Waarom krijgt Freek van Suzan geen chemo? ‘Wel last van diarree’
Freek Rikkerink (32) is vlak na de ontdekking van uitgezaaide longkanker in zijn lichaam begonnen met levensverlengende medicatie. “Gelukkig geen chemo”, zei hij zelf. Waarom niet?

Het nieuws dat Freek Rikkerink van Suzan & Freek ongeneeslijk ziek is vanwege uitgezaaide longkanker is ingeslagen als een bom. Plotseling verraste de zanger deze week met een lichtpuntje: hij is begonnen aan levensverlengende medicatie. “Om de kanker zoveel mogelijk te remmen”, aldus de zanger zelf op zijn Instagram. “Gelukkig geen chemo.”
Klassieke chemo
Waarom krijgt Freek eigenlijk geen chemokuur maar levensverlengende pillen? “Bij de juiste patiënt kunnen we met zulke medicatie vaak meer bereiken dan met klassieke chemo of immunotherapie”, legt Dieter Stevens, longarts-oncoloog aan het UZ Gent, uit in het Nieuwsblad.
De reden daarvan? “De ziekte kan dan beter onder controle gehouden worden, en mensen voelen zich meestal beter tijdens de behandeling.”
‘Alleen diarree’
Freek kan de levensverlengende medicatie gewoon thuis innemen, aldus Dieter. Je hoeft dan niet om de drie weken naar het ziekenhuis te komen. Het grootste nadeel van chemo zijn echter de vele bijwerkingen.
Bij de medicatie van Freek is dat anders, vervolgt de longarts. “Huiduitslag of diarree kunnen zich voordoen, maar toch zien we dat de meerderheid van de mensen de medicatie goed verdraagt. Het komt zelden voor dat we de behandeling moeten stoppen of de dosis drastisch moeten verlagen.”
Hoopvol
Als de longkanker al zo ver is uitgezaaid, is chemo een te zware belasting, aldus Dieter. “Bij uitzaaiingen, wanneer genezing niet meer mogelijk is, willen we de ziekte vooral controleren en stabiliseren. Levensverlenging is een hoopvol vooruitzicht, maar vooral een verbeterde levenskwaliteit staat dan centraal.”
Waarschijnlijk is Freeks longkanker ontstaan door een foutje in een gen. “Als we de ziekte dan vaststellen bij jonge mensen die niet roken, dan zoeken we bewust naar zo’n mutatie die we doelgericht kunnen gaan behandelen.”