Victor Vlam valt in slaap bij soap Gordon: ‘Negatief en eentonig’
Victor Vlam, de mannelijke Angela de Jong, is geen fan van de nieuwe reallifesoap van Gordon. “Ik vond het echt tegenvallend. Ik vond het echt gewoon saai”, zegt de mediakenner.
Er is al heel veel gezegd en geschreven over de nieuwe reallifesoap van Gordon. Over één ding zijn veel mensen het eens: het is walgelijk dat producent John van den Heuvel, tevens een van de gezichten van RTL Boulevard, zijn goede vriend Goor zo voor de bus gooit door hem scheldend en tierend op televisie te laten verschijnen.
Magere kijkcijfers
Zelf is Gordon een beetje teleurgesteld in de kijkcijfers, en dat begrijpt communicatiedeskundige Lars Duursma wel. “Het is heel groot gepromoot, hij schoof overal aan en meestal als twee weken voor de première het al overal besproken wordt, dan zie je dat normaal gesproken ook terug in de kijkcijfers”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.
“Dan willen ook heel veel mensen dat kijken. Ik begreep dat deze keer minder dan 500 duizend mensen gekeken hebben, lineair. Tina Nijkamp had dat toch anders verwacht.”
Ruzie met iedereen
Zijn co-host Victor Vlam had ook meer kijkers verwacht, zeker omdat Gordon ook langs is geweest bij RTL Boulevard en Bar Laat. “Er zijn niet heel veel mensen die dusdanig veel zendtijd krijgen. Het bevestigde een klein beetje wat ik al eerder over Gordon zei: ik weet niet of die promotie nou zo succesvol is, want het is altijd hetzelfde.”
Gordon verrast niet meer, aldus de mediakenner. “Hij heeft gewoon ruzie met iedereen. En ik vraag me gewoon echt af: in hoeverre wekt dat echt bij mensen de zin op om naar dat programma te gaan kijken?”
Alleen negatief
De negatieve houding van Gordon nodigt niet uit om te gaan kijken, meent Victor. “Toen hij bij Bar Laat zat, kreeg hij het aan de stok met Jeroen Pauw die volgens hem te cynisch was over dingen. Bij RTL Boulevard, toen hij daar een tafel schoof, bleek hij niet alleen ruzie te hebben met Aran Bade, maar ook met Rob Goossens.”
“Het is elke keer hetzelfde en ik denk zowel het feit dat het allemaal negatief is als dat het ook eentonig is, dat is de reden waarom al die promotie misschien helemaal niet zo helpt om nou heel veel kijkers naar dat programma te trekken.”
‘Seriously?’
Lars heeft ook naar de soap gekeken. “Ik vond het een beetje verdrietig om naar te kijken. Dit is een man die in zijn eentje naar Dubai gaat en steeds benadrukt dat hij niet eenzaam is, maar vervolgens alleen maar contact heeft met zijn butler en een hoerenmadam die bedgenootjes voor hem regelt. Ik vond dat toch een beetje droevig om naar te kijken.”
“Wat mij betreft was de voice-over misschien het ergste van alles. Dat geforceerd grappig doen met onderbroekenlol en dan zegt bijvoorbeeld Gordon: ‘De volgende dag zat ik in het vliegtuig’, en dan zegt de voice-over: ‘Ja, ja, want zo is Gordon. Wat in zijn kop zit, zit niet in zijn kont. Oh nee, dat klopt niet.’ En ik dacht echt: ja, seriously?”
Heel saai
Het was vooral slaapverwekkend, aldus Victor. “Ik vond het echt tegenvallend. Ik vond het echt gewoon saai. (…) Het was gewoon niet grappig. Het is gewoon meer van hetzelfde. Het is die negatieve, eentonige ruzies van Gordon, dat verongelijkte de hele tijd. Ik vond het echt ontzettend zwaar om het af te kijken.”
“Ik zie geen tv-toekomst voor Gordon. Ik zou hem hoe dan ook niet, als ik een tv-baas was, een nieuwe talentenjacht of een ander groot format laten presenteren, want hij trekt alleen maar kijkers weg in plaats van dat hij zorgt dat er kijkers bij komen. (…) Ik merk gewoon bij mezelf dat ik er echt ontzettend moe van word.”
Tv-trash
Victor is niet de enige mediakenner die Gordon zo te grazen neemt, want Mark Koster laat in De Telegraaf een soortgelijk geluid horen. “Al dagen is ons land in de ban van een ex-zanger die boos is op de hele wereld behalve op zichzelf. Zijn egodocu is het eindpunt van de televisie: een draaikolk vol tv-trash, waar maar geen einde aan komt.”
“Gordon blijkt uiteindelijk niet meer dan een boerende egocentrische proleet die zichzelf een goed mens vindt en respect eist van tv-critici. Waarom willen we er dan toch naar kijken? Hélène Hendriks gaf de beste verklaring voor de vaderlandse Gordon-fascinatie. Voor haar is de docu leedvermaak; als ’lekker’ kijken naar ’een treinongeluk’.”