‘Moeders, hou je dochters thuis als liefje Linda de Mol in de buurt is’

Angela de Jong waarschuwt de mensen in het land om niet in de gladde praatjes van de advocaat van Jeroen Rietbergen, het liefje van Linda de Mol, te geloven. “Hou dochters thuis!”

Linda de Mol en Jeroen Rietbergen © RTL

Het is een van de spannendste tv-fragmenten van het jaar tot nu toe: het talkshowmoment waarop Angela de Jong de onsympathieke advocaat van Jeroen Rietbergen alle hoeken van de Renze-studio laat zien. Hoe blikt ze erop terug? “Afschuwelijk, de manier waarop die man over een slachtoffer praatte en over de zaak praatte.”

Haren rechtop

Angela vond het niet om aan te zien. “Hij deed een poging om Jeroen heel opzichtig wit te wassen, alsof er niks aan de hand was… Ja, dat gaat echt dwars in tegen heel mijn rechtvaardigheidsgevoel”, zegt ze in de AD Mediapodcast. “Jij hebt ook een dochter. Nou, sorry hoor. Alles in mij ging rechtop staan van die vent.”

Het is volgens Angela ongelooflijk met wat voor advocaat Jeroen en zijn geliefde Linda de Mol in zee zijn gegaan. “Ik dacht dat we met z’n allen ook wel wat geleerd hadden van The Voice, dat je in ieder geval slachtoffers heel liet.”

Verkrachting

Het OM heeft besloten om Jeroen tóch niet te gaan vervolgen voor de verkrachting van Nienke Wijnhoven. “Ze kunnen niet bewijzen dat er dwang is geweest. Dat vind ik zelf wel enigszins opmerkelijk, want alleen al het leeftijdsverschil tussen die twee – zij was 19 op dat moment, hij 47 – zou toch wel iets moeten duiden op machtsverhoudingen.”

“Wat natuurlijk onverlet blijft, is dat er in die BOOS-aflevering negentien meldingen zaten tegen Jeroen Rietbergen. Jij liet net een stukje horen van een jong meisje, dat ook zoals Nienke 17, 18, 19 is geweest, en die dus d*ckpics kreeg en die te horen kreeg: ‘Hoe ben jij aan de onderkant geschoren?’, en nog wel meer, waar echt je maag van omdraait.”

Moreel laakbaar

Dat kán gewoon niet, aldus Angela. “En dat is misschien niet strafbaar, maar dat is wel uiterst moreel laakbaar. En als ik dan zo’n advocaat hoor zeggen van: ‘Nou ja, er is niks bewezen en heel Hilversum staat alweer te popelen om met hem te gaan werken’, dan denk ik: nou je hebt er heel weinig van begrepen.”

Jeroen verdient volgens haar straf. “Ik bedoel: de verhalen zijn natuurlijk dat er meerdere mensen zijn geweest die naar de leiding van Talpa zijn toegestapt om te zeggen dat hij zijn handen niet kon thuishouden en dat hij allemaal vieze dingen deed en vieze dingen stuurde. En dat ze dat vervolgens met een mantel van liefde hebben bedekt.”

Vieze Jeroentje

Om vergiffenis van Angela hoeft hij in elk geval niet te vragen. “Iedereen weet dat ze hem Vieze Jeroentje noemden in Hilversum. We hebben legio verhalen gehad van redacties waarbij redactrices niet meer naar binnen wilden als hij er ook was. En vervolgens hebben we natuurlijk ook nog Do. Zij is ook genadeloos geweest voor hem.”

“Wat hij heeft gedaan bij haar, wat hij probeerde, hoe hij zich opstelde. Googel het en lees het allemaal over de vunzigheden die hij als confetti om zich heen slingerde in een studio. Ze heeft hem een klap in z’n gezicht gegeven omdat hij aan d’r zat. Ja, dat is dus die Jeroen Rietbergen die volgens zijn advocaat zo onschuldig is als wat.”

Bungelen

Zo’n man kan echt niet meer in dezelfde functie aan het werk, aldus Angela. “Nou, ik zou zeggen: ‘Moeders, hou je dochters thuis als hij in de buurt is.’ (…) Maar je weet wie z’n zwager is, je weet wie z’n vrouw is. Zou hij ooit echt gestopt zijn met werken? Dat vraag ik me ten zeerste af, of hij achter de schermen gewoon nog van alles gedaan heeft.”

Mogelijk volgt er nog een artikel-12-procedure om Jeroen tóch vervolgd te krijgen. “Ik mag hopen dat Sébas Diekstra zo lang mogelijk de tijd neemt en Jeroen Rietbergen zo lang mogelijk laat bungelen. Hij kan het me niet genoeg benauwd hebben of er niet toch iets boven zijn hoofd hangt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen