Heftig: Martine van Os eet tot het avondeten alleen een cracker
Martine van Os blijkt de vrouwelijke Johan Derksen te zijn. Waar hij leeft op twee bruine boterhammen per dag, eet zij tot het avondeten alleen maar een cracker. “Of één boterham.”
Jaar in jaar uit loopt Martine van Os te klagen over hoe zwaar het wel niet is om een dagelijkse talkshow te presenteren en nu komt de aap uit de mouw: die vrouw eet amper wat en natúúrlijk heb je dan geen puf. De 67-jarige presentatrice vertelt in het tijdschrift LINDA over wat ze allemaal eet en drinkt op een gemiddelde dag.
Eén cracker
Als Martine wakker wordt, wat gaat er dan in haar nuchtere maag? “Mijn verse groentesap in de ochtend. We hebben zo’n pers en iedere morgen gooi ik daar alles in wat op dat moment in mijn groentela ligt. Selderij, tomaat, wortel, komkommers, venkel, rabarber, als het de tijd is. Ik drink dat al járen, mijn lijf is eraan gewend.”
Dat is dus voornamelijk water. Gaat er ook nog wat vast voedsel in? “Na een halfuurtje maak ik een lekkere cappuccino en eet ik er een cracker of boterhammetje bij. De lunch sla ik meestal over en ’s avonds kookt mijn man Wouter. Hij heeft allerlei kookcursussen gevolgd en is een uitstekende kok.”
‘Heel erg slecht’
Is die wortelsap en dat crackertje wel genoeg om op volle kracht Tijd voor MAX te presenteren? Eén ding is zeker: in haar groentesapje zitten maar weinig vezels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering en één cracker is wel een héél lichte maaltijd. Als je dan ook nog de lunch overslaat, is dat volgens de Libelle niet handig.
“Af en toe een lunch overslaan is niet zo erg. Maar als het een gewoonte wordt, past je lichaam zich aan vanwege de lagere inname van brandstof en dat kan wél schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit kan in de loop van de tijd resulteren in een verlaagd metabolisme en een verhoogd risico op tekorten aan voedingsstoffen”, weet het damesblad.
Van de Lidl
Als ze de hele dag op één crackertje heeft geleefd, gaat Martine dan ’s avonds echt bunkeren? Eet ze dan het halve tafelkleed erbij op? Nee, we moeten vooral denken aan vissige gerechten. Zo maakt ze graag een ceviche. “Daar doe ik dan gekaramelliseerde uitjes bij en macadamia’s, wat eetbare bloemetjes erop. Ziet er schitterend uit.”
Terug naar dat crackertje van Martine: welk merk is volgens haar het best? “Tin Crisp van Tastino van de Lidl.”