Reinout Oerlemans verdedigt Trump bij Eva Jinek: ‘Hij doet wél wat’
Reinout Oerlemans heeft aan de talkshowtafel van Eva Jinek genuanceerd gereageerd op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij denkt dat Europa er te emotioneel in zit.

De 53-jarige Reinout Oerlemans is steenrijk geworden dankzij de Nederlandse televisie, is vervolgens met zijn hele gezin naar Los Angeles vertrokken en door een lucratieve vastgoeddeal is hun vermogen daar al helemáál ontploft. Gisteren was de mediamiljonair weer even terug in Nederland en besloot hij om aan te schuiven in de talkshow van Eva Jinek.
Grote broer
Eva is benieuwd wat de in Amerika woonachtige Reinout nou vindt van de terugkeer van Donald Trump als president. “Het besef dat hier in Europa, in Nederland, begint in te dalen is dat Amerika niet meer de grote broer is op wie wij kunnen rekenen”, legt ze hem voor.
“Dat die oorlog in onze achtertuin toch wel echt zelf moeten gaan oplossen en dat heel veel zekerheden die er waren, juist ook die transatlantische band met Amerika, een beetje weg is. Begrijp je dat die angst er is en het gevoel van verlies dat we hier hebben?”
Heftigheid
Reinout schrikt ervan hoe men nu in Europa reageert op Amerika. “Ik ben nu een paar dagen in Nederland en de heftigheid waarmee er gesproken wordt over Amerika is voor mij echt wel een opzienbaring, zal ik maar zeggen. Het leeft hier zo aan de oppervlakte.”
“Ik zit hier niet als honorair consul, maar even als privépersoon die er al tien jaar woont: wat je niet moet doen is met een Nederlandse lens naar Amerika kijken, want dan gaat het helemaal mis. Dat zie ik nu heel erg. Er zit een enorme verontwaardiging en dat is niet goed, want dan wordt die relatie alleen maar slechter.”
Tiran Trump
Volgens Reinout snappen we in Nederland niet dat Trump ineens zoveel macht heeft, omdat wij een coalitieland zijn. “Over Trump wordt hier vaak gedacht: wat een zonderling en hij doet maar wat en een tiran en weet ik veel wat. Nee, hij voert uit waar hij campagne op heeft gevoerd en waar 75 miljoen mensen een voorkeurstem op hebben gegeven.”
“Hij is aan het uitvoeren waar hij voor gekozen is. Zoals ik het merk als ik daar leef, is dat Europa daar wellicht niet een thema is dat enorm leeft binnen Amerika. Ik zeg het voorzichtig. Het is geen feit ofzo, maar mijn indruk als ik praat met mensen. Wat een veel groter thema is, is de grens met Mexico, waar jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen mensen overheen komen.”
Grote onderhoud
De meeste Amerikanen liggen niet wakker van de band met Europa, aldus Reinout. “Mexico is een topic dat echt enorm leeft. Europa, Oekraïne, het is natuurlijk vreselijk wat er allemaal gebeurt, maar ze denken: Trump wil eigenlijk het grote onderhoud aan Amerika als eerst gaan uitvoeren, want daar is hij op gekozen.”
Doet hij het goed? “Ja… Nou ja, het is gevaarlijk om te zeggen, maar hij doet waar hij voor gekozen is en hij heeft dat mandaat ook. Je kan alleen maar met opzienbaring kijken dat de eerste dag dat hij in de oval office was, hij zoveel decreten heeft getekend en meteen aan de slag is gegaan.”
‘Niet letterlijk nemen’
Wat vindt Reinout er dan van als Trump de Oekraïense president Zelensky een dictator noemt? “Ik begrijp dat je heel veel dingen letterlijk neemt wat Trump zegt, van: ‘Hij liegt en het is allemaal onzin wat hij zegt’, maar (…) Amerika is een megaland, een continent, waar het veel moeilijker is om je boodschap over het voetlicht te krijgen.”
“Misschien moet je het niet allemaal zo letterlijk nemen. Als je kijkt naar Oekraïne: dat is niet een land van de EU of dat binnen de NAVO zit, en Trump betaalt per dag 3 miljard aan staatsschuld aan rente in Amerika. In Amerika is veel meer het besef van: jongens, wat zijn we daar aan het doen terwijl we hier zulke enorme problemen hebben?”
Belastingbetaler
Reinout wijst op de Amerikaanse belastingbetaler. “We moeten niet vergeten — en daar wil ik best iets over zeggen, Eva — is dat we hier best wel doen van: Amerika is een grote broer en zo zijn we 80 jaar met elkaar de wereld ingegaan om democratie te prediken, maar aan de andere kant moet al dat geld wel opgebracht worden door de Amerikaanse staatburger.”
“Ik heb ook wel één ding geleerd in Amerika: you pay taxes and then you die, don’t fuck with the IRS, 15 april moet je je ding inleveren en daar werken mensen heel, heel hard voor. En al dat geld om stabiliteit in de wereld te brengen moet wel opgebracht worden en we weten dat de schuld van Amerika alleen maar oploopt. Zo kun je er ook naar kijken.”
“Ik predik eigenlijk een beetje nuance, hoe moeilijk dat ook is, omdat het in Oekraïne en vlak bij ons gebeurt.”