NPO raakt slechts 100 miljoen kwijt: ‘Heel Holland Bakt kan blijven’

De NPO wordt niet opgeheven en er komt ook geen gehalveerd budget: ze raken in Hilversum ‘slechts’ 100 miljoen euro budget per jaar kwijt. “Heel Holland Bakt kan gewoon blijven bestaan!”

Geert Wilders en Heel Holland Bakt © NPO, Elvin Boer

Een flinke meevaller voor Frederieke Leeflang en haar vrienden: het nieuwe rechtse kabinet heeft besloten om slechts 100 miljoen euro per jaar te bezuinigen op de publieke omroep. Een meevaller, want, zo vertelt politiek journalist Fons Lambie in het RTL Nieuws: “In verschillende verkiezingsprogramma’s stonden veel grotere bedragen.”

100 miljoen euro

Een meevaller voor de NPO, noemt Fons het dan ook. Toch vrezen ze in Hilversum zelf voor ‘verdergaande gevolgen’. “Het is voor Nederland van groot belang dat wij onze publieke mediaopdracht kunnen blijven uitvoeren, want in een democratische rechtsstaat is een sterke van politiek en commercie onafhankelijke publieke omroep van cruciaal belang.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt de plannen meevallen, ‘gegeven de eerdere voornemens van PVV en VVD om fors op de omroep te bezuinigen of deze zelfs af te schaffen’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. Het totale budget van de publieke omroep is dit jaar maar liefst 963 miljoen euro.

HHB blijft

Kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp, tevens de voormalig zenderbaas van SBS 6, stelt in haar column in De Telegraaf dat de publieke omroep door deze bescheiden budgetkorting niet hoeft te snijden in de programma’s.

“De NPO zal de komende dagen luid en duidelijk roepen: ‘Heel Holland Bakt is in gevaar, en ook de toekomst van Boer Zoekt Vrouw en Wie is de mol? is onzeker.’ Maar op de programma’s zou helemaal niet bezuinigd hoeven worden. Wat wel nodig is, is dat de NPO als organisatie wordt geminimaliseerd.”

‘Het is waanzin’

Bezuinigen op de organisatie kan zelfs ‘honderden miljoenen’ schelen, weet Tina als oud-zenderbaas. De NPO is volgens haar een geldverslindende organisatie die niet te volgen beslissingen neemt. “Hoe is het mogelijk dat je als NPO meteen twee seizoenen van de dramaserie Arcadia bestelt, die per aflevering ook nog eens 1 miljoen (!) euro kost?”

Na het geflopte eerste seizoen komt er daardoor alsnog een tweede seizoen. “Want tja, de opnames waren blijkbaar al begonnen. 8 miljoen euro foetsie.”

Doodzonde, vindt Tina. En daarom moet er volgens haar fors gesneden worden in de NPO-organisatie.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de bezuiniging op de NPO tegenvallen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen