Stopt Nederland met Songfestival na diskwalificeren Joost Klein?

Stopt Nederland met het Eurovisie Songfestival nu op het allerlaatste moment is besloten dat Joost Klein vanavond niet op mag treden in de grote finale? “Alles kan gebeuren.”

Joost Klein en Cornald Maas © Ruud Janssen, Ruud Baan

Het zit erop voor Joost Klein: vlak voor de finish is hij gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival, omdat hij een medewerker zou hebben bedreigd. Hoewel het onderzoek van de Zweedse politie nog loopt – dat duurt nog een aantal weken – is hij keihard gecanceld door organisator EBU. En volgens zowel de NPO als AvroTros is dat echt buitensporig.

Schandelijk

De NPO spreekt van een ‘zeer ingrijpende’ beslissing en de AvroTros noemt het ‘disproportioneel‘ en ‘is geschokt door de beslissing’. Cornald Maas, die in de Songfestival-equipe van de omroep zit, zinspeelt zelfs op een vertrek van Nederland uit het Songfestival. Dit hele grapje heeft ons extreem veel geld gekost en we mogen niet eens optreden.

Cornald spreekt op X van een ‘schandelijke’ beslissing. “Het incident van Joost heeft helemaal niets met Israël of de Israëlische delegatie te maken. Incident stelt nauwelijks iets voor. Daarover later meer. Het is onder andere de ‘hel’ voor verbinder Joost Klein en zijn team”, zegt hij. Dan: “Met deze EBU ligt alles open voor de toekomst.”

Weg uit ESF?

Het lijkt erop dat Cornald zinspeelt op een vertrek uit het Songfestival. Actrice Babette van Veen retweet in reactie op zijn opmerking: “Dan nu rug recht houden en de fik erin. Overal van terugtrekken. Inclusief commentaar en uitreiking van de punten.”

Royaltykenner Jeroen Snel denkt ook dat ons land ermee ophoudt. “2024 gaat de geschiedenis in als het jaar waarin Nederland voor de laatste keer meedeed aan het Eurovisie Songfestival.”

Story-baas Guido den Aantrekker pleit eveneens voor een exit: “Haha, stop toch ook gewoon met die malle politieke freakshow. Heeft niets meer met goede songs te maken.”

Revolutie

Nieuwe Revu-columnist Luuk Koelman vindt dat we in actie moeten komen vanwege dit strenge ‘no-tolerance-beleid’ van de EBU. “Tijd voor revolutie! Ik zie Joost zo voor een tank staan, met zijn schoudervullingen.”

Journalist Nigel van Schaik maakt er ook maar een grapje van: “Frederieke Leeflang probeert nu aan de Zweden uit te leggen dat verbale agressie bij de Nederlandse publieke omroep heel normaal is.”

Geruchten

Volgens RTL Boulevard-verslaggever Aran Bade is de diskwalificatie zó disproportioneel dat andere landen overwegen om ook niet op te treden. “Er gaan misschien andere landen uit protest niet op vanavond. Dit gerucht gaat nu rond bij de verschillende delegaties.”

Welk land onder meer? “Estland zou NIET meer willen optreden vanavond. Uit solidariteit met Joost Klein en Nederland. Hoe gaat dit zich ontwikkelen…”

Heel irritant

RTL Boulevard-ster Luuk Ikink is ook boos, maar dan op Cornald en zijn vrienden. “Het is buitengewoon irritant dat NPO, Avrotros en betrokkenen zoals Cornald nu gaan zeggen dat het buitenproportioneel is… maar dat we dus niet weten wat er dan precies gebeurde. Een eigen oordeel vormen is nu gewoon nog niet mogelijk.”

Op1-ster Thomas van Groningen daarop: “Heel lastig inderdaad. En met al het gedoe rond gedrag bij de NPO de afgelopen jaren ook erg moeilijk te plaatsen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet Nederland stoppen met het Eurovisie Songfestival?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen