Natacha Harlequin gebruikt? ‘Ali B wilde haar puur voor de zendtijd’

Ali B heeft Natacha Harlequin puur en alleen ingehuurd in de hoop op zendtijd in Shownieuws, denkt Victor Vlam. “Het roept bij mij de vraag op: kan zij daar überhaupt terugkeren?”

Natacha Harlequin en Ali B © SBS

Het is een van de gênantste tv-momenten van het jaar tot nu toe: Natacha Harlequin die aan de desk van Shownieuws aankondigt dat ze de media-advocaat van Ali B wordt, waarna ze hem compleet de hemel in prijst en roept dat er een ‘bommetje’ gaat ontploffen over de rol van het Openbaar Ministerie in deze misbruikzaak. Nou, dat is niet bepaald gebeurd.

SBS-plekje kopen

Natacha deed haar aankondiging een week voordat de strafzaak behandeld zou worden. Collega Evert Santegoeds vroeg haar vervolgens of ze ook op de zittingsdagen ’s avonds in Shownieuws zou verschijnen. Daar kon ze geen antwoord op geven – dat moest nog worden besproken. De volgende dag barstte er terecht een storm van kritiek los.

Liet Shownieuws het nou gewoon toe dat Ali een plek aan tafel bij de showrubriek kocht? De mensen konden het niet geloven. Na alle ophef maakte de hoofdredacteur bekend dat Natacha niet meer in uitzendingen zal verschijnen waarin de zaak van Ali besproken wordt. Maar dat was kennelijk niet de bedoeling van Ali en Natacha…

Niet in beeld

Het gekke is namelijk dat we Natacha tijdens die zittingsdagen uiteindelijk nauwelijks in actie hebben gezien als media-advocaat van Ali. Sterker nog: als zij wilde ingrijpen, begon Ali haar af te snauwen. “Ik heb geen idee wat Natacha nou precies heeft gedaan die week”, zegt mediacriticus Victor Vlam in de podcast De Communicado’s.

En dat duidt erop dat Ali helemaal niet op hulp van een ‘media-advocaat’ te wachten zat, maar vooral op dat plekje aan tafel bij Shownieuws, aldus Victor. “Ik heb alleen maar meer de indruk gekregen dat het Ali daar wel degelijk om te doen was. (…) Op alle grote momenten was zij namelijk niet degene die het woord voerde.”

‘Vreselijk kwalijk’

Ali’s plannetje is kennelijk mislukt, denkt Victor. “Het wekte de indruk dat het echt de bedoeling was van Ali dat ze ’s avonds zou aanschuiven bij Shownieuws en daar zijn kant van het verhaal zou belichten. Ja, dat is natuurlijk verschrikkelijk kwalijk.”

“Het feit dat zij zich daarvoor heeft laten lenen en haar reputatie als deskundige op het spel heeft gezet om hem te verdedigen, dat is zó verschrikkelijk problematisch. Het roept bij mij de vraag op: kan zij überhaupt terugkeren bij Shownieuws? Mijn conclusie zou zijn: het zou goed zijn om echt even een pauze in te lassen.”

Even bezinken

Het is opvallend dat Natacha tijdens de zittingsdagen flink is bekritiseerd in Shownieuws. “Ik denk dat zij dat benadrukken omdat ze beseffen dat het programma ernstige reputatieschade heeft opgelopen. Zij heeft de indruk gewekt dat je positieve aandacht in Shownieuws kunt kopen en dat is natuurlijk het laatste waar Shownieuws op zit te wachten.”

Victor denkt dat Natacha voorlopig niet terug kan keren. “Zij kan niet zomaar weer daar aan tafel schuiven. Laat het even bezinken, neem een maand de tijd om er goed over na te denken en als je terug aan tafel komt, moet je wel een heel goed verhaal hebben waarom er geen bommetje was en waarom je dat wel hebt beloofd.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u Natacha Harlequin nog terugnemen als Shownieuws-baas?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen