John de Mol keihard afgekraakt: ‘Succesvol? Alleen maar tv-flops!’

John de Mol geldt als de succesvolste tv-man van Nederland, maar Yvonne Coldeweijer is minder onder de indruk. “Dan denk ik: het enige wat ik zie is flops”, sneert de opiniemaker.

John de Mol en Yvonne Coldeweijer © NOS, YouTube

Yvonne Coldeweijer heeft een nieuwe podcast over ondernemen, ‘Coldeweijer Inc.‘, en daarin vraagt Mark Koster haar het hemd van het lijf. “Wat we in deze podcast ook doen, is dat ik je elke week even vraag: zag je iemand die het heel goed deed, misschien heel slecht deed of iemand die een goede poging deed wat anders had gemoeten?”

‘Alleen flops!’

Daarop brengt Yvonne tv-miljardair John de Mol ter sprake. “Nou er is me niet iets opgevallen, iets wat zeg maar in het nieuws was, maar ik zit al een tijdje met een bepaalde kwestie. Dat is de perceptie van John de Mol. Hij is oké, buiten dat hij miljardair is. Ja mensen zien hem als een meest succesvolle tv-man van de Benelux.”

Mark: “Sommigen wel op Aarde.”

Yvonne: “Misschien op Aarde. I don’t know. En dan denk ik: het enige wat ik zie is flops en ik snap niet, als hij dat is, waarom er op SBS 6 niks komt wat ik wil zien? Dus ik begrijp het niet zo goed. Is dit branding of is dit nog voortborduren op zeg maar Big Brother?”

Voyeur-tv

Wat denkt Mark? “Dat laatste denk ik. Ik heb natuurlijk een boek over die man geschreven. Wat ik interessant vind dat hij Big Brother helemaal van scratch af aan heeft bedacht. Iedereen was tegen. Zijn eigen zussen ook, hè. Linda vond dat voyeur-tv, wat het natuurlijk ook was. Knap gedaan. Dat vond ik echt vet gedaan.”

“Daar heb ik heel diep respect voor en bewondering. Dat omdraaien van de stoelen bij The Voice was de tweede klapper, werd hij nog een keer miljardair. Maar dat element van die draaiende stoelen, dat bedacht dan die kleine zanger. Hoe heet hij ook alweer? Roel van Velzen, ja. Dat bleek later.”

Briljante ding

Hét unique selling point van The Voice komt dus niet eens van John zelf, benadrukt Yvonne. “Ja, dat briljante ding was helemaal niet door John zelf bedacht. Zo denk ik elke keer.”

Mark: “Ja, en Erland Galjaard die toen bij RTL werkte, zei: ‘Er ontbreekt een element.'”

Yvonne: “Ja. John had het er anders zo op geknald. Dus daarom denk ik: oké, dus je hebt twee keer een megasucces en dus ben je iets en zien mensen je zo. Dat is toch super gedaan? Wat hij daarna allemaal voor flops had, dat is niet normaal.”

Spaghetti

Mark heeft ook gemengde gevoelens bij John. “Je kan het ook omdraaien. Je kan ook zeggen: je gooit een bord spaghetti tegen de muur en er blijven twee sliertjes hangen en die zijn een miljard waard. Dat is natuurlijk wel heel knap.”

Yvonne: “In hoeverre… Het is niet omdat ik het weer over mezelf wil hebben. Maar geldt dat natuurlijk ook voor mij.”

Mark: “Maar dat geldt voor jou ook, Yvonne Coldeweijer.”

Yvonne: “Ik heb een paar klappers gehad.”

Lange tanden

De grootste klapper van Yvonne? Haar juice-betaalmuur. Toch is ze met die juice nu wel een beetje klaar. Mark: “Het gekke is… Jij verschilt wel van John de Mol, jij kan wel met enige afstand naar je eigen producten kijken. Sterker nog: je begint met lange tanden te eten, als je het over juice hebt. Dan denk je: wat is dit eigenlijk?”

John gaat gewoon stug door met zijn tv-formats, terwijl Yvonne haar unique selling point al aan de wilgen heeft gehangen. Mark: “Met andere woorden: denk je er niet te veel over na? Ben je niet te intelligent hiervoor? Een echt ondernemer moet ook een beetje dom zijn soms…”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen