‘Joost Klein kon niks doen aan zijn boosheid, hij heeft een trauma’

Joost Klein heeft zich volgens de Zweedse media toch erger misdragen dan AvroTros doet geloven, maar kan hij eigenlijk wel wat aan zijn boosheid doen? “Hij is getraumatiseerd.”

Joost Klein © AvroTros

Volgens Zweedse media wordt het onderzoek naar het Songfestival-incident van Joost Klein snel afgerond en wordt vervolging waarschijnlijk geacht door de lokale politie. “Dit is gebaseerd op het feit dat er duidelijk bewijs is”, zegt Emil Andersson, hoofd van de afdeling spoedonderzoek in Malmö, volgens De Telegraaf.

Kwetsbare jongen

Kunnen we het Joost überhaupt kwalijk nemen als hij een beetje boos is geworden op een cameravrouw? Het AD heeft nu al geruime tijd contact met een insider die veel weet van de zanger en die waarschuwde vóór het liedjesfestijn al voor zijn mentale belastbaarheid. Die bron vroeg zich toen al hardop af of Joost in bescherming moest worden genomen.

Die insider zei alvorens de Songfestival-week tegen de krant: “Het gaat om een jongen die op 12-, 13-jarige leeftijd zijn ouders verliest en daarna niet de juiste hulpverlening krijgt. Hij is een getraumatiseerd slachtoffer van wat er in zijn leven is gebeurd, in hoeverre kan hij overzien wat hem in Malmö te wachten staat?”

‘Zat er aan te komen’

Die Joost Klein-insider vroeg zich toen al af in de krant of je hem als mens wel ‘moet blootstellen aan zoiets ingewikkelds’. Nu zegt deze bron daarover: “Wat Joost precies heeft gedaan weten we niet, maar de spanning bij het songfestival is keer honderd. Zijn emmer is overgelopen.”

Er zijn mensen die hun verantwoordelijkheid hadden moeten nemen, besluit de insider. “Voor elke artiest is de druk van het songfestival immens, onvergelijkbaar met een groot concert of een Lowlands of Pinkpop. Joost is kwetsbaar in het kwadraat. Het is triest dat hem dit overkomt, maar je kon er eigenlijk de klok op gelijkzetten dat zoiets zou gebeuren.”

Niet in gevangenis

Eén ding is zeker: Joost hoeft, ook als hij wordt vervolgd, niet naar de gevangenis, zegt Dennis Martinsson, assistent-professor Zweeds strafrecht aan de Linnaeus Universiteit, in De Telegraaf. “Een boete is het waarschijnlijkst. De hoogte van die boete hangt in Zweden af van je inkomen.”

“Zelfs als hij, naast een dreigend gebaar, ook een verbaal dreigement heeft geuit, dan zal hij waarschijnlijk maximaal een boete krijgen. Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of er wel een aanklacht komt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u dat iemand die net een eerbetoon heeft gebracht aan zijn overleden ouders emotioneel kan reageren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen