Waarom wil tv-kijker liever Jack van Gelder dan Rutger Castricum?

Het is opvallend hoeveel succes Hélène Hendriks boekt met Jack van Gelder als haar vaste sidekick, terwijl Rutger Castricum in die positie werd verguisd. Waarom is dat eigenlijk?

Rutger Castricum en Jack van Gelder © SBS

De SBS 6-kijker was het óngelooflijk beu dat Rutger Castricum elke week weer opdook als vaste sidekick van Hélène Hendriks in de talkshow De Oranjezondag. Dat rare gedweep met de publieke omroep, die voor veel mensen hinderlijke lach en zijn volgens critici onsympathieke voorkomen: het is iets waar Jack van Gelder allemaal geen last van heeft.

Ongeëvenaard goed

Jack wordt juist omarmd door de kijkers van Hélène Hendriks en dat terwijl hij de afgelopen weken, in tegenstelling tot Rutger, niet wekelijks naast haar zat, maar dágelijks. De kans is dus groot dat de 73-jarige Jack definitief de Hélène Hendriks-variant van Johan Derksen (75) blijft, en niet de veel jongere Rutger (45). Hoe kan dat toch?

Mediacriticus en VI-kenner Victor Vlam weet het. “De chemie tussen Jack van Gelder en Hélène Hendriks is echt hartstikke goed”, legt hij uit in de gezaghebbende podcast De Communicado’s. “Echt hartstikke goed. Ik ben daar echt dolenthousiast over. Het is echt ongeëvenaard goed gewoon.”

Brutale dochter

Waarom werkt het zo goed tussen Hélène en Jack? “Kijk, zij stelt zich een beetje op als de brutale dochter die plaagstootjes uitdeelt aan haar mopperende vader. Jack lijkt soms oprecht geïrriteerd over de opmerkingen die zij maakt en dat maakt het gewoon een beetje spannend om die uitzending te kijken.”

“Ik vind het echt leuk. Er is tegelijkertijd ook veel waardering voor elkaar, dus dat maakt het ook wel weer een goede balans daar, maar echt fijn om naar te kijken.”

Opmerkelijk

Jack zat deze lente bijna elke uitzending tegenover Hélène. “Ik vond het wel opmerkelijk, want Talpa wilde natuurlijk het liefst dat Rutger daar de vaste sidekick was, want ja, laten we eerlijk zijn: Rutger kan nog een heel aantal jaar mee en Jack is een 70-plusser, dus nu is eigenlijk heel Talpa afhankelijk van twee 70-plussers.”

Johan Derksen en Jack van Gelder zijn nu twee van de belangrijkste SBS-gezichten. “En dat is nou precies niet de bedoeling. Dus dit is denk ik een beetje tegen de zin in van John de Mol. Maar goed, het is wel wat het is.”

Minder te verliezen

Waarom werkt Jack beter dan Rutger? Victor: “Nou, een van de dingen waarvan ik gewoon denk waarom dat zo is, is omdat dit soort wat meer, ja, niet alleen qua leeftijd gevorderde, maar ook qua carrière gevorderde mensen, die hebben minder te verliezen en die durven zich echt uit te spreken.”

“Heel veel mensen, en Rutger Castricum is daar een heel goed voorbeeld van, die denken toch bij zichzelf van: ja, als ik dit zeg, dan zijn allerlei mensen boos op mij, en dan betekent het misschien dat ik die carrièrekansen in de toekomst niet meer ga krijgen, dat die en die en die deur voor mij sluiten.”

PVV-stem

Jack hoeft veel minder na te denken over wat hij te verliezen heeft, legt Victor uit. Zo heeft de presentator ook onthuld op de PVV te hebben gestemd. “Nou, dat is een goed voorbeeld natuurlijk inderdaad. Kijk, ik denk dat heel veel mensen denken van: nou, laat ik dat maar niet zeggen, want dat gaat toch weer mensen boos maken.”

Veel heeft Jack niet meer te verliezen. “Want hij heeft in principe zijn carrière achter de rug. Hij zit in de verlenging als het ware. Alles wat hij er nu bij krijgt is extra en in het ergste geval houdt het voor hem op en dan gaat hij lekker met pensioen en dan gaat hij heerlijk op vakantie in Spanje. Dus in zekere zin heeft hij niks meer te verliezen.”

Oprecht zijn

Daardoor kan Jack echt zijn, aldus de mediacriticus. “En oprecht zijn. Eerlijk zijn. En dat is wat de Vandaag Inside-kijker wil. Ik denk: lang niet alle kijkers hebben op de PVV gestemd, maar ik denk dat iedereen waardeert dat hij er eerlijk en oprecht over is. Dat is wat we fijn vinden.”

Eén bobo is in elk geval níet blij met de populariteit van Jack, denkt Victor. “Ja, John de Mol vindt het vreselijk. Die denkt van: ik wil jonge mensen daar hebben, die de toekomst hebben en nog 30 jaar mee kunnen. Maar goed, dat werkt dus minder goed.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen