Claude bezorgt NPO tónnen, critici vragen zich af: ‘Mag dit wel?’

Het optreden van Claude op het Eurovisie Songfestival moet de NPO honderdduizenden euro’s extra aan reclamegelden opleveren. “Ze gaan het liedjesfestijn voor het eerst onderbreken.”

Claude © AvroTros

Voor het eerst in de geschiedenis zal de NPO dit jaar een reclameonderbreking uitzenden tijdens het Eurovisie Songfestival. De hoop is dat het optreden van Claude zóveel kijkers gaat trekken dat dit de publieke omroep echt tonnen extra oplevert. Maar hoe zit het eigenlijk: publieke programma’s mógen toch helemaal niet onderbroken worden?

Opmerkelijk

Luuk Ikink, de presentator van RTL Boulevard, vindt het gek. “Ik vind het wel opmerkelijk, Rob, want dat hebben ze nog nooit eerder gedaan. AvroTros zegt tegen ons: ‘Ja, het mocht altijd al’, maar ze deden het kennelijk nooit. Mag dat zomaar?”, vraagt hij zich af in de showrubriek.

Tv-kenner Rob Goossens daarop: “Ja, het mag wel, ik heb het ooit een keer uitgezocht, omdat ze een keer tijdens die Op Zoek Naar-programma’s ook in de finale opeens een reclameblok hadden zitten. Ik dacht: nou, volgens mij is dit niet helemaal in lijn met de regels, maar omdat het dus als twee verschillende uitzendingen wordt gezien, mag het.”

‘Het mag wel’

Frank Volmer, directeur van de Ster, zegt in De Telegraaf dat het wel mag, maar er nooit voor gekozen is. “Bij voetbalwedstrijden wordt de rust gebruikt om reclamespotjes uit te zenden. De eerste en tweede helft van een voetbalwedstrijd worden als aparte uitzendingen gezien.”

Hij vervolgt: “Het Eurovisie Songfestival wordt nu ook gezien als twee programma’s. Tussen de deelnemende liedjes en het scorebord is er volgens de NPO nu ruimte om reclameblokken in te zetten. De NPO bepaalt dat. Als Ster verkopen wij reclametijd in de door de NPO vooraf bepaalde tijden.”

Goed overleg

De NPO laat weten dat het in principe aan de uitzendende omroep AvroTros is om dit te bepalen. “Dit is in goed overleg met de Ster en met ons gegaan en gebeurt op een moment in de show waar meer deelnemende landen reclame in uitzenden. Hiermee genereert de Ster extra inkomsten.”

Dat vindt Rob dan weer gek: “AvroTros zegt dat ze op deze manier gewoon extra geld gaan binnenharken, wat ik wel heel gek vind, want de Ster-inkomsten waarover het gaat, die gaan naar het Rijk. Ze zijn dus eigenlijk geld aan het verdienen voor de minister van Financiën.”

Hoeveel geld?

Om hoeveel extra inkomsten gaat het? Dat weet Tina Nijkamp weer. Zij zegt op haar analysekanaal: “Het blok in de eerste halve finale met Claude vindt plaats na alle optredens om 23.00 uur. Zes minuten. Spotje kost 23.860 euro. Keer twaalf spotjes is dit 286.320 euro. Kassa!”

Het extra reclameblok in de tweede halve finale moet zo’n 163.500 euro opleveren en die in de finale 327.000 euro. “Opgeteld is dit zo’n 777.000 euro in totaal extra ten opzichte van vorig jaar”, aldus Tina.

Heel fijn. Hebben ze Eva Jinek en haar dure studio ook weer terugverdiend.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Reclame in het Songfestival: prima?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Moet Natacha Harlequin een tweede kans krijgen op tv?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen