Ellen ten Damme eist van Jeroen Pauw: ‘Toon géén foto’s Ali B!’
Hé, dat had Jeroen Pauw mooi voor elkaar: hij had gisterenavond Ellen ten Damme aan zijn talkshowtafel zitten en hij mocht nog wat vragen over Ali B ook. “Alleen geen foto’s tonen a.u.b.”

Ellen ten Damme speelt een bijzondere rol in het schandaal rondom Ali B, omdat ze tien jaar geleden zou zijn verkracht door de rapper maar daar géén aangifte van heeft gedaan. Tóch besloot het OM om hem ook voor deze kwestie te vervolgen en dat heeft uiteindelijk geleid tot een veroordeling voor een poging tot verkrachting.
Ellen reageert
De 43-jarige Ali moet twee jaar lang achter de tralies zitten, maar eerst komt er nog een hoger beroep aan; zelf hoopt hij dan niet meer te hoeven brommen, het grote publiek hoopt dat de opperrechter er vier jaar van maakt. Hoe dan ook: hoe kijkt Ellen terug op die hele rechtszaak, die in een heus mediacircus is ontaard?
Gastheer Jeroen Pauw vraagt het haar in Bar Laat, en daarop antwoordt Ellen: “Ik kijk er amper naar en ik bemoei me er niet mee. Het is ook niet mijn pakkie-an wat de media doen. Het heeft zeker impact en dat is jammer, want mijn doel was… Ik had helemaal geen doel eigenlijk, ik wou helemaal niks. Ik heb niks gedaan ook, zelfs geen aangifte gedaan.”
Tv-itempje
Wat wil Ellen erover kwijt? “Het is een heel lang verhaal wat ik niet in een televisie-itempje kan uitleggen, dat is jammer, maar het probleem is… Het doel van mij was uiteindelijk dat ik andere mensen wilde helpen. Er is een momentum gecreëerd, niet door mij… Het is voor mij al tien jaar geleden en ik heb het toen aan familie en vrienden verteld.”
“Het is op zich persoonlijk genoeg… Ik vind het ook een heel impertinente zaak om over te hebben überhaupt. De kwestie is toen al dat ik dacht: het heeft geen enkele zin om iets van stappen te ondernemen, want wat haal je op je nek? Je hebt met een bekende persoon te maken, dat wordt natuurlijk een circus of wat dan ook. Vreselijk.”
Ranzige details
Ellen wil dat helemaal niet. “Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ik treed 350 keer per jaar op met bijvoorbeeld Baroque, straks doe ik weer kerstshows en die wil ik promoten, dus de enige reden dat ik überhaupt op tv zou willen komen is om te vertellen: ik heb een nieuwe plaat en ik ga op tournee!”
“Dat is het enige doel dat ik heb, maar goed: dat hebben jullie niet. De hele media wil alleen maar graven in privé en in ranzige details.”
‘Geen foto’s aub!’
Jeroen vindt dat verwijt niet helemaal terecht. “Toch is dat niet helemaal waar. Het is niet alleen maar privé.”
Ellen: “Nee, het dient een hoger doel, ook van mij. Kijk, tien jaar geleden dacht ik: het heeft geen zin. Toen werd ik opeens gebeld door misdaadjournalisten van: ‘Wat ga jij doen?’ Ik zei: ‘Pardon, waar gaat dit over?’ Ze hadden iets gehoord. Mijn verhaal is ook helemaal geen geheim.”
Jeroen: “Voor de helderheid: jij was met Ali B in een programma tien jaar geleden en Ali B heeft daar een poging gedaan om jou te verkrachten. Daarvoor is hij ook veroordeeld. Jij hebt gezegd: ik wil er wel over praten, of: ik snap dat je er vragen over stelt, maar ik wil Ali B niet zien, dus ik wil ook geen foto of een afbeelding van hem zien.”
Eigenlijk niet
Ellen geeft toe dat ze de naam van Ali B liever ook niet had gehoord. “Die naam wil ik eigenlijk niet horen.”
Waarom is ze wél naar de politie gestapt, maar deed ze geen aangifte? “Ik was in die periode dat die BOOS-uitzending kwam bezig met muziek te schrijven voor een voorstelling over seksueel misbruik. Ik dacht: het zal toch niet gebeuren dat misdaadjournalisten opeens een verhaal over mij gaan schrijven, en dat het lijkt alsof ik dat doe voor publiciteit?”
“Ik dacht: dit gaat helemaal verkeerd. Ik wil niet dat andere mensen met mijn verhaal aan de haal gaan. Ik zei: ‘Wat zijn de mogelijkheden?’ Ze zeiden: ‘De enige juiste weg überhaupt in zo’n verhaal, is via het recht.’”
Hoger doel
Daar heeft Ellen zich aan gehouden. “Ik heb dus gewoon mijn ervaringen verteld en that’s it. Voor de rest heb ik niets gedaan, maar vervolgens is het OM daarmee naar buiten getreden. Voor mij hoefde het niet, maar zij vonden blijkbaar dat daar strafbare feiten in stonden, dus zij hebben er een zaak van gemaakt.”
“Voor mij persoonlijk vind ik het heel jammer, want ik heb er alleen maar heisa en gezeik van. Ik wil ook niet mijn hele leven met dit geassocieerd worden. Die zaak was desalniettemin wel belangrijk, want het komt bijna nooit voor dat er een momentum gecreëerd wordt waarbij meerdere mensen tegelijk weten van elkaar dat er veel meer mensen zijn.”
“Die BOOS-uitzending heeft dat wel veroorzaakt. Voor mij persoonlijk diende het dus een hoger doel.”