‘Waarom meer verdriet om Suzan & Freek dan om kinderen in Gaza?’
De Trouw vraagt zich af waarom het nieuws over de ongeneeslijke zieke Freek Rikkerink (32) van Suzan & Freek zoveel medeleven oproept, terwijl dat voor de kinderen in Gaza niet zou gelden.

Suzan & Freek weten niet wat hen overkomt: het uiterst succesvolle muzikale liefdespaar is abrupt gestopt omdat er uitgezaaide longkanker is geconstateerd bij Freek Rikkerink, die nog maar 32 jaar oud is en heel fit oogt. Het hele land is ermee bezig en daarom vraagt Trouw zich nu af: “Hoe kan het dat het nieuws zo massaal medeleven oproept?”
‘Massahysterie’
Het massale medeleven is volgens rouwdeskundige Manu Keirse van de KU Leuven eenvoudig te verklaren. Hij wijst op het socialmediagebruik van jongeren. “Ze brengen, alleen in hun kamer, uren door met bekendheden, die zijn daar heel dichtbij. (…) Ze komen heel lang in hun leven terecht, soms meer dan ooms en tantes en neven en nichten.”
Suzan & Freek delen veel met hun 800.000 volgers. Dat het eenrichtingsverkeer is maakt het gevoel van verbondenheid er volgens Manu niet minder om. Hij vindt de huidige emoties daarom niet abnormaal. “Je moet dit niet kleinerend afdoen als massahysterie. Het is gewoon oprechte verbondenheid. Wat voor samenleving zouden we nog zijn zonder?”
Kinderen in Gaza
De Trouw vindt het toch wel heel opvallend allemaal. “Wat maakt dat berichten uit Gaza en Oekraïne, waar ellende aan de orde van de dag is, nog niet zo’n massaal medeleven losmaakten?”, vraagt de journaliste van dienst zich af.
Manu daarop: “Die beelden komen wel binnen, maar de kinderen in Gaza kennen we niet. Terwijl, een zanger of zangeres: die zat dus op het tv-scherm in de woonkamer! En daar weten we iets van. Dat maakt het heel anders.”
En zo is het natuurlijk: het gaat hier om een heel gewone, menselijke reactie op nabijheid en herkenbaarheid. Kan dit ongepaste vergelijkingstheater van de Trouw nu weer dicht? Bedankt.