Erica Meiland vreest: ‘Nog veel meer types als Ali B naar ons land’

Erica Meiland vreest dat we in Nederland nog veel vaker last gaan krijgen van types zoals Ali B, suggereert ze in de Weekend. “In Duitsland, Frankrijk en Zweden is het ook heel erg.”

Erica Meiland en Ali B © SBS

Het stoort Maxime Meiland ontzettend dat er maar drie jaar cel is geëist tegen de voor verkrachting vervolgde Ali B en daar sluit moeder Erica Meiland zich bij aan. “Ik heb dat ook gevolgd, we waren ten tijde van de rechtszaken samen met de camper weg. Die man deugt niet, daar ben ik van overtuigd”, zegt ze in gesprek met Weekend.

Ali straffen

Erica vindt het goed als Ali achter de tralies verdwijnt. “Hoe lang hij krijgt, is aan de rechter, maar het moet wel bestraft worden. Kijk, net als met Maxime’s zaak moeten we over dat taboe heenstappen, ook al is het lastig voor een vrouw om te bewijzen.”

Vrouwen moeten blijven opstaan tegen tuig, vindt ze. “Het is daarom ook zó belangrijk dat als je zoiets meemaakt, je meteen naar de huisarts gaat of het ziekenhuis en daar DNA en zo laat afnemen. Dus dat je bewijsmateriaal verzamelt, dan heb je iets om op terug te vallen.”

‘Hij deugt niet’

Als het aan Erica ligt, dan is Ali voorgoed afgeschreven. “Hoe lastig ook te bewijzen, als je die Ali B helemaal doorlicht, weet je gewoon: die deugt voor geen meter. En ik kende hem ook als een knuffel-Marokkaan hè. Ik dacht eerder alleen maar: wat leuk dat zo’n jongen het zo goed doet!”

Vindt Erica de geëiste drie jaar ook te kort? “Ja, dus één jaar per geval. Moet je kijken wat een last die meiden ervan hebben… En hoe lang dat voortduurt! Wat er in de wereld gebeurt, en dat gebeurt in Nederland ook, is dat steeds meer mensen hierheen komen die niet diezelfde normen en waarden hebben die wij in Nederland gewend zijn.”

Hele lading mannen

We krijgen nog veel meer Ali B-achtige types, suggereert Erica. “Ik zie het ook op Twitter voorbijkomen. In Duitsland is het heel erg. In Frankrijk ook, Zweden. Groepsverkrachtingen, waar je vroeger nooit van hoorde.”

“Nu krijgen we zo’n hele lading mannen die nóg verder terug in de tijd willen. Daar hebben wij nu mee te maken. Mannen die zo opgevoed worden en denken: als jij er zo uitdagend bij loopt, dan vraag jij er gewoon om. Dat stadium zijn wij in Nederland wel voorbij. Zij niet, zij zitten er middenin. En dat vind ik heel gevaarlijk.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Ali B meer of minder dan drie jaar cel moet krijgen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen