Op1 laat één stoel aan tafel leeg tot programma stopt: ‘Voor jóu!’

De talkshow Op1 wordt over zes weken begraven en tot die tijd laat het programma één stoel aan de talkshowtafel leeg. Het is bedoeld om Geert Wilders onder druk te zetten om langs te komen.

Sven Kockelmann © NPO

Het is geen geheim dat Geert Wilders, de leider van de grootste politieke partij, een bloedhekel heeft aan de publieke omroep. Hij weigert ook stelselmatig om aan talkshowtafels zoals die van Op1 te verschijnen. En dat is presentator Sven Kockelmann goed zat; de komende anderhalve maand laat hij daarom een stoel leeg aan tafel, speciaal voor de PVV’er.

Bye bye media

Sven ergert zich eraan dat Wilders op X ‘bye bye traditionele media’ heeft geschreven. “Nou heeft hij natuurlijk de publieke omroep of welk medium dan ook niet nodig om met zijn achterban te communiceren. Dat kan hij via X doen, alleen wij leven in een rechtsstaat”, zei hij gisterenavond in Op1.

“En daar is het toch vrij gebruikelijk dat politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement – zeker als je daar de grootste fractie bent – toch ook tekst en uitleg komen geven in traditionele media en vragen beantwoordt, kritische vragen soms beantwoordt. Dat is gebruikelijk.”

Lege stoel

Wilders weigert echter. “Wij nodigen, dames en heren, Geert Wilders vaak uit. Ook deze week hebben wij dat weer gedaan, of andere leden van de PVV-fractie. Het antwoord is doorgaans ‘neen’. Ik weet dat Geert Wilders vaak naar deze uitzending kijkt, misschien nu ook wel… Kijk, daar staat een lege stoel!”

“Die stoel laten we gewoon onbezet staan, totdat u een keer komt. Wij hebben nog een paar weken te gaan tot de laatste uitzending van deze configuratie in dit programma, zal ik maar zeggen. U bent van harte welkom om tekst en uitleg te geven bij de keuzes die u maakt in de Tweede Kamer.”

Ultimatum

Iedereen weet nu natuurlijk dat Op1 zes weken lang een lege stoel aan tafel houdt, want Wilders komt natuurlijk niet. Helemaal niet als ze hem zo onder druk zetten.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen: “Ja, en als soort van ultimatum: elke keer als hij niet komt, blijven we Joost Eerdmans uitnodigen. Doe dit Nederland niet aan, Geert Wilders!”

Tafelgast Joost Eerdmans daarop: “Ik vind dat een goede deal!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Op1 laat tot het programma stopt een stoel leeg voor Geert Wilders. Zelfoverschatting?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen