zou de wachttijd van 4,5 jaar op een nieuwe nier worden gehalveerd. De meeste patiënten wachten op een nier en daarvoor staan deze maand al 1.049 mensen op een wachtlijst. Gemiddeld overlijden 200 mensen per jaar, omdat ze te lang moesten wachten. BNN vindt dat het na tien jaar praten tijd is om echt iets te gaan doen.(Foto: Anne Timmer)

Het is niet meer mogelijk om te reageren onder artikelen van Mediacourant. Voor meer informatie bekijk dit artikel.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Welk trio ziet u graag meedoen aan de knikkershow Marble Mania?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Meest gelezen in januari

Alle artikelen
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen