Merel Ek nú al pissig op nieuwe premier: ‘Ho, ho, wacht eens even!’

Merel Ek, de sterverslaggever van Hart van Nederland, is nú al pissig op de nieuwe premier Dick Schoof. Ze heeft hem streng toegesproken op zijn persconferentie. “De bulldozer van Den Haag!”

Dick Schoof en Merel Ek © NPO, SBS

Het is een enerverende tijd voor politiek verslaggevers, want zo’n beetje alles is veranderd in Den Haag. En na veertien jaar Mark Rutte is er nu ook een nieuwe premier aangekondigd: Dick Schoof. Hij gaf gisteren zijn eerste persconferentie en Merel Ek, de sterverslaggever van Hart van Nederland, ging er al direct behoorlijk hard in.

Haagse bulldozer

Merel besloot om Dick te vragen naar een controverse uit zijn verleden. “Er is kritiek dat hij als toenmalige NCTV-baas burgers met nepaccounts op social media heeft laten volgen, terwijl dat juridisch niet in de haak was of in elk geval uiterst tegen de grens aan zat en waarschijnlijk eroverheen”, legt ze uit in De Oranjezomer.

Gastvrouw Hélène Hendriks vindt het wel mooi dat Merel zo tekeergaat tijdens zo’n persco. “Ja, weet je wat zo mooi was? Ik heb zo genoten. Jullie zaten daar met allerlei journalisten en er kreeg een heel batterij aan journalisten als eerst het woord, dat kabbelde een beetje, het waren een beetje algemene vragen en toen kwam de bulldozer van Den Haag.”

‘Heel summier!’

Als Dick Schoof haar na een vraag daarover afpoeiert met een heel kort antwoord, horen we Merel geërgerd roepen: “Was dit het?! Dat is natuurlijk heel summier.”

Waarom is Merel gelijk zo pissig? “Eventjes uitleggen: we hadden van tevoren een berichtje gekregen dat er zeer beperkte ruimte was voor vragen en dat niet alle journalisten een vraag konden stellen. Van: kijk maar even met elkaar wie een vraag stelt, dat mag maar één vraag zijn en doorvragen is niet mogelijk. We zaten daar van: hoe kan dit nou?”

Vragen stellen

Merel wil meer ruimte krijgen. “Want het is iemand die niet heel bekend is voor Nederland, dus daar wil je gewoon vragen aan kunnen stellen. Toen ik mijn ene vraag had gesteld en ik kreeg één zinnetje terug, dacht ik: ho, ho, wacht even.”

Tafelgast Bas Nijhuis vindt dat journalisten ook wel een béétje kunnen dimmen soms. “Ik heb wel het idee, Merel, dat alles tegenwoordig is van: wat heb je toen gedaan? Wat heb je vijf jaar geleden gedaan? Ja, je kunt van iedereen wel wat vinden, toch? Alles wordt erbij gehaald. Hoe ver ga je daarmee?”

Fantastisch verhaal

Ook Albert Verlinde vindt Merel in dit geval te kritisch. “Er worden vragen gesteld die alleen maar aanvallend zijn: ‘Waarom heeft u dit gedaan? Waarom heeft u dat gedaan?’ Terwijl die man een fantastisch verhaal hield.”

De centrale boodschap van Dick Schoof is dat hij de ‘premier van alle Nederlanders’ wil zijn. “Ik heb het besluit niet lichtvaardig genomen en ik sta hier vol overtuiging.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Merel Ek soms wel heel erg pinnig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen