Kerstspecial Meilandjes bijna prullenbak in: ‘Ze zijn zó chagrijnig’
Martien Meiland en zijn familie komen op televisie altijd zo ‘hilarisch’ en spontaan over, maar in het echt zijn ze een stel chagrijnen, verklapt hun vaste regisseur Timon Moll. “Kerstdrama.”
Het is volgens Timon Moll, de vaste regisseur van de Meilandjes, soms echt een drama om met de tv-familie te werken. Hij is daarom ook niet betrokken bij de huidige kampeerserie; die wilde hij niet regisseren omdat Martien, Erica en Maxime dan heel dicht op elkaar zitten. “Toen ze me vroegen, zei ik: ‘Nou, ik weet niet of ik dat wel wil.'”
Vervloekt
Timon had er geen zin in, vertelt hij in de Weekend. “Ik zei: ‘Ik weet niet of dat met die camper een goed idee is. Misschien kan iemand anders het maken.’ Toen kozen ze voor iemand anders. Maar dat vond ik helemaal niet leuk. Ik dacht: nou ja! Maar ik had het zelf voorgesteld, dus het was ook wel prima.”
“Dat ik het wel oké vind, heeft er ook mee te maken dat ik heel goed weet hoe het is om met de familie op reis te zijn. Dat is over het algemeen een heel groot feest, maar ó, wat hébben wij ze ook af en toe vervloekt met z’n allen.”
Klagen
Het is vaak écht niet leuk om met die mensen op te trekken, aldus Timon. “Ik heb zo vaak gedacht: wat zijn ze aan het klagen en zeuren! En wat moet ik dan hard werken om ze bij de les te houden. Tot je aan alles voelt: ze hebben er weer zin in. Want je hebt niks aan chagrijnige gezichten.”
Chagrijnen kunnen de Meilandjes volgens hem als de beste. “En dat hebben we best een paar keer gehad, bijvoorbeeld met kerstafleveringen, dat ik dacht: dat zit op de grens. Dat je in de montage heel erg aan het knippen bent om toch die kerstgedachte te laten zien. Want die was er zeker niet altijd.”
Lang in auto
Die kerstspecials sneuvelden soms dus bijna op de montagetafel, aldus Timon. Waar komt dat gechagrijn door? “Dat heeft deels met het reizen te maken, dus te lang in de auto zitten, maar ook met dat kerst altijd aan het eind van het seizoen valt.”
“Dus dan heb je al veel uitzendingen gedraaid, zijn ze ons zat en zijn ze moe, maar moeten ze toch leveren. Wij maakten natuurlijk gemiddeld 36 afleveringen per jaar, dat is echt veel. Dus het was zwaar. Voor hen, maar ook voor ons.”