Wilde Joost Klein iets uitvreten in finale? ‘Dáárom is hij eruit gezet!’

Er is lange tijd flink gespeculeerd over de Songfestival-act van Joost Klein. Er werd veel beloofd, maar daar zagen we in de halve finales niets van. “De EBU zag hem als ongeleid projectiel.”

Joost Klein © Ruud Janssen

Het lijkt erop dat er heel veel is dat we nog niet weten over de Songfestival-diskwalificatie van Joost Klein. Waarom werd hij zo abrupt uit het liedjesfestijn geknikkerd vanwege een ogenschijnlijk relatief onschuldig voorval? Er gaan verschillende theorieën rond, maar één ding is zeker: bij organisator EBU zijn ze ook niet bepaald brandschoon.

DARVO-tactiek

Het blijkt dat er verschillende meldingen zijn gedaan bij de EBU over een onveilige sfeer, maar daar is niets mee gedaan. Cornald Maas wijst nu op een opiniestuk van maatschappelijk werker Tom Ribbens, die denkt dat hier sprake is van de zogenoemde DARVO-tactiek: Deny, Attack, and Reverse Victim and Offender.

Tom denkt dat het incident met Joost is gebruikt om de aandacht van de meldingen af te leiden. “Waar de EBU het probleem was, worden de rollen nu omgedraaid en wordt Klein neergezet als het grote probleem, als zondebok. Met als doel van de EBU om de eigen macht en controle te handhaven en vooral het eigen imago schoon te poetsen.”

Maanlanding

Privé-sterjournalist Jan Uriot deelt een andere theorie. Hij speculeert in de rubriek Wat Vindt Jan over wat Joost écht van plan was tijdens de grote finale. “Wat zei Govert Meit nou toen wij nog niet wisten wat die act precies inhield? Toen zei hij: ‘Het is een soort maanlanding.’”

Hij vervolgt: “Volgens mij, wat ik zo denk, is dit gebeurd… Die EBU heeft op een gegeven moment gedacht van: die jongen is een ongeleid projectiel en moeten we even in de gaten houden. Dat was nog voor de halve finale. Toen gebeurden er allerlei gekke dingen. Aan die desk, met die vlag en allemaal.”

Zwaartekracht

Mogelijk wilde Joost iets uitvreten in de finale waar de EBU – die vanwege al het gedoe rondom de Israëlische deelname toch al onder druk stond – zenuwachtig over was, aldus Jan. “Die hebben gezegd: je weet nooit wat die knul gaat doen en iets zeggen dat niet de bedoeling is bij die halve finale of straks bij de finale. Dat is mijn gedachte, hè?”

“Misschien is dat incident wel de zwaartekracht geweest om te zeggen: we knikkeren hem eruit. Dat denk ik zomaar.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie is volgens u de kwade genius in dit geheel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen