Loiza Lamers confronteert Johan Derksen op tv: ‘Hoezo zeg jij dit?’

Loiza Lamers heeft Johan Derksen live op televisie geconfronteerd met zijn rare opmerking over Nikkie de Jager. “Ja en dat vind ik dan dus zo jammer. Je doet het er gewoon om.”

Johan Derksen en Loiza Lamers © SBS

Johan Derksen vindt het heerlijk om de queergemeenschap te plagen en daarom vroeg hij zich van de week in Vandaag Inside hardop af of Nikkie de Jager nou eigenlijk een man of een vrouw is. Heel flauw natuurlijk, zeker omdat Johan zich versprak door het al over ‘zij’ te hebben voordat hem het antwoord werd voorgehouden. Hij wist haar gender natuurlijk al.

Belofte maakt schuld

Onnodig, vindt Loiza Lamers, die net als Nikkie een transitie heeft doorgemaakt. Zij zat gisterenavond voor het eerst in Vandaag Inside, het programma waarin ze twee jaar geleden nog ‘aandachtsziek‘ werd genoemd.

Wat deed Loiza daar? “Ik heb René onlangs mogen interviewen en een hele mooie shoot mee gedaan voor mijn eigen magazine dat binnenkort uitkomt. Tijdens dat interview zei René eigenlijk tegen mij: ‘Ik zou het heel leuk vinden als je een keer aan komt schuiven.’ Nou ja, belofte maakt schuld, dus ja…”

Geen groot fan

Kijkt Loiza? “Nou, mijn vriend kijkt het wel zo nu en dan. Ik moet zeggen dat ik wel een beleid heb gevoerd in het begin, helemaal toen ik echt aangepakt werd, van: dit komt bij mij thuis niet in de woonkamer. Nee, ik ben niet altijd groot fan geweest, maar ja, goed, wat ik al zeg: belofte maakt schuld en ik hoef het niet overal mee eens te zijn natuurlijk.”

Loiza merkt op dat René van der Gijp in het echt heel ‘attent’ is, net als Johan. “Ja en dat vind ik dan dus zo jammer. Dan denk ik: zo lief achter de schermen, maar gisterenavond ook… Dan gaat het over Nikkie de Jager en die noem je dan ‘jongetje’. Maar vervolgens word je erin gepakt en dan zeg je toch ‘zij’, dus dan denk je: je doet het erom.”

‘Nee, nee, nee’

Johan verdedigt zichzelf. “Ja, nee, nee, nee, maar: ik ben daar niet zo goed in.”

Loiza: “Ja, maar hoeveel jaren ben je er al niet zo goed in?”

Johan: “Ik kan het ook niet meer bijhouden. Je hebt ook dat meisje of die jongen of…”

Loiza denkt dat Johan nu weer over Nikkie begint en zegt streng: “Nee, we zeggen meisje, helemaal als ik er ben.”

Johan doelt nu echter op Raven van Dorst: “Nee, die in die boerderij die gasten ontvangt…”

Non-binair

Raven identificeert zich niet als man of vrouw. “Ja, non-binair”, legt Loiza uit.

Johan: “Dan weet ik ook niet wat ik moet zeggen.”

Loiza: “Ja, maar als ík niet weet wat ik moet zeggen, dan lees ik me óf in of ik denk: ik brand m’n handen er niet aan.”

Johan: “Jawel, maar ik ben, met alle respect, in jullie branche ook niet zo geïnteresseerd om me daarin te verdiepen.”

Loiza: “Haha. Dat kan, maar dan kun je dus ook verwachten dat niet iedereen blij is.”

Eén credo

Johan laat zich dan alsnog van zijn zachte kant zien. “Ik heb altijd één credo: er hebben hier wel eens mensen aan tafel gezeten, die tegen mij in de gang zeiden – het ging dan over homofiele kinderen – van: ‘Als één van mijn jongens homo is, dan komt hij er nooit meer in.’ Dan zei ik altijd: ‘Het gaat maar om één ding: of je kind gelukkig is. En de rest speelt geen enkele rol.’”

Loiza vindt dat heel lief. “Nou, dat vind ik waanzinnig. Dankjewel. Dat vind ik fijn om te horen.”

Applaus

Er klinkt vervolgens een luid applaus in de studio. Johan: “Ik hoop dat jij dat bent en ik ben heel tevreden met zoals ik ben.”

Loiza vertelt aan het eind van de show dat VI haar is meegevallen. “Of ik het erger had verwacht? Nou ja, weet je, uiteindelijk zijn we allemaal mens. Ik heb het eerder al eens aangestipt, maar ik kan het blijven zeggen maar dan word ik ook zo’n irritante zemel: soms is het gewoon net iets te hard en vind ik het gewoon een beetje makkelijk scoren.”

Fragment

Loiza in VI:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Loiza Lamers: prima studiogast voor Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen