Johan Derksen: ‘Overlijden ouders Joost Klein heel erg uitgebuit’

Johan Derksen vindt dat het overlijden van de ouders van Joost Klein te veel gebruikt wordt om van zijn Songfestival-act een succes te maken. “Het wordt wel heel commercieel.”

Joost Klein © NPO, SBS

De nieuwste repetitiebeelden van de Songfestival-act van Joost Klein tonen ook het kleine, emotionele einde. Hierin richt de zanger zich tot zijn overleden vader. De beelden werden vrijdagavond besproken in Vandaag Inside. “Nou, lief toch? Natuurlijk wel”, merkt René van der Gijp op. Maar daar denkt collega Johan Derksen iets anders over…

Uitgebuit

Wilfred Genee peilt voorzichtig de mening van Johan. “Ja, jij hebt er niks mee, dat weet ik wel, maar op zich dat fenomeen dat hij zijn beide ouders kwijt is en dat hij het heeft verwerkt in zijn verhaal…”

Johan is kritisch: “Dat wordt ook wel heel erg uitgebuit dat sentiment hoor, in de media.”

Wilfred: “Ja, maar het is toch een feit? Het is toch gewoon zo?”

Johan: “Ja, maar iedere singer-songwriter doet dat. Dat is niet nieuw, weet je wel. Iedere singer-songwriter en iedere countryster zingt over dat soort dingen.”

Niet bijzonder

Wilfred begrijpt het punt niet dat Johan wil maken. “Dan is het wel oké?”

Johan: “Nou, nee, nee, nee, maar dat is niet bijzonder, iets uit je eigen leven.”

Wilfred: “In een jaar tijd is hij zijn beide ouders kwijtgeraakt, toen was hij elf volgens mij. Dat is best heftig volgens mij. Ik kan me best voorstellen als je daar nu staat voor 116 miljoen kijkers, dat die gevoelens over die ouders…”

Johan: “Jawel, maar dat wordt nu als een commercieel iets eraan toegevoegd en dat stuit me dan…”

‘Is het echt?’

Beau van Erven Dorens heeft zich in zijn talkshow afgevraagd in hoeverre de emoties van Joost echt zijn. “Ik vroeg me af: is het echt emotioneel? Maakt het uit of het echt is? Is het een goede zaak dat hij zoiets doet?”

Tafelgast Ilse DeLange daarop: “Ik was wel blij toen ik deze beelden zag, omdat het een mysterie was van hoe het tot ons gaat komen. Het eind móet echt zijn, want als het niet echt is, dan gaan de mensen het echt wel voelen. Ik denk dat als hij daar écht staat, dat de mensen zich realiseren dat het zo ver is en dat moment maakt het.”

‘Heel slim’

Hoe dan ook: volgens Songfestival-deskundige Maurice Wijnen is het goed dat Joost dit einde naar buiten brengt. “Heel slim van de Songfestival-delegatie om te kiezen voor de snippet van de laatste 30 seconden, zodat duidelijk wordt dat de act van Joost méér is dan hysterische hardcore. Dit komt echt binnen en gaat volgens mij werken als een tierelier.”

De dochter van Johan Derksen laat ook van zich horen. Als X-influencer MiesBee opmerkt dat ze de beelden van het einde ‘cringe’ vindt, zegt Marieke Derksen: “Hij verloor allebei zijn ouders rond zijn 12e…”

Ene Crico daarop: “En elke show moet er weer aan gerefereerd worden.”

Repetitie

De repetitie van Joost:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de kritiek van Johan Derksen terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen